Jump to content
Българският форум за музиканти

смяна на лампи


Recommended Posts

Здравейте,

 

имам ampeg svt3 pro и нещо взе да криви крайното стъпало. интересното е че крайното стъпало е на mosfet и е трянзисторно, но има има и някаква лампа и някакъв tube gain. Кривиенето се появява някъде след 20 мин след като пусна ампа което ме навежда на мисълта че лампите са за смяна. По принцип от саунда от DI съм доволен - там няма кривене (така разбрах и че крайното стъпало криви).

 

Та как да си сменя лампите? Свалям капака, това ясно ама до сега никога не съм свалял или слагал лампа. За какво да внимавам и ако има някъде обяснения из нета (100% има ама след 2 часа търсене се предадох) ще е супер. Какви лампи да се взема .. ? Ампа има 4хECC83 и 1х12AU7 - и аз за сега ей на това съм се спрял

http://www.thomann.de/de/siemens_vorstufenroehre_12au7.htm

http://www.thomann.de/de/sovtek_roehre_12ax7_wxtps.htm

 

дайте малко съвети и акъл как да процедирам.

 

Мерси предварително

Алекс

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм запознат със схемата,но предполагам че 12AU7 е драйверната лампа за крайното стъпало.Другите са предусилвателни.

Все пак трябва да си сигурен,че е точно от лампите защото иначе има опасност да се набуташ.По принцип триодите не се скапват особено бързо.От кога имаш усилвателя и кога последно са му сменяни лампите?

Усилвателя може и да криви поради прегряване на крайните транзистори.Някой беше поствал във форума снимки от вътре,мисля,точно на такъв усилвател и охлаждането беше активно(с вентилатор) /карам на спомени възможно е да се бъркам/.Ако е така провери дали вентилатора работи нормално.Вземи от някой една лампа и подмени тази 12Au7,ако се оправи значи и беила тя,ако не- носи го на човек който разбира. :thumbs_up:

 

Как се сменя лампа-много лесно.Тя е на цокъл.Само дърпаш лампата от цокъла и излиза.

Редактирано от bratmito
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пусках снимиките на ампа преди време тука. Ми на 2-3 години някъде и предполагам лампите не са му сменявани досега (не знам точно, втори собственик съм).

Днес пак го отваярях ама всички лампи на външен вид са еднакви. Как да позная коя е 12AU7 (предполагам ще трябва да се загледам на коя кво пише)? Как се свалят? Само дърпам или има някакъв пениз? Да не ги пипам с пръсти предполагам ?!?! ... в общо линии нямам много понятие от електротехника и ще ви моля да пишете като за идиот :-)

 

Вентилатора върти постоянно. По какво да позная дали загряват транзисторите? ... пипам или по добре да не си връ рацете там ?

 

Мерси за помоща

 

Поздрав

Алекс

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не бъркай вътре особено ако е включен!!!

Щом върти вентилатора без да издава стържещи звуци значи е добре.За да изкараш лампата няма никаква философия - хващаш,дърпаш слагаш новата.На лампата си пише какъв модел е .Възможно е вместо 12АX7 и 12AU7 да са съответно ECC83 и ECC82 - става въпрос за едни и същи лампи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

мерси за информацията

 

това за номенклатурите ми е ясно за щатската и за европейската система ... еми утре ще се услушам пак, ще огледам къде кво пише по лампите и понделник ще дейсвтам ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

мерси за информацията

 

това за номенклатурите ми е ясно за щатската и за европейската система ... еми утре ще се услушам пак, ще огледам къде кво пише по лампите и понделник ще дейсвтам ...

 

Требе си техник . Това че криви след като загрее може да е от много работи - трафове , кондензатори , лампи и др. Требват си измервания с уреди дето малко ги имат . Препоръчвам ти Парни Валяк от форума - по ефтино ще ти излезе от смяната на лампи .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

лампите ги разгадах коя каква и къде е едната 12AU7 ама май не е от лампите. Като отворя кутията и балконската врата до ампа е отворена кривенето намалява и дори изчезва. На вън е студено и почвам да си мисля че нещо с температурата/охлаждането в ампа не е наред. Вентилатора върти и скърца малко ама то това е нормално за тоя модел поне от това което съм чел за него ...

 

Ако не охлажда като хората кое може да преграва и криви?

 

Ей тука направих малко снимки

http://www.putfile.com/vhcs/images/160506

 

Да сменям ли вентилатора? Мога ли да взема подобен от такъв за компютър/сървър. Знам че ще е тих и ще върши работа за охлаждането.

 

Друго какво може да проблематично?

 

На капака има едни гумени ленти които имат за предназаначение да натиснат лампите отгоре - може ли и това да е проблематично?

 

Поздрави и мерси за помоща предварително

Алекс

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

и аз те съветвам да потърсиш техник, а не да се опитваш сам. Най-вероятно е нещо от транзисторната част :rocker: щом проблема изчезва с охлаждане - едва ли е от лампите

Редактирано от Overdrive
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

уффф с тоя амп само проблеми ... писна ми вече ... иначе саунда е убийствен. Ако не беше така отдавна да съм го засили нанякъде

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като за начало можеш да смажеш вентилатора.Махаш лепенката и от зад трябва да се вижда оста на вентилатора.Капваш там 2-3 капки машинно масло и виж дали ще изчезне скърцането и кривенето.Аз така си смазвам вентилаторите на компютъра.Ако кривенето не изчезне го носи на човек който разбира.

След като започне да криви можеш да докоснеш с външната част на ръката охладителя на крайните транзистори/там дето е хванат вентилатора/.ВНИМАЙ ДА НЕ СЕ ДОКОСВАШ ДО НИЩО ДРУГО И ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ СЛОЖИ НЯКАКВИ ОБУВКИ С ГУМЕНА ПОДМЕТКА.Ако наистина са загряли доста би трябвало да можеш да задържиш ръката си не повече от 2-3 секунди върху охладителя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

значи 100% е проблем с охлаждането. Сега изкарах ама на балкона на студено и кривенето спадна осезаеми. Отворих му капака отгоре и саунда заспа след няколко минути.

 

Сега съм го вкарал пак в стаята и мисля да го оставя 30-40 мин да поработи па да видим какво ще стане ... кривенето леко пак се появи

 

 

как изглежда тоя охладител ?!? ... с вентилатора като порабити малко и спира да шуми. Ще го смажа и него следващият път като го отворя (а това няма да трае гълго както върви за сега)

 

Може ли някоя спойка да се е почнала да сдава багаза и там да се загрява !?!?

 

Поздравя

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Охладителяе онова алуминиевото в средата,за което са хванати вентилатора и транзисторите.

За спойка - не знам,може и да има,но ме съмнява.За това вече си трябва човек който разбира да го диагностицира със съответни уреди и да го поправи.Ако след като смажеш вентилатора не се оправи те съветвам да се обърнеш към такъв.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.