Jump to content
Българският форум за музиканти

Tracktion 3.0


dedomito

Recommended Posts

Здраствуйте Братушки !!!!

 

Преди всичко искам да благодаря на всичките във форума за това , че същия се явява нещо като учебник за начинаещи свирачи и пишман музиканти като мене . Благодаря .

Темата която искам да обсъдиме е мулти трака Tracktion 3.0 . Не крия че съм фен на програмата и това е програмата която ползвам от сутрин до мрак . Забелязвам , че по-професионалните музиканти от форума / няма да ги изброявам за да не пропусна някой / ползват при звукозапис и смесване Кю Бейс .Предполагам , че това не е случайно .

Това с което мога да похваля Tracktion 3.0 е следното :

-мултитрак - канали колкото щеш

-обичат се много с ASIO

-съвместимост на всевъзможни VST плъгини , до момента няма такъв който да не е подкаран

-възможност за поставяне на ВСТ плъгини само в отделни моменти на трака / освен тези на изхода /

-програмата поддържа МИДИ , разполага и с миди редактор , запис от синтезатор

-всевъзможни вариянти на редакция на wave и МР3 - рязане , копиране , пан , волуме , темпо

-работа с Loop - разтеглане , редактиране , запис на луупове

-запаметяване на проекти , възможност за експортване само на отделни канали и тн.

-миксиране в уейв , МРЗ и други формати

-импортване на уейв , МР3 и миди

-хубав пакет на плъгини в самата програма , включително и за мастеринг

-сравнително малка като размер , 130МВ след инсталацията

-изчистен интерфейс

 

Интересува ме колко от вас ползват тази програма , недостатъците които програмата има и най-вече конкурентна ли е на Кю Бейс . В случай че Кю Бейс я превъзхожда , ще се радвам да разбера с какво . От тези които я ползват ще се развам да разбера и други възможности които предлага програмата .

Официалния сайт на програмата е :

http://www.mackie.com/products/tracktion3/index.html

Неофициалния - вие си го знаете ;-)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

VST клиентите гълтат много процесорно време... ако внесем еквивалент по писти на един средно голям микс от Рийзън във ВиЕсТи клиент, съответно с ВСТ плъгини, ще ни трябва баси процесора, за да го преслушаме.

Рийзън няма обаче уейв редактор. Има отделна програма на същата компания, направила Рийзън - ReCycle.

Но това, което най-много ми допада, е малкият хаос от кабели от задната страна на интерфейса, където ръчно може да се правят всевъзможни рутирания на звука. Включително и съраунд миксинг. Поддържа АСИО стандарта, всякакви контролни повърхности. Абе Рийзън е чудесен. Освен това устройствата за мастъринг са на много добро ниво.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи на моята "комфугурация "- Атлон 750 мегахерца , 320 РАМ Тракшън върви , единственото което не може да стане по обясними причини е да наслагам плъгини на три канала , плъгин за микс на изхода и да натисна плей . Тогава блокира , но това е от превъзходния комп . Малко ми е мъка , даже е е малко да ги прослешвам канал по канал преди миксиране . Важното е че програмата свири при тези характеристики на компа . Латенсията при АСИОТО ми е 10 милисекунди . Предполагам , че на хубав компютър програмата лети като стрела .

Редактирано от dedomito
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Опиташ ли веднъж Рийзън, няма връщане назад :surprise:

Мин. изисквания на Рийзън са 64 МБ рам памет и Пентиум 2 на минимум 250 мхц

В плъгините му има един специален - Малщрьом, който комбинира уейвтейбъл и гранюлър синтеза в едно и звучи направо космически.

А в Рийзън 4 ще включат Thor и ще бъде лудница.

 

Ето тук малко подробности.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Убеден съм че Ризън е приятна програмка . Като гледам е ориентирана повече към миди , а лично аз се опитвам да свиря на китара , така че може да и направя един тест драйв , но за китара надали ще е особено подходяща . :surprise:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хммм... не е точно миди ориентирана. Всъщност семплите, които използва изобщо не са миди... единствената връзка с миди е, че може да се ползват МИДИ контролери за управление и дирекнто свирене и записване на нотите в сикуенсъра на програмата. И понеже, за разлика от ВСТ, не товари много порцесора, латенцията е по-малка, а като добавим и АСИО стандарта, е направо песен.

Пък за свиренето на китара... тцък, няма възможност за записване на външно аудио. Кой знае.. може в 4.0 да са добавили. Но в набора от инструментални пачове има китари от всякакъв род.

Може, обаче, записите да ги правиш на отделна програма, а след това да миксираш в Рийзън.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да разбирам че съм единствен и уникален във форума и само аз ползвам тази мистериозна програма . Идеята на темата е от една страна тези които си търсят мултитрак за пробват и ако им допадне да я ползват , от друга страна както казах по-горе би било интересно и полезно да се направи съпоставка между две програми - Тракшън и Кю Бейс . Така би трябвало да изпъкнат предимства и недостатъци на двете програми и утре някой който се чуди с какво да си запише нещо в домашни условия все пак да има някаква визия за нещата . Лично за себе си мога да кажа , че преди месеци се пробвах с Кю Бейс и нещо не можах да се справя , видя ми се сложна / може би е по-професионална / . Трашкън лично на мен ми се вижда по интуитивна и лесна за работа . За качеството на миксове правени в двете програми не мога да дам обективна оценка , тъй като първо съм ужасен невежа на тема миксиране , а и техниката в нас не позволява да направя каквото и да е било сравнение в звука / уредба Айва от 1998г / , хаха. Нямам информация също как се държи програмата и при работа на по-мощен компютър от моя .

Все пак пробвайте програмата , и чакам вашите мнения .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми ще те разочаровам (или пък не:), но не си единствен.

 

Аз също я позвам от 3 м. насам и съм много доволен главно заради по-лекото боравене с нея, върви перфектно и най-вече нито един плъгин не ми се е трошил с нея.

 

Тепърва започнах да чета мануала (250 страници), но мисля това да е ПРОГРАМАТА и да спра с екпериментите.

Преди ползвах Самплитюд 8.

 

А как се "включва" плъгин само на определени места в трака? Това вече е върха. Отдавна съм питал в една тема за това и нямаше много инфо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами със слагането на плъгин само на определено място на трака : режеш самия трак на няколко части , там от кадето искаш да започне новото звучене до мястото на което искаш да свърши . / като цъкнеш върху самия трак той се маркира и в менюто под него в дясно имаш опции за рязане , даваш му спит от позицията на курсора / След като трака е нарязан кликваш само върху една от частите , тя се маркира , след което взимаш от филтрите и ги влачиш в самия трак в определеното отрязано парче , така вече вътре има плъгин , отваряш го , настройваш и така . Отделно са ти тези плъгини на изхода на трака и на микса .

 

И е е ее е е , вече си мислех че съм единствен , ама ..май не съм ...хахахаха :)

 

Другото което е готина опция в версия 3.0 е менюто с луповете . Лично аз съм си насвалял от нета пакети лупове / например АСИД / , като ги разархивираш в отделна папка , указваш същата от сетингс в менюто Лууп . Нямам представа как става , но програмата си ги сортира в отлените менюта после сама - барабани , китара , бас и тн .Прослушването е лесно от менюто в ляво , и с мишката ги мяташ в някой трак , разтегляш и така свирнята почва :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.