Jump to content
Българският форум за музиканти

Грифове - макро снимки


nip

Recommended Posts

Преди известно време в една тема стана въпрос за макро снимки на грифове и се навих да се пробвам да измайсторя нещо що-годе сносно. Направих няколко снимки, които мисля станаха не лоши и реших да ги споделя - току виж на някой му харесало да ползва нещо за тапетче...

 

Резултатите от експеримента са тук.

 

Ще се радвам на коментарите ви, ако имате нещо за казване във връзка със снимките...

 

10х!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Снимките са станали страхотни, имам обаче няколко въпроса:

1. На автоматичен фокус ли си снимал ? (на места по неосветените части са леко на без фокус)

2. Със лентов или дигитален фотоапарат?

3. На колко Аса ти е била лентата / настройката на фотоапарата

4. Ползвал ли си по специално осветление?

5. Ползвал ли си светкавица?

Пак казвам снимките са невероятни и много ми харесват, просто бих желал малко повече информация ако не ти е проблем!!!

 

Поздрави и успешни нови начинания със фотоапарата .... и инструмента естествено :recourse: !!!

 

:) Марио :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хай, killer!

 

1. Проблеми с фокуса в снимките няма. Този ефект на нещо на фокус и всичко останало леко или много размазано е характерен за макротата. Основно защото обективът е близо до дадена част от обекта и отнесено към това разстояние доста далеч от другите (да го кажем) точки в сцената. По принцип има вариант на се поизбистри всичко, но честно казано аз търсех този ефект на размазване, за да се акцентира върху дадена част от грифа.

Иначе избистрянето се получава при снимане с по-затворена блендата, но скоростта на снимане пада и трябва стативче и т.н.

2. Цифров апарат Olympus C-750 Ultra Zoom. Доста е добър на фона на повечето "сапунерки", но е много далеч от полу-професионалния клас, да не говорим за по-нагоре. Ценното в случая е, че има макро режим и позволява фокусиране от много малко разстояние - мисля, че характеристиките му бяха от около 1 см. Това позволява да се правят сносни макрота - такива снимки няма как да се направят с апарат, на който минималното му разстояние за фокусиране на обект е примерно 50 см.

3. ISO100. На по-високо ISO апаратчето прави много шум и снимките не кефят.

4. Искаше ми се, но тъй като нямам такова импровизирах със стайна лампа на тавана, която може да се насочва обаче и една настолна лампа.

5. Никаква светкавица. Разполагам само с вградената в апарата, която обаче не може да се ползва за макрота, защото разстоянието до обекта е много малко и колкото и да е намалена направо "изгаря" всичко.

 

10х!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за информацията, снимките сега са с много хубав контраст но ми беше интересно какъв ще е резултата на 400 аса, преди години получавах добри резултати на 400 аса за вътрешни снимки на изкуствено осветление и дори на някой макро снимки но тогава снимах само на лента а нещата в момента са се развили много в насока на цифровите технологии и нещата са почти несравними .... и двете технологии имат своя чар. Още веднъж адмирации за снимките!!!

 

:) Марио :recourse:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Леле как се кефя. :recourse: До днес бях с предишната снимка на десктопа,сега обаче е явно,че ще я сменя,но всички много ме кефят та чудя коя да сложа.Браво,много са хубави!Благодарим! :)

Редактирано от bratmito
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

/Марио

 

Благодаря!

Не е проблем да се снима на ISO400 с цифров апарат, но трябва апаратът да е хубав, което означава скъп :cheers: защото иначе се получава непоносим шум от взаимно влияние/смущения на пикселите. В офиса имаме едно яко фото, което прави шум на ISO800 по-малко отколкото моя на ISO200. :yes: Даже мислех да ползвам него за снимките, обаче нямаме макро обектив и няма как - с този обектив, с който е в момента фокусира от мин. 20-30 см., което е дале-е-еч.

Иначе с ленти е вярно, че може да се получат много хубави неща, ако човек знае какво прави, но спрямо цифровите технологии лентите са трудни за използване - не е ясно какво става докато не се прояви лентата, самото проявяване и т.н.

Мен лично ми харесва детайлността в цифровата фотография. След като видях 1вата яка цифрова снимка и детайла в нея от там нататък всички снимки правени с лента почнаха да ми изглеждат замазани... :)

 

/bratmito

 

Благодаря!

Радвам, се че "мисията" е успешна, щото предната снимка я правих набързо и просто беше ужасна.

Относно избора - добре е да има избор, за това сложих няколко, а инак питаш ли ме мен как съм ги избирал тия 5 измежду 100 и нещо :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.