Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте на всички!

От скоро съм във форума и от скоро съм подхванал баса :) Исках просто да кажа че съм изключително благодарен за цялото инфо...препрочетох го и открих доста полезни съвети.Имам един въпрос: Имам бас китара - доста старичка.Електрониката работи добре,добве звучи и самият бас,но пък грифа ми е изметнат навън (не към тялото) и леко на една страна.Това много фатално ли е? И да по питам...лютиерът скъпо ли взима за такива корекции?

Отговорено

Незнам дали лютиер може да направи нещо повече от това , да коригира всичко с помоща на металния шиш койо е вътре в грифа/има един болт в единия от двата края на грифа/ . Повърти го там , само че на отпуснати струни . Аз моя така го пооправих , не става като нов , но сега е 3 пъти някаде по-добре от преди . Разбира се , влияе на баса , не е фатално , но всичко опира до удобството . Сега са ти по-високи струните , а като си коригираш измятането , ще можеш да си свалиш струните , и свиренето така става далеч по-технично и приятно. :) Дано басът ти си заслужава.

Отговорено

Много ти благодаря за съвета :greenangel: Странното при моя бас е чееее...въпросния пирон се вижда (до адаптерите е) иии...аз си го коригирах без да свалям пластмасата.Определено има разлика..може 1 мм да е,но се усеща :greenball: Имам още един въпрос...сега струните ми леко опират в праговете в началото на грифа..но не и при свободна струна.Това влияе ли много на звука?

Отговорено

Началто-горе при ключеовете ако опира-демек на свободна струна,мовдигни си ги малко от пласмаската която ги държи/забрайх как се нарича/,ако опират в 22/24/ прагче,повдигни ги от магарето или фиксмашинките-каквото имаш.след това може да ти излезе леко опиране на позиция/8-10/,но казвам може...ако опира съвсем малко,ама съвсем малко,даже може и да не го коригираш-звучи така малко като фретлесс :) па ако е много,трябва да отделиш така едно 30 минути да поизпилиш праговете внимателно,за да не опира струната.

Отговорено

Проблема е там че тази въпросна пластмаска неможе да се регулира :greenball: Продават ли такива чудесии някъде? Какви пари са? Имам въпроси много :happy: Благодаря за отзивите :D

ПП: Благодаря и на морераторите/админите за корекциите :)

Отговорено

Доколкото прочетох проблемът ти е доста сериозен. Поне според мен. Ако грифът беше пренатегнат от тръсрода и е бил така с течение на години дървото щеше да приеме тази форма и връщането му в стандартната за него първоначална позиция ще е много трудно. Ако грифът е отпуснат прекалено много, то щеше да е с формата на лък. Това се коригира с внимателно натягане на тръсрода. Но при теб е изметнат и на една страна, което според мен е вече голям проблем и може да доведе до смяна на грифа. Това е от моят личен опит. Дано не съм те уплашил без причина. <_>

Отговорено

Не е чак толкова...брутално така да се каже...говорим за милиметри.Верно от значение е за звука,но..мен ме устройва :hooray: Звучи си добре,пък и като за първи бас не е зле никак даже :rocker: За напред...ще видим :no:

Отговорено (Редактирано)

Здравеите.

Аз също търся човек в София, които може да пипне и моя бас.

Влад, писах ти съобщение, но незнам дали си получил , че нещо нета ми се ...... . :greenball:

Редактирано от TheNephilim
Отговорено
И все пак , какъв е баса? :recourse:

Вчера разбрах че е...Кремона :) За сефте отидох с групата ми вече като басист (досега бях на ударни).Хареса ми как звучи :)

Отговорено

Ами...както казах..като за начало мен ме устройва.Все пак не разбрах..такива пластмаски на грифа продават ли се..и къде?

Отговорено

Да се върнем на проблемчето с грифа :surprise: Както каза милиметри отклонение встрани. Ами това не е никак малко, човеко. Милиметрите са доста важни, имайки предвид колко прецизно се изработва една китара. А и това значи, че това няма да е краят на измятането. Доколкото знам, веднъж тръгне ли дървото и дотам беше...

Отговорено

Проблема е факт...но аз немога да си позволя нов бас :D Каквото е - такова :) Бахти ще ме откажете честно...

Отговорено

Никой не иска да те откаже :) Просто разсъждавам над проблема ти. А и след време, когато станеш добър басист и имаш възможност, ще си купиш страхотен бас :D Няма да се плашункаш, както казва един съфорумник, просто гледай напред. Ако не е фалшив басът няма грижи. Другото се преживява.