Jump to content
Българският форум за музиканти

Смяна на точките на праговете с друго


Recommended Posts

Някой може ли да обясни как става това ... и какво ми е нужно да го направя ... писна ми от точки .. искам китарата ми да има някакъв оригинален стил ..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво искаш да сложиш? Не е много лесно, пък и трябват специфични инструменти(фини резбарски длета, дремел или нещо от същия калибър, фини пилички) и материали (седеф/пластмаса). Като цяло методът е свръх елементарен - вадиш точките (на по-старите бг китари точките са набити и се вадят с леко повдигане, на вносните и предполагам и на бг талпите от залеза на прозиводството на завод Кремона и Пълдин за бг пазарЯ са лепени и там е по-сложно), изрязваш нови гнезда със предвидената форма на инлея, после лепиш с епоксидна смола, шлайфаш излишното и готово. Въпросът е, че седефът се обработва доста тегаво (на една китара слагах къстъм седефени инлеи и се нагълтах с канцерогенен седефен прах, а за това, че си избодох очите да се взирам в парчетиите седеф и че минаха 2 дни само за тая процедура не ми се говори). Ако слагаш някакви пластмасови инлеи тогава е по-лесно, защото пластмасите се режат в пъти по-лесно от седефът. Скоро ще пусна тема за метлата с къстъм седефените инлеи, ако проявяваш интерес :)

 

Поздрави,

Влад

 

П.П. Аз на твое място бих потърсил услугите на лютиер, или на някого, който го е правил и си знае работата :):offtopic-001:

Редактирано от vlex
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ам, мерси братле ... то по думите ти надали ще мога сам да се справя за това ... а иначе ми дадоха готина идея вместо точки да има бръснарски ножчета, от този тип - http://www.sxc.hu/pic/m/b/br/brokenarts/43...razor_blade.jpg ... или просто и обикновеното шарк фин .. като на Джаксъните от про и горните серии китари - http://cachepe.zzounds.com/media/quality,8...bd270e17916.jpg ... a имаш ли някаква представа ориентировъчно, колко пари би ми излязло при лютиер ? ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е тук вече ме закопа :rolleyes: Сори, аз си правя китарите сам. Има тема за лютиерите някъде из форума питай търсачката и пусни по едно-две лични съобщения на лютиерите от твоя град, за да разбереш точно колко би излязло :hysterical:

 

Поздрави,

Влад

 

Хах ся се замислих за аватара ти и за бръснарското ножче :D Да нямаш дийн и да искаш да я направиш да изглежда от по-висок клас. Примерно Razorback са с бръснарско ножче на 12-та позиция и толкоз. Между другото, надявам се се сещаш, че ако искаш да промениш броя на инлеите (примерно имаш стандартното - 3,5,7,9,12,15,17,19,21,24 и искаш да сложиш само на 12-то ножчето) няма да стане, защото ще имаш дупки по фретборда => трябва нов фретборд (става малко по-скъпо) Е, ако слагаш повече инлеи и по-големи няма да има проблем, но по-малко оскъпява допълнително продукцията :D Успех!

Редактирано от vlex
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въобще не съм знаел, че по-високия клас Дийн са с ножче на 12-то прагче :hysterical: Иначе .. да на Дийн свиря и мерси за съвета, ще го послушам :hysterical:

 

Поздрави - Тони ;]

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно е тъпо да се дават такива съвети, но все пак.....съветвам те да си свириш на китарата така както е. Сменянето на inlay-ите е трудно (и скъпо) и има опасност нещо да се осере. Ако ти е готина китарата, по-добре не рискувай и не си губи времето с това.

 

Само лично мнение ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

+1

 

Това е едно от нещата, които не са за всеки.

Доста е близо до бижутерията и си иска специални знания, умения и инструменти, които в 99% от случаите любителят не притежава.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

принципно може дупките ако се махат инлеите да се запълнят със стърготини от същото дърво и каоколит или смола - на един орфей слагах на 12 прагче 2 точки - фабрично са с 1 на средата и стана добре, но пак казвам че трябва от съвсем същото дърво да е

 

vlex - откъде намери седефа ???

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Oт един магазин за художнически простотии... Има и по магазините за маниста, каквито напоследък много се нароиха...

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нещо са клъцнали клипчетата... Я преразкажи за кво идеше реч :)

 

Поздрави,

Влад

 

 

Аз изгледах 1-вата част. Там майстора сменя точките на китарата със пластини, за да стане като Гипсън примерно. Показва как разграфява дървото, преди това как изрязва пластинките. След като е разграфил дървот залепя един шаблон върху позицията с предвиденото за това място пластинка сидеф(мисля ,че това слага). След като вече е залепен шаблона взима една фрезичка(ръчна малка, много интересно направена и започва да реже след което з длето доуформя дупката и поставя сидефчето там. Нямам звук на работата и не знам какво е говорил, може да съм пропуснал нещо много важно, но ще го разбера , когато се прибера до нас. Овърдрайв-а да разкаже подробностите, ако има такива :thumbs_up:

 

 

 

Поздрави , Рендаков!!!

Редактирано от KingdomX
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е фреза, а дремел с поставка - на запад главно това ползват...

 

Аз лично не съм впечатлен от тоя пич... Утре пускам темата за къстъм китарката, днес тъкмо я завърших и стана що годе прилично :)

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 months later...

вчера докато се мотах по сайтовете намерих ТОВА и се сетих за тази тема (нищо че е отдавна "забравена") .. а и на пръв поглед не са безумно скъпи ... а си изглеждат БАЯ готини ... та това е моята идея за "къстамизация"

 

... ако някои има наблюдения ще се радвам да науча :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.