Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за Траф


Recommended Posts

Пренавивам едно траф4е в момента за отопление на Лампи 6.3V. Та кам спецовете на свободен ход колко да го плясна 7.5 / 7 или 6.3V. Сега на свободен е 6.5 ама като сложа лампите и пада на 5 и ме е страх дали работиат в нормален режим. Т.е. да не им скъсиавам животеца.

Мерси предварително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тва звучи малко:

Пътува влак от София за Лом еди колко си километра има еди ко си закъснение и тн.

На колко години е машиниста ???

 

Не се заяждам !

Отвори чичко google виж в какви рамки може да варира отоплението на лампите които ще захранваш.

Сметни си трансформатора и готово.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

6Н2П са лампите 6.3V +- 0.3V Трафа е 1А поне така пише на кутииката. Въпроса е дали с товара на лампите треа да е 6.3В.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1А на колко Волта и колко броя лампи ще захранваш с него?

Щом ти го пренавиваш и ако мощността на желязото позволява, ще навиваш докато започне да дава 6.3 Волта в натоварено положение, т.е. със свързани към трафа лампи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

12V e Трафа Китайски жицата е дебела поне така изглежда :). за 2 лампи, Но отговора на Gregg бесше ясен. Много мерси>>> :recourse:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При правилно оразмерен трансформатор спада на напрежение при номинален товар трябва да бъде до 5%. Ако не е така, явно трафа не е за този товар. А по отношение на руските лампи, сравнени с европейските (освен аналозите) - винаги искат повече ток. Например 6Н1П е 600мА (!) - почти колкото EL84...

Наясно ли си как се проектира мрежов траф? Ако не си, дай заданието (напрежения и ток във вторичните, техния брой) ще ти бъде сметнат и публикуван. Не пропускай нито един товар !

Не съм съгласен, че с навиване до откат ще се реши проблема. Ако желязото е недостатъчно, индукцията е повече от допустимата, дебелината на проводника е по-малка... всичко това ще доведе до претоварване, повишаване на температурата и в крайна сметка освен повреда може да предизвика и пожар. Внимавай!

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще карам на проба грешка от 12 те волта сте развивам до 6.3 на Товар за 2 те лампи. И ще гледам дали траф4ето пе4е много. :recourse: У4ил съм едно време ама тогава у4ехме транзистори 4е са по модерни аха ха:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги, теорията е хубаво нещо и е необходима, но дайте малко по-практично! Щом трансформаторът е 12В/1А, значи има достатъчно мощност и достатъчно дебела жица /ако намотката е една/, за да издържи на 6,3В/600-800мА /сиреч половината от проектираната мощност/ - с постепенно развиване на намотката в един момент ще се получи и съответното напрежение. Има и други варианти това да се постигне дори без развиване, но щом вече си почнал давай до края.

Това за 5-те процента е вярно за трансформатори от определен вид и мощност - за малките трансформатори, особено при по-големи токове разликата на празен ход и натоварен е значителна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А кой ще гарантира, че китайски трансформатор на който пише 12V/1A в действителност е толкова? Досега не съм видял порцелан който да не пече. Дори трафовете в китайските Бееерингери не отговарят на техническите изисквания, и като ги натовариш с номинална мощност прекъсват температурните предпазители.

Хубавото на теорията е да не правиш грешки в практиката! И мисля че предложих абсолютно колегиално да му помогна на човека, да му изчисля трафа, за да не прави мърляви неща. Но изглежда това няма значение, важното е да се внася разнобой... Живи и здрави, рано или късно всичко си идва на мястото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма разнобой, просто се опитвам да предложа малко по-практичен подход. Дори трансформаторът да е китайски и да не може да издържа заявената мощност /което най-вероятно е така/ поне половината /както е в случая/ ще може да отдаде без да вдига температура.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обикновенно проблема не е в консумираната мощност, а в индукцията. Което ще рече, че ще грее и без товар. А когато се натовари, температурата вече става прекалена.

За конкретния случай трябва да се направят някои измервания и ще се разбере какво е положението. Иначе си остава бой на негри в тъмна нощ. Осланяне на предположения и вЕрване според мене не е правилно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е вие ще ме скъсате работи перфектно и не пе4е. Се пак от колонки Creative сам го зимал. И те са китаиски ама от старите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е вие ще ме скъсате работи перфектно и не пе4е.

 

Другият път преди да размотаваш питай /освен ако не се забавляваш и/или искаш да научиш нещо повече/, защото има и други и то по-добри начини, които не включват размотаване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам още траф4ета подрака. Ба4кам в компютърна фирма и се размотават сума ти боклуци изгорели изправител4ета захранвания. По културно сигурно е да го изправия на 6.3Ж с некоиа схемка. Ако споделиш поемам секви съвети. И да знаеш 4е си ги праа за удоволствие не мога да достигна твоето ниво на изпълнение. Правих си МТ2 и аналог МОСФЕТ на лампите от некви руски сайтове ама ЛАМПАТА си е лампа. Та ако намериш време сподели ....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.