Jump to content
Българският форум за музиканти

Перце


Berko

Recommended Posts

Здравейти !

 

Въпроса ми е свързано с перцето. Ходя на уроци по класическа и учителя ми не знае как се свири с перо. Самичък се упражнявам, дърпам от горе на долу и след това от долу на горе, така ги редувам. Гледам редовно клипчета в ЮТуб и се спрях на едни коментари. Ето :

 

To play up and down strokes from the beginning.

Get fast with downstrokes, then learn

the others.

 

и

 

I am very slow with my right hand.

I always play up and downstrokes.

I am very lazy too.

But I can't play fast songs.

Consequence of wrong learning guitar.

 

До колкото разбрах той иска да каже, в началото свирете само на долу и като се научите така вече почнете да ги редувате.

 

Питам за да не направя същите грешки :thumbs_up: Начинаещ съм и ако свикна грешно после няма поправяне .. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей!

 

Има много и различни начини за звукоизвличане с перце. Всеки от тях е свързан с различна постановка, както и различни физически проблеми и неудобства, които могат да възникнат. Затова моят съвет е да не се осланяш на форума и клипчета, а да потърсиш услугите на учител.

 

Успех,

 

Петър

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... в началото свирете само на долу и като се научите така вече почнете да ги редувате ...

Това ми се струва пълна глупост.

 

Вече и не помня точно как съм се научил, но има книжки (100% и материали в интернет), в които пикинг техниките са обяснени, упражнения ... и учители, разбира се. Последното, на което бих се осланял, са някакви самодейци в youtube.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябва да обърнеш внимание на две неща, за да свириш акуратно и бързо с перце:

 

- Да откриеш как ти е най-удобно да го държиш. Целта е да не усещаш напрежение в китката и пръстите докато свириш. Аз държа перото между палеца и показалеца, подпирайки показалеца със средния. Безименния и кутрето ги сгъвам, да не се размятат. Самата китка опирам на мостчето. Трябва да има и по-добър начин, но от каквото съм пробвал така ми е най-удобно. За всеки е различно!

 

- Да се упражняваш. Трябва да развиеш downpicking (удари надолу) и alternate picking (надолу-нагоре), а изборът коя от двете техники да ползваш е твой и зависи как ти е удобно. Не е важно каква техника използваш, важното е каквото свириш да звучи правилно! В началото се насочи по-малко към скорост и повече към чисто изсвирване на тоновете, speed-о сам ще си дойде.

 

- Трябва да се научиш да свириш с приглушаване (palm muting). Притискаш си дланта на струните там, където излизат от мостчето и свириш примерно неща, при които има бърз преход от приглушена шеста струна към незаглушена пета. aka траш въ мутрицата, брат. Рифът на Master Of Puppets е такъв и за целта е перфектен - ако ти е амбиция, първо виж как го свири Кърк Хамет (има едно видео из YouTube, за Guitar One) и така.

 

В нета е пълно с уроци. Прегледай ultimate-guitar.com. Успех!

Редактирано от KeRRANGKid
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първи резултат за guitar picking techniques в Google: http://www.ultimate-guitar.com/lessons/gui...ques/index.html - има поне 10 статии за picking.

 

Упражнения има много ... ето два елементарни примера: http://guitarsecrets.com/homework3.htm, http://guitar.about.com/library/weekly/aa121301a.htm. Със сигурност има и по-смислени, просто потърси.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

свиренето с перце и изобщо положението и поведението на дясната ръка е изключително обширна тема. доколкото разбирам ти искаш да си можеш да свириш и с перце, отделно от основното си занимание, което е свирене с пръсти. за целта най-добре си свири скали и патърни. за скалите използвай alternate picking-това ще рече постоянно редуване на атаките нагоре-надолу независимо от смяната на струни. както всичко останало и овладяването на перцето ще дойде с времето, като за начало можеш да намериш най-удобното му място в ръката си и да го хващаш по-стабилно.

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.