Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте, любители на китарата.Преди няколко дена ми подариха класическа китара.Много се зарадвах ,че ще се доближа до българска китара и то произведена в нашия прекрасен град Пловдив.Та този Пълдин ,който ми беше подарен бе в много добро състояние (това прави чест на първия собственик).Бяха й нужни само малко козметични промени.Ето я и китарата в първоначалния й вид:

След 11 години работа с нея.

Проблемите й бяха няколко.Пък и с някои не ми се занимаваше чак толкова.Струните бяха малко застарели.На някои места беше малко поожулена и ключовете бяха развалени.А иначе всичко останало си беше наред.Започнах козметичните операции. Свалих струните.След това изшкурках предния панел на китарката.Накрая и позициите.След това закупих ацетонов лак за дърво.Купих байц за позициите и нови ключове.Много се зарадвах ,че имат бронзови ключове ,тъй като китарата щеше да е с подобни цветове накрая.Продължих с нанасянето на лака ,като го нанесах първоначално 2 пъти.Целта ми беше отново да постигна матовия блясък на българската китара (поне съм останал с такова впечатление).Изчаках да изсъхне (което стана много бързо за мое щастие) и продължих с нанасянето на байца по грифа.С този махагонов байц китарата придоби един топъл приятен нюанс на златисто-бронзова есенна утрин.Много добре се получи.На следващата сутрин лакирах вече изсъхналия гриф.И боядисах с черна боя стунника(магаренцето).Единствено оставаше розетката да се изработи.След изработката на розетката отново нанесох 2 пъти лак на лицевата част на китарата.И с това почти приключих.Останаха само струните.Поставянето не беше никак сложно.Ето малко снимчици от преходната работа и крайния вид:

След малко работа по нея.

Красивия гриф.

Eто я и нея:

Най-накрая.

П.П.Сега единствено ми остава да се науча да свиря на класическа китара.

П.П.2Опитах се да сложа снимките с (имг)(имг) ,но не успях .В бъдеще ще се науча.

Отговорено

много приятно изглежда матовия лак :thumbs_up:

какъв е този ацетонов лак - все знам полиуретанов, акрилен, нитроцелулозен, шеллак, но ацетонов?

промени ли се звука след лакирането?

Отговорено

Добра работа! Как направи розетата? Предполагам под ацетонов лак имаш предвид акрилен :)

Поздрави,

Влад

Отговорено (Редактирано)

Е колеги благодаря за хвалбите.Не очаквах да я харесате.Мислих че ще ми се смеете че съм развалил една прекрасна китара но не е така.Между другото се чидих ацетонов или нитроцелулозен лак да напиша.Та нитроцелулозен е лакът.И да има малка промяна в звука но не е чак толкова натрапчива.Остана си приятния тих звук.Хммм тъй като нямаше готови розетки си я изработих сам.От черна боя на шаблон я направих(нищо сложно)

Редактирано от dip4ikov
Отговорено

Браво, браво!И аз имам такава китара(сега на нея се учи да свири малката ми сестричка) и съм доста доволен от звука й.

Много добре изглежда!Поздравления :)

Отговорено

Китарата изглежда чудесно. Поздравления за чистата изработка. Все пак, не разбрах какво сте правили с позициите? Поздрави от Рудолф. БДВ баща ми е изработил доста от тези китари на времето в завода в Пловдив.