Reveille Публикувано Октомври 20, 2007 Публикувано Октомври 20, 2007 Някой може ли да обясни как става това ... и какво ми е нужно да го направя ... писна ми от точки .. искам китарата ми да има някакъв оригинален стил .. Цитирай
vlex Отговорено Октомври 21, 2007 Отговорено Октомври 21, 2007 (Редактирано) Какво искаш да сложиш? Не е много лесно, пък и трябват специфични инструменти(фини резбарски длета, дремел или нещо от същия калибър, фини пилички) и материали (седеф/пластмаса). Като цяло методът е свръх елементарен - вадиш точките (на по-старите бг китари точките са набити и се вадят с леко повдигане, на вносните и предполагам и на бг талпите от залеза на прозиводството на завод Кремона и Пълдин за бг пазарЯ са лепени и там е по-сложно), изрязваш нови гнезда със предвидената форма на инлея, после лепиш с епоксидна смола, шлайфаш излишното и готово. Въпросът е, че седефът се обработва доста тегаво (на една китара слагах къстъм седефени инлеи и се нагълтах с канцерогенен седефен прах, а за това, че си избодох очите да се взирам в парчетиите седеф и че минаха 2 дни само за тая процедура не ми се говори). Ако слагаш някакви пластмасови инлеи тогава е по-лесно, защото пластмасите се режат в пъти по-лесно от седефът. Скоро ще пусна тема за метлата с къстъм седефените инлеи, ако проявяваш интерес Поздрави, Влад П.П. Аз на твое място бих потърсил услугите на лютиер, или на някого, който го е правил и си знае работата Редактирано Октомври 21, 2007 от vlex Цитирай
Reveille Отговорено Октомври 21, 2007 Автор Отговорено Октомври 21, 2007 Ам, мерси братле ... то по думите ти надали ще мога сам да се справя за това ... а иначе ми дадоха готина идея вместо точки да има бръснарски ножчета, от този тип - http://www.sxc.hu/pic/m/b/br/brokenarts/43...razor_blade.jpg ... или просто и обикновеното шарк фин .. като на Джаксъните от про и горните серии китари - http://cachepe.zzounds.com/media/quality,8...bd270e17916.jpg ... a имаш ли някаква представа ориентировъчно, колко пари би ми излязло при лютиер ? ... Цитирай
vlex Отговорено Октомври 21, 2007 Отговорено Октомври 21, 2007 (Редактирано) Е тук вече ме закопа Сори, аз си правя китарите сам. Има тема за лютиерите някъде из форума питай търсачката и пусни по едно-две лични съобщения на лютиерите от твоя град, за да разбереш точно колко би излязло Поздрави, Влад Хах ся се замислих за аватара ти и за бръснарското ножче Да нямаш дийн и да искаш да я направиш да изглежда от по-висок клас. Примерно Razorback са с бръснарско ножче на 12-та позиция и толкоз. Между другото, надявам се се сещаш, че ако искаш да промениш броя на инлеите (примерно имаш стандартното - 3,5,7,9,12,15,17,19,21,24 и искаш да сложиш само на 12-то ножчето) няма да стане, защото ще имаш дупки по фретборда => трябва нов фретборд (става малко по-скъпо) Е, ако слагаш повече инлеи и по-големи няма да има проблем, но по-малко оскъпява допълнително продукцията Успех! Редактирано Октомври 21, 2007 от vlex Цитирай
Reveille Отговорено Октомври 21, 2007 Автор Отговорено Октомври 21, 2007 Въобще не съм знаел, че по-високия клас Дийн са с ножче на 12-то прагче Иначе .. да на Дийн свиря и мерси за съвета, ще го послушам Поздрави - Тони ;] Цитирай
AXE Отговорено Октомври 21, 2007 Отговорено Октомври 21, 2007 Принципно е тъпо да се дават такива съвети, но все пак.....съветвам те да си свириш на китарата така както е. Сменянето на inlay-ите е трудно (и скъпо) и има опасност нещо да се осере. Ако ти е готина китарата, по-добре не рискувай и не си губи времето с това. Само лично мнение Цитирай
the_gorer Отговорено Октомври 21, 2007 Отговорено Октомври 21, 2007 +1 Това е едно от нещата, които не са за всеки. Доста е близо до бижутерията и си иска специални знания, умения и инструменти, които в 99% от случаите любителят не притежава. Цитирай
Overdrive Отговорено Октомври 21, 2007 Отговорено Октомври 21, 2007 принципно може дупките ако се махат инлеите да се запълнят със стърготини от същото дърво и каоколит или смола - на един орфей слагах на 12 прагче 2 точки - фабрично са с 1 на средата и стана добре, но пак казвам че трябва от съвсем същото дърво да е vlex - откъде намери седефа ??? Цитирай
vlex Отговорено Октомври 21, 2007 Отговорено Октомври 21, 2007 Oт един магазин за художнически простотии... Има и по магазините за маниста, каквито напоследък много се нароиха... Поздрави, Влад Цитирай
Overdrive Отговорено Октомври 23, 2007 Отговорено Октомври 23, 2007 днес попаднах на това: Част 1 Част 2 Цитирай
vlex Отговорено Октомври 23, 2007 Отговорено Октомври 23, 2007 Нещо са клъцнали клипчетата... Я преразкажи за кво идеше реч Поздрави, Влад Цитирай
KingdomX Отговорено Октомври 23, 2007 Отговорено Октомври 23, 2007 (Редактирано) Нещо са клъцнали клипчетата... Я преразкажи за кво идеше реч Поздрави, Влад Аз изгледах 1-вата част. Там майстора сменя точките на китарата със пластини, за да стане като Гипсън примерно. Показва как разграфява дървото, преди това как изрязва пластинките. След като е разграфил дървот залепя един шаблон върху позицията с предвиденото за това място пластинка сидеф(мисля ,че това слага). След като вече е залепен шаблона взима една фрезичка(ръчна малка, много интересно направена и започва да реже след което з длето доуформя дупката и поставя сидефчето там. Нямам звук на работата и не знам какво е говорил, може да съм пропуснал нещо много важно, но ще го разбера , когато се прибера до нас. Овърдрайв-а да разкаже подробностите, ако има такива Поздрави , Рендаков!!! Редактирано Октомври 23, 2007 от KingdomX Цитирай
ceco milanov Отговорено Октомври 23, 2007 Отговорено Октомври 23, 2007 Тия линкове работат Линк1 Линк2 Цитирай
vlex Отговорено Октомври 23, 2007 Отговорено Октомври 23, 2007 Не е фреза, а дремел с поставка - на запад главно това ползват... Аз лично не съм впечатлен от тоя пич... Утре пускам темата за къстъм китарката, днес тъкмо я завърших и стана що годе прилично Поздрави, Влад Цитирай
badValue Отговорено Март 12, 2008 Отговорено Март 12, 2008 вчера докато се мотах по сайтовете намерих ТОВА и се сетих за тази тема (нищо че е отдавна "забравена") .. а и на пръв поглед не са безумно скъпи ... а си изглеждат БАЯ готини ... та това е моята идея за "къстамизация" ... ако някои има наблюдения ще се радвам да науча Цитирай
Recommended Posts