dip4ikov Публикувано Октомври 31, 2007 Публикувано Октомври 31, 2007 Значи вчера започнах да изучавам скалите на китарата.Но не мога да разбера за какво служат и какво са въобще.Ако може да ми помогнете ще съм благодарен. Цитирай
valkyr-qsal Отговорено Ноември 4, 2007 Отговорено Ноември 4, 2007 Познаването на скалите позволява импровизирането в дадена тоналност. Виж в тази тема, сигурно ще има повече инфо http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=1406 Цитирай
zeratuL_x Отговорено Ноември 4, 2007 Отговорено Ноември 4, 2007 Ицо ето какво намерих дано ти е от полза: Урок #5- За скалите (общо)…. добре… (често го казвам)… както и да е… в този урок ще обяснявам скалите и ще използвам доста от предишните 4 урока… ако спомена нещо в този урок и вие не го знаете, прегледайте предишните уроци… ще направя всичко възможно да използвам термини от миналите уроци… Скалите- скала е поредица от ноти които се използват за да образуват акорди и също така да се пишат сола и такива работи… това е най-добрият начин за който се сещам за да ви обясня това с прости термини… ще разберете какво имам предвид… акордите се изграждат посредством скали… може да познаете дали акорда е мажорен, минорен или какъвто и да е от скалата… ето един пример: това е C мажорната скала C , D , E , F , G , A , B , C започва със C която е основната нота от скалата… тази скала започва и свършва с нотата C, и както основната нота дава името на акорда, така тя дава и името на скалата… (това е лесния начин да го разберете по- късно ще ви го обясня с правилните термини).. така… нека сложим номерация на нотите C , D , E , F , G , A , B , C 1ва, 2ра, 3та, 4та, 5та, 6та, 7ма, 8ма обърнете внимание че в C мажорната скала има 8 ноти… (първата и осмата са C)… сега, вижте 2-ри урок и погледнете акорда C мажор… забележете оснавната (1-ва), 3-та и 5-та нота… те са съответно C, E и G… сега погледнете C мажорната скала… основната (1-ва), 3-та и 5-та струна са същите… така се изграждат мажорните акорди… вземете която и да е мажорна скала, вижте кои са 1-та, 3-та и 5-та нота от скалата, натиснете съответните струни и ги изсвирете… добре, сега да видим как можем да получим мажорната скала на всчка нота… ето всички ноти (12 или 13 ако броите високато C), всяка от тях е на един полутон (едно прагче) от предишната… C, C#, D, D#, E, F, F#, G, G#, A, A#, B, C нека пак хвърлим един поглед на C мажорната скала (C,D,E,F,G,A,B,C)… за да образуваме C мажорната скала започваме от основната нота ©, после един цял тон (2 полутона) до D… после още един цял тон до E, следва F на разстояние един полутон, G -цял тон, A -цял тон, B - цял тон и най-накрая C един полутон… ето я и "формулата" която се използва за C мажорната скала (опростено): започнете от основната нота, после един цял тон, още един, един полутон, цял тон, цял тон, цял тон и накрая полутон за да се върнем към нотата от която започнахме.. на оссновната нота но една октава по-високо (октава означава 8… тъй като основата е C, 8-та нота или една октава по-високо е високото C…) ето я пак формулата: 1) започнете от основната нота 2) придвижете се на тези стъпки от основната нота.. цяла-цяла-половин-цяла-цяла-цяла-половин ако сте го направили както трябва ще получите същата нота от която сте започнали. нека опитаме един пример: ето всички ноти отново (малко съм ги разширил): C, C#, D, D#, E, F, F#, G, G#, A, A#, B, C, C#, D, D#, E, F, F#, G, … и така нататък… нека определим G мажорнрата скала…. ще използваме формулата: 1)започнете от основната нота добре.. сложете пръста си на екрана на ниското G 2) придвижете се на тези "стъпки: от основната нота цяла-цяла-половин-цяла-цяла-цяла-половин (A) ( © (D) (E) (F#) (G) и тъй като свършихме със G, знаем че не сме сбъркали…. значи G мажорната скала е : G,A,B,C,D,E,F#,G… сега нека сверим това със G мажорният акорд: в акорда G мажор 1-ва 3-та и 5-та нота са съответно G, B и D.. сравнете това със скалата: G , A , B , C , D , … (1ва),(2ра),(3та),(4та),(5та) ^ ^ ^ съвпадат!!…. сега минаваме на минорните скали (не се тревожете всичко е обобщено в краят на урока..) минорните скали се определят по същият начин, като разликата е единствено във "формулата"… (стъпка #1 остава същата.. винаги започвате от основната нота на скалата) за стъпка #2 използвате различни "стъпки"… ето я формулата за минорната скала: 1) започнете от основната нота на скалата 2) придвижете се на тези стъпки от основната нота.. цяла-половин-цяла-цяла-половин-цяла-цяла ако свършите със нотата с която сте започнали значи всичко е наред… пример: да опитаме с E минорната скала… ето отново всички ноти… (разширено): C, C#, D, D#, E, F, F#, G, G#, A, A#, B, C, C#, D, D#, E 1) започнете от основната нота на скалата поставете пръста си на екрана на ниското E 2) придвижете се на тези стъпки от основната нота.. цяла-половин-цяла-цяла-половин-цяла-цяла (F#) (G) (A) ( © (D) (E) свършихме със E, значи всичко е наред… сега сравнете това с акорда E минор… в акорда E минор, основата, 3-та и 5-та нота са съответно E,G и B… точно както в E минор скалата… за да обобщим нещата досега, вие: 1) можете да изграждате мажорни и минорни скали… просто използвайте формулите… да ги запишете на хартия… също така да напишете всички ноти (между другото, техническият термин за всички ноти е "хроматична скала"… всяка нота е на половин стъпка от предишната..)… ето ви отново хроматичната скала:: C, C#, D, D#, E, F, F#, G, G#, A, A#, B, C (това е C хроматична… защото започва и свършва с C.. използва се главно за изграждане на C скалите.. може да опитате с F скалата като използваме F хроматичната по-долу и приложим формулите..) пример: F, F#, G, G#, A, A#, B, C, C#, D, D#, E, F и 2) готови сте за да започнете да учите основите на писането на сола… моля запишете си хроматичната скала и формулите на хартия и се упражнявайте да изграждате скалите… после сравнете с акорда и вижте връзката с 1-ва, 3-та и 5-та нота от всяка скала и от акорда… и най-важното, забавлявайте се.. това е малко техническа част, но не е нужно много да се задълбавате в нея. понаучете я и се върнете отново когато имате нужда от нея Цитирай
Guest Отговорено Ноември 5, 2007 Отговорено Ноември 5, 2007 Защо по дяволите всички ползват думата "скала" ? На български не е ли "гама" ???? Цитирай
kitara33 Отговорено Ноември 5, 2007 Отговорено Ноември 5, 2007 Защо по дяволите всички ползват думата "скала" ?На български не е ли "гама" ???? щото повечето незнаят какво е гама камо ли че скала означава гама Цитирай
dip4ikov Отговорено Ноември 6, 2007 Автор Отговорено Ноември 6, 2007 Правилно.Аз дори незнам какво е скала камо ли гама!!!За това питам а вие пишете спамове СУПЕР! Цитирай
ivp Отговорено Ноември 6, 2007 Отговорено Ноември 6, 2007 Правилно.Аз дори незнам какво е скала камо ли гама!!!За това питам а вие пишете спамове СУПЕР! А ти, приятелче, да беше опитал с търсачката на форума, например! Цитирай
dip4ikov Отговорено Ноември 6, 2007 Автор Отговорено Ноември 6, 2007 Всъщност и в гуугъл да търся е все едно и също обяснение което не схващам!!!Искам 2 изречения с които ми отговориха вече във втория пост.А ся ще има още 15 спама да ми обяснят защо питам и какъв цвят ми е китарата.Благодаря за всички които обърнаха внимание на темата.Тъй като е голям проблем за всички темата------МОДЕРАТОРИТЕ МОЛЯ ДА ИЗТРИЕТЕ ТАЗИ ТЕМА Цитирай
antonium Отговорено Ноември 7, 2007 Отговорено Ноември 7, 2007 (Редактирано) е кое му е трудното да се схване ? in music, a scale is an ascending or descending series of notes or pitches в музиката гама e възходящa или низходяща поредица от ноти или височни Редактирано Ноември 7, 2007 от antonium Цитирай
dip4ikov Отговорено Ноември 7, 2007 Автор Отговорено Ноември 7, 2007 Благодаря ти!Това ми беше мужно.А не някакви 100 страници приказки след които нищо не схващаш. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 7, 2007 Отговорено Ноември 7, 2007 Сега остава да питаш и какво е тоналност. А каква е разликата между скала, гама, лад, тоналност, и ключ? Цитирай
dip4ikov Отговорено Ноември 8, 2007 Автор Отговорено Ноември 8, 2007 Нямам нищо протива.Ако обичаш обясни.Не само за мен а и за други изроди като мен. Цитирай
Guest Отговорено Ноември 9, 2007 Отговорено Ноември 9, 2007 Най-добре си вземи един учебник по Елементарна Теория на Музиката (примерно на П. Хаджиев) и чети, ще ти станат ясни доста неща. Цитирай
Recommended Posts