simeon4o Публикувано Септември 27, 2007 Публикувано Септември 27, 2007 Пренавивам едно траф4е в момента за отопление на Лампи 6.3V. Та кам спецовете на свободен ход колко да го плясна 7.5 / 7 или 6.3V. Сега на свободен е 6.5 ама като сложа лампите и пада на 5 и ме е страх дали работиат в нормален режим. Т.е. да не им скъсиавам животеца. Мерси предварително. Цитирай
metalhammer Отговорено Септември 27, 2007 Отговорено Септември 27, 2007 Тва звучи малко: Пътува влак от София за Лом еди колко си километра има еди ко си закъснение и тн. На колко години е машиниста ??? Не се заяждам ! Отвори чичко google виж в какви рамки може да варира отоплението на лампите които ще захранваш. Сметни си трансформатора и готово. Цитирай
simeon4o Отговорено Септември 27, 2007 Автор Отговорено Септември 27, 2007 6Н2П са лампите 6.3V +- 0.3V Трафа е 1А поне така пише на кутииката. Въпроса е дали с товара на лампите треа да е 6.3В. Цитирай
Gregg Отговорено Септември 27, 2007 Отговорено Септември 27, 2007 1А на колко Волта и колко броя лампи ще захранваш с него? Щом ти го пренавиваш и ако мощността на желязото позволява, ще навиваш докато започне да дава 6.3 Волта в натоварено положение, т.е. със свързани към трафа лампи. Цитирай
simeon4o Отговорено Септември 27, 2007 Автор Отговорено Септември 27, 2007 12V e Трафа Китайски жицата е дебела поне така изглежда . за 2 лампи, Но отговора на Gregg бесше ясен. Много мерси>>> Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Септември 27, 2007 Отговорено Септември 27, 2007 (Редактирано) При правилно оразмерен трансформатор спада на напрежение при номинален товар трябва да бъде до 5%. Ако не е така, явно трафа не е за този товар. А по отношение на руските лампи, сравнени с европейските (освен аналозите) - винаги искат повече ток. Например 6Н1П е 600мА (!) - почти колкото EL84... Наясно ли си как се проектира мрежов траф? Ако не си, дай заданието (напрежения и ток във вторичните, техния брой) ще ти бъде сметнат и публикуван. Не пропускай нито един товар ! Не съм съгласен, че с навиване до откат ще се реши проблема. Ако желязото е недостатъчно, индукцията е повече от допустимата, дебелината на проводника е по-малка... всичко това ще доведе до претоварване, повишаване на температурата и в крайна сметка освен повреда може да предизвика и пожар. Внимавай! Редактирано Септември 27, 2007 от Parni_Valjak Цитирай
simeon4o Отговорено Септември 27, 2007 Автор Отговорено Септември 27, 2007 Ще карам на проба грешка от 12 те волта сте развивам до 6.3 на Товар за 2 те лампи. И ще гледам дали траф4ето пе4е много. У4ил съм едно време ама тогава у4ехме транзистори 4е са по модерни аха ха Цитирай
Gregg Отговорено Септември 27, 2007 Отговорено Септември 27, 2007 Колеги, теорията е хубаво нещо и е необходима, но дайте малко по-практично! Щом трансформаторът е 12В/1А, значи има достатъчно мощност и достатъчно дебела жица /ако намотката е една/, за да издържи на 6,3В/600-800мА /сиреч половината от проектираната мощност/ - с постепенно развиване на намотката в един момент ще се получи и съответното напрежение. Има и други варианти това да се постигне дори без развиване, но щом вече си почнал давай до края. Това за 5-те процента е вярно за трансформатори от определен вид и мощност - за малките трансформатори, особено при по-големи токове разликата на празен ход и натоварен е значителна. Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Септември 27, 2007 Отговорено Септември 27, 2007 А кой ще гарантира, че китайски трансформатор на който пише 12V/1A в действителност е толкова? Досега не съм видял порцелан който да не пече. Дори трафовете в китайските Бееерингери не отговарят на техническите изисквания, и като ги натовариш с номинална мощност прекъсват температурните предпазители. Хубавото на теорията е да не правиш грешки в практиката! И мисля че предложих абсолютно колегиално да му помогна на човека, да му изчисля трафа, за да не прави мърляви неща. Но изглежда това няма значение, важното е да се внася разнобой... Живи и здрави, рано или късно всичко си идва на мястото. Цитирай
Gregg Отговорено Септември 27, 2007 Отговорено Септември 27, 2007 Няма разнобой, просто се опитвам да предложа малко по-практичен подход. Дори трансформаторът да е китайски и да не може да издържа заявената мощност /което най-вероятно е така/ поне половината /както е в случая/ ще може да отдаде без да вдига температура. Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Септември 27, 2007 Отговорено Септември 27, 2007 Обикновенно проблема не е в консумираната мощност, а в индукцията. Което ще рече, че ще грее и без товар. А когато се натовари, температурата вече става прекалена. За конкретния случай трябва да се направят някои измервания и ще се разбере какво е положението. Иначе си остава бой на негри в тъмна нощ. Осланяне на предположения и вЕрване според мене не е правилно. Цитирай
Nikifena Отговорено Септември 27, 2007 Отговорено Септември 27, 2007 ^ колеги, мисля че разговора който водите е безсмислен докато не се види трафчето, или поне не се каже коя фирма го е правила. Цитирай
simeon4o Отговорено Септември 27, 2007 Автор Отговорено Септември 27, 2007 Е вие ще ме скъсате работи перфектно и не пе4е. Се пак от колонки Creative сам го зимал. И те са китаиски ама от старите. Цитирай
Gregg Отговорено Септември 27, 2007 Отговорено Септември 27, 2007 Е вие ще ме скъсате работи перфектно и не пе4е. Другият път преди да размотаваш питай /освен ако не се забавляваш и/или искаш да научиш нещо повече/, защото има и други и то по-добри начини, които не включват размотаване. Цитирай
simeon4o Отговорено Септември 28, 2007 Автор Отговорено Септември 28, 2007 Имам още траф4ета подрака. Ба4кам в компютърна фирма и се размотават сума ти боклуци изгорели изправител4ета захранвания. По културно сигурно е да го изправия на 6.3Ж с некоиа схемка. Ако споделиш поемам секви съвети. И да знаеш 4е си ги праа за удоволствие не мога да достигна твоето ниво на изпълнение. Правих си МТ2 и аналог МОСФЕТ на лампите от некви руски сайтове ама ЛАМПАТА си е лампа. Та ако намериш време сподели .... Цитирай
Recommended Posts