Jump to content
Българският форум за музиканти

Съвсем леко питане за талпичка


Recommended Posts

Здраво,

докато траеше аграрната ми екстрадация на село ми попадна една 4 метрова талпичка от бял бор, широка около 30 см. някъде...Поразрових назад, но нищо не срещнах за белия бор...Подходящо дърво за ел. китара ли е? Би трябвало да е доста добре изсъхнало, стои в една стара кошара от поне 10 години, не забелязах никакви значителни пукнатини или дефектове...Не съм се залетял да правя нищо още, но ако е подходящо, ще го имам в предвид, защото отдавна ми е мерак да си направя шантава китарка...

:thx:;):)

Редактирано от astagator
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно какъвто и да е чам не се използва за направа на тела на електрически китари, да не говорим за грифове.

Мисля, че имаше изключения, но правилото си важи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За тела ще се озориш - не, че не е възможно, но резултата ще е далеч от задоволителен. За гриф, виж вече няма да стане. Но ако имаш мерак да правиш бутафорна китара - дялай! Бутафорните стават и от стириопор, ма иначе по-добре не ;)

 

Поздрави,

Влад

 

П.П. Говоря за чама като цяло! Ако белия бор е изключение (в което се съмнявам имайки предвид характеристиките на суровата дървесина), нека ме поправи :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не, далеч съм от мисълта, че ще направя хубав гриф от каквото и да било дърво, мисля да направя само тяло, а грифче да взема от някой български звяр или ако попадне от някаква друга китара...

Но..Ако го направя от бор няма да звучи добре ли що ли? Влекс, какво имаш предвид, под "Ще се озориш?" Това, че се цепи като печена мръвка ли?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята ми е освен че се цепи (визирам телата на кремокастерите, които до голяма степен са чам с два фурнира да го държат да не се разпадне)(визирам и чамовото тяло на горер, което се сцепи от стегите, държащи фурнира), ами и не дава особено хубава звукова характеристика. Може да пробваш каот горера това да ти е само пълнеж и да вградиш дъска, която да ти обхваща адаптерите и бриджа, по възможност до грифа, за да се постигне макс състейн, но самата операция пак няма да е същата ако беше чист дъб, орех, череша, махагон, елша етц... Иначе дървото е меко, лесно за обработка и лесно достъпно, тъй че дори и да оклепаш нещо може лесно да го поправиш. Аз бих прибегнал до чам само ако нямам абсолютно никакво друго дърво и ми е много наложително ;) Нищо де, то за експеримента ще ти свърши работа, но няма да стане лес пол нали се сещаш :thx: Всъщност като стана дума ако имаш повече може да се спазарим за парче колкото за едно тяло да помъча такова карвд тяло като лес пол, естествено с вграждане на някоя по-културна дървесина :) <- бетер експеримент ще си бъде :)

 

Успех с начинанието!

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ахххамммм...Значи да се оглеждам за нещо друго...Иначе талпата е 4 метра, не е като да няма, но се намира на майната си...

Все пак като ходя след месец два ще се поуслушам за "по-културна" дървесина...Цяло село, все някой нещо нали...Ха...Сега погледнах, че и орех става...Почти съм сигурен, че има подходяща орехова дървесина, защото преди няколко години одрязаха един доста голям орех в двора...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Орехът е екстра, само че чувам го позлват повече за басове защото бил имал повече ниски. Въпреки това наскоро имаше спор дали има много ниски, или понеже е плътно дърво дава много високи => става и за метълски пръчки.. :thumbup:

 

Успех!

 

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Белият бор и смърчът са двете най-ползвани дървета в дърводелството и строителството.

На белия бор му викат чам. От него може да се направи тяло.

Може да се направи дори и изцяло чамова китара - тяло, гриф, фингърбрд, всичко от чам. (за невярващите ЦЪК)

Но трябва да си голям късметлия за тялото, хеле па за грифа не знам, вероятно трябва да е омагьосан.

 

Виж българските ел. китари "Кремона" - всичките до една са вътрешно нацепени и напукани между двата фурнира, които ги държат и предпазват от тотално разпадане.

Патил съм си от експерименти със смърч, който ужким е по-хомогенен и по-труден за цепене и разпадане от чама, но и с него стигнахме пак до нацепване (макр то да беше предизвикано по-скоро от мен, а не от някакво задължително саморазпадане на дървото).

 

ИЗВОД:

Може да се правят експерименти, но по-добре ги прави с "истинско" дърво, за да си качиш крайната успеваемост от 20% на 80%.

Редактирано от the_gorer
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Като казахте за ореха съм виждал на село, един дядо правеше гадулки от орех. Звучаха много нестандартно. Имаха супер плътен звук. Да не кажа басов. Пробвах насело от чам да направя шкав за обувки и стана. Дебел беше 3,5 см. Но като се сложиха 85 кг върху него( брат ми) нищо че през средата на плота имаше подпорна летва. Цялата конструкция със всичките 68 ВИНТА не пирона а винта се разпадна, не от към винтовете ми се строши дъската. Нямам какво да кажа още.

ПП: Мога ли да ползвам орех за фингърборд, удачно ли е???

Редактирано от icohohi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един мой бас е с орехов фборд (цък), но го байцнах, защото ме дразнеше цвета и сега бие на светъл абанос или тъмен палисандър. Извод => може да направиш, стига да ти харесава като визия... :icon_shithappens:

 

Поздрави,

Влад

 

П.П. Горере, ти виждаш ли снимките на оня пич с чамовата талпа? Аз им писах, ама да не се окаже, че проблемът е в моя телевизор и само аз не ги виждам тия снимки :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.