bokonon Публикувано Декември 3, 2007 Публикувано Декември 3, 2007 Привет на всички Имам нужда от съвет. На натиснато 19 прагче 1 ва струна звука излиза леко жужащ и не чист. Струната опира в 20 прагче и трябва леко да се изпили. Въпроса ми е да рискувам ли сам да го пилна и ако да кажете с какви инструменти така че да не стане някоя сакатня. Или най-добре да го дам някой лютиер да го направи. Мерси предварително Цитирай
Metalix Отговорено Декември 3, 2007 Отговорено Декември 3, 2007 Привет на всички Имам нужда от съвет. На натиснато 19 прагче 1 ва струна звука излиза леко жужащ и не чист. Струната опира в 20 прагче и трябва леко да се изпили. Въпроса ми е да рискувам ли сам да го пилна и ако да кажете с какви инструменти така че да не стане някоя сакатня. Или най-добре да го дам някой лютиер да го направи. Мерси предварително Ако изпилиш 20-то прагче, ще трябва да изпилиш и 21-рото прагче, че после и 22-рото, и 23-тото... Цитирай
vlex Отговорено Декември 3, 2007 Отговорено Декември 3, 2007 Причините за бръжденето може да са много: кофти фретване, изметнат гриф, пренатегнат тръс род, преалено висок нът, прекалено нисък бридж за конкртната струна и т.н. Най-добре я занеси на някой, който ще разбере в какво точно се състои проблема и ще предприеме адекватни мерки. Поздрави, Влад Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 3, 2007 Отговорено Декември 3, 2007 Ако струната звъни само и единствено на 20-то прагче, то причината най-вероятно е в прагчето. На високите позиции, грифа вече е дебел, и едва ли се е изкривил точно там(предполагам, това е вече в сглобката с тялото). Ако толкова искаш сам да бъзикаш, направи така - вземи едно МНОГО РАВНО мъничко дървено блокче(примерно със страни 8мм на 8мм, дълго около 4-5 см. Толкова дълго, че да може да стъпи на 19-то, 20-то, и 21-во прагче, но толкова късо, че да може да се движи малко по оста на струните, без да застъпва 18-то и 22-ро прагче. Изравни ИДЕЛАНО едната страна на блокчето. В средата слож(залепи с двустранно лепящо тиксо)и около 1см дълго парче шкурка. По останалата част(от 2-та края) на тази страна на трупчето, сложи същата шкурка, обърната наопаки, за да е цялата страна на едно ниво, но да не дереш 19-то, и 21-во прагче. Уреда се поставя така, че абразивната част на шкурката попада над 20-то прагче, докато краищата на трупчето, с обърната шкурка, стъпват на 19-то и 21-во. Там, където 20-то е по-високо, дъсчицата ще хлопа. Изпили 20-то колкото е необходимо. След това, с помощта на много фина пиличка или водна шкурка, оправи нараняванията, и възстанови облата коронка на прагчето. Дървените части на грифа, облепи с хартиено тиксо, за да не ги цапаш или нараняваш при работата. Цитирай
bokonon Отговорено Декември 4, 2007 Автор Отговорено Декември 4, 2007 мерси за отговорите на всички Цитирай
Recommended Posts