Jump to content
Българският форум за музиканти

Да се вземат мерки ...


Recommended Posts

Напоследък наблюдаваме бум на безмислените спорове между "професионалистите" и "аматъорите".

 

Мисля, че на всички им е писнало да гледат предаването "Сблъсък" в раздел "Теория и Композиране", а и не само там.

 

Изказвания в които се твърди, че без да е учил един човек не може да е музикант, както и противоположните в които се твърди, че теорията е безмислица, са ако не липса на елементарна култура и уважение към събеседниците, най-малкото са изключително безмислени. Те не носят никаква полезна информация.

 

В този форум участват както професионалисти, така и любители. Всеки има различна цел - някои просто искат да имат контакт с колеги и нищо повече, други искат да научат нещичко. Ясно е, че този сблъсък на интереси няма как да доведе до нещо по-различно от сегашната ситуация - някой иска да научи нещо, друг понеже гледа от по-високата си куличка и е безкрайно отегчен от темата (все пак това работи) си избива комплексите под формата на заяждания, както и обратният случай в който други хора си избиват комплексите за малоценност като твърдят, че са уникални гении и на тях учене не им трябва.

 

Това разбира се не е масово явление - и в двата лагера има много разумни хора, които будят искрено уважение, но ми се струва, че негативното явление което представляват тези спорове трябва се овладее докато е време. За целта предлагам да се добави задължително правило да не се коментира наличието/липсата на теоретични познания в събеседниците и това правило да се следи изкъсо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aз нямам против, но човек, когато иска, винаги си намира "вратичка" :rolleyes: - и с това правило би станало така си мисля.И малко по малко няма да остане незабранено нещо, а идеята е тук да сме ако не "като у дома си", то поне "като на място, в което се чувстваме волни и свободни"...Разбирам идеята ти, мислила съм и аз неведнъж по тоя въпрос...Нищо не става - който иска да е любезен - успява(с мъки, но успява) в 90% от случаите(хи-хи - моя милост - светъл пример ;) ), който иска да се заяжда - света ще обърне, но ще го направи в 100% от случаите...

 

<_< Адски ми е неприятно да се карате тук, а аз да мета след вас и да обирам изпотрошени виртуални чаши и зъби...Защото го обърнахте на квартална кръчма...А там поне хората си плащат за счупеното и оставят и бакшиш понякога...Тук има хора, гонещи, че и задминали трийсетака - някои от тях се държат по-инфантилно и от тринайсет-годишни...Нямам думи за това - имам само :blink: очи за да чета невероятни неща просто(за съжаление).

 

Радвам се на немалката бройка изключително :greenangel: културни :greenball: хора тук - Delian, niki123bg, Разбойника, peshoy2k, The Next Dimention, synchu, pacman, steff, dusmanina, bobalan, МиЗеРника, Dylan 101, Nessor, IvanDTr и още знайни и незнайни вам потребители - поучете се малко от хора, които много разбират и много благородеят...Нямам какво повече да кажа - който иска ще разбере и от по-малко, който не - явно ще ме главоболи, а заедно с мен и останалите от моята страна на чертата...

 

Snowwhite

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно е така, да. Но няма моя и твоя страна на чертата :blink: Самата черта ние си я поставяме поради много причини, до една свързани със самочувствието и възпитанието ни. Ако се вземе решение и се добави "клауза" ( :green: ) относно липсата на теоритични познания/ползата от тази липса, наистина няма да има никакъв резултат. Някои ще възроптаят срещу отнемането на свободата им на Слово :rolleyes: Други форумци, ценни за нас, по-неопитните, просто ще се откажат. Трети ще останат тихомълком и форумът ще се промени тотално. И със Snowwhite, и с Fenix сме си говорили каква ще да е била тази метаморфоза на форумчето ни, та за половин година толкова неща да се променят. Едни идват, други си отиват. Случва се. Свирим. Учим се. Срещаме се тук, а понякога и наживо, за да си дадем кураж, да си помогнем, да си прекараме добре, нали? Кой ни бие през ушите да се караме. Наистина музикант=его (да не го отричаме). Но все пак - айде да няма тази черта! И да сме всички заедно, да не се делим на такива и не-знам-какви-си; на :greenangel: и :wow: и :greenball: и :violin: и <_< , нали?

 

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е така - има черта - аз си я слагам, но точно преди да я прекрача виждам надпис - "Дотук с благия тон и досетливостта, че и други освен мен дишат и ги бива(и то някои - доста повече).Оттук нататък - юруш на доматитье, простотията, пошлостта, надменността и недостойните изцепки.".И като го видя това си казвам "Опаа - е те тука е последна спирка".И така.

 

Така, че - черта има, аз съм от упоменатата й страна, който може(и иска) да си я постави и той и да стои зад нея - добре дошъл - ставаме двама, трима и т.н.Който иска да я прекрачва - моля - давайте - аз съм дотук - нататък продължете сам.

 

Толкова просто и ясно - казано от толкова прост и ясен човек...Накъде повече?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля че няма нужда от ново правило, тъй като Номер Едно покрива и това:

1. Толерантност и уважение към всички.

Ако се спазва напълно това правило, ще се лишим от доста неприятни инциденти.

Ето и какво хубаво пояснение, касаещо повода за настоящата дискусия:

Тук сме се събрали за да си помагаме, споделяме, учим един от друг и т.н. Нека бъдем толеранти и уважаваме тези, които знаят по-малко от нас и понякога говорят глупости - никой не се е родил научен ;-)

Само това трябва вече да го изтрием:

До сега не сме имали такива проблеми и се надявам и да нямаме защото така като гледам всички сме пичове, но за всеки сучай реших да обясня.

...за съжаление.

 

Правилото го има, остава по стриктното наблюдение и съответните наказания за неспазването му.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Заяждания е имало и ще има за съжаления но си мисля че всеки трябва да помисли какво точно търси в този форум дали да се прави на велик всезнайко и разбирач или да си прекарва времето дискутирайки ампове,китари итн.Важен е също и "екстремизма " на някои ,които не зачитат никаквао чуждо мнение/това си е техен проблем/...та не нови правила а психолог ни трябва. :greenangel:

Редактирано от spotlight_kid
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не правила, а шамари по-скоро трябват. :killyou:

Който има проблем с това, да се обръща към мен, ако не се разберЕм, ще се разбЕреме. robot.gif

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Да, в същност е така. Правила си има, просто не се спазват. А не се спазват по ред причини. Вероятно ако това се промени и се ограничат тези изстъпления форумът няма да е същият. Ще му липсват подправките (малко сол, пипер и чили никога не са излишни). Но не бива да забравяме, че и манджа с твърде много подправки също не става за ядене.

 

Може би имаме нужда да погледнем от страни на това което се случва тука. Ето един пост от някакъв автомобилен форум. Знам, че няма нищо общо с това което се случва тук, но ми се струва че именно това може да помогне да се погледнат нещата от различен ъгъл.

 

рядко пиша сериозно. сега е такъв момент (ма пак не се знае)

 

имам повече от 10,000 поста по разни авто форуми по света. и вярвайте ми като ви кажа че всеки форум го има нашия проблем. затова и ще напиша някои случайни мисли по въпроса... мисля че може да спести много нерви на някои фенове

 

на нета всеки може да е каквото реши да бъде и не е задължително изобщо да има нещо общо със реалноста- мога да дам за пример себе си от там и лични нападки и обиди са безсмислени защото само глупавия може да реши че "трупа точки" като привидно излезе победител във такъв спор

 

като резултат всеки спор е безсмислен. малко неща могат да се проверят и със това се злоупотребява редовно. от там и да ти образува нерви е признак на дребнавост общо взето.. или нямане на друга работа... не знам кое е по-лошото

 

знаейки горното, повечето интелигентни (или опитни) форумци не се впускат във спор. никога. още по-рядко във обиждане (на каквато и да е било тема). впускат във дебати, но никога от това което пишат не можеш да си извадиш извода че мислят другия за тъп. РЕСПЕКТ е ключовата дума. запомнете. дори когато знаете че не можете да уважавате някои... дайте си сметка че дори в момента да карате 1200 коня автомобили които са дълбоко във 9те секунди някога сте започнали със "трабанти"... помислете върху това.

 

дебата е когато всеки си казва мнението и се обосновава. без нищо лично вложено. факти. лични мнения. и се казват по веднаж. форума е писмен- нищо не се губи

 

във нета е много лесно да излезеш заблуден или всичко-знаещ. уви- в повечето случай това е грешно (виж по-горе за реалноста). от там и последващото мерене на пишки е глупаво и нереално.

 

винаги ще има хора които не са съгласни с тебе. житейски факт. когато не ти зависи хляба и здравето от тях- правиш опит да ги убедиш във каузата си и като не стане- продължаваш. живота е кратък да си губиш времето със глупости.

 

трябва да умееш да гледаш темата за дискусия като учебник.. като видиш че се е изчерпала- затвори я или помоли да се затвори.

 

на уличните гонки всичко се случва. затова и може да си кажеш впечатленията от състезанията, но да се спори за това е.. глупаво. като се почне от това че шофьорите може да са били на 2 ракии и се свърши със това че може да са си сипали кофти бензин... не случайно хората залагт пари по тях- защото са непредвидими в една или друга степен

 

много е важно да знаеш кога да отстъпиш. примерно като прочетеш нещо и ти кипне и си помислиш "бе тоя смотаняк на мене ли ша са прави на голямата работа?!" ... може да е време да загърбиш темата и ако няма какво конструктиво да кажеш- да си замълчиш... няма нищо лошо- съвсем сериозно. хората които разбират ще го оценят. другите- чети по-горе за другите

 

и още нещо- всяко обобщаване от типа "коли ххххх са по-лоши от ууууу" или "еди коя си марка е лоша" е признак на ниска автомобилна култура (да не кажа житейска щото това важи във много по широк план)... не носи никаква информация и е само претекст за започване на още по-безсмислена размяна на комплименти... изключения винаги има- те са завоите на мисълта - ако не беше така живота щеше да е логичен, предсказуем и като цяло - заучено положение. не е . прайте си изводите

 

ми това е.

_________________

алекс

трабант 601с

разни други возила

Редактирано от niki123bg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

да,идиоти винаги ще има.....тъжното е когато се оставиш на обстоятелствата да те превърнат и теб в такъв,макар и за малко.........

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ъъъъ, покрай темата се порових в постовете си откак съм у форума и:

АМИ ИЗВИНЕТЕ, МОДСОВЕ И РЕДОВИ

Мда, то друго няма, остава да се натрупат греховце за нови сорита...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.