Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

добре де,тази лястовичата опашка е същата,и да не е- ще се преправи малко макар че почти съм убеден че ще влезне.

заеби,не ми е това мисълта...и да не влиза-ще влезне.не съм с 2 леви ръце.

ако си купя гриф и го вкарам как ще се отрази това че горното магаренце ще е на по голямо разстояние...

няма ли някой лютиер дето да каже дай еди колко си пари и гриф и го правя...ама качествено,не да ми фалшивее

Отговорено

Майната му на некпокета! Ако осереш мензурата и сложиш гриф за една мензура на тяло за друга резултата ще бъде 100% бутафорна китара, която най-много да заковеш с два пирона за стената. Естествено ако имаш желание/търпение/способности/пари (най-вече пари :) ) може да се нагоди теоритично гриф за една мензура на тяло за друга, да не говорим за фрезоване на некпокет. Ако грифовете са за една мензура може и да се прибегне до по-варварски методи - изпилване на жлепа на грифа, който попада в некпокета, за да бъде все пак плътно прилягането за максимален състейн и същевременно да не се гъбарка боята и лака на тялото.

Успех!

Отговорено

ок оставете,направо нова китарка щеси взема викок клас като хората...няма какво да хвърлям пари за глупости.просто питах ама не видях изчерпателно мнение

Отговорено
Майната му на некпокета! Ако осереш мензурата и сложиш гриф за една мензура на тяло за друга резултата ще бъде 100% бутафорна китара, която най-много да заковеш с два пирона за стената. Естествено ако имаш желание/търпение/способности/пари (най-вече пари :) ) може да се нагоди теоритично гриф за една мензура на тяло за друга, да не говорим за фрезоване на некпокет. Ако грифовете са за една мензура може и да се прибегне до по-варварски методи - изпилване на жлепа на грифа, който попада в некпокета, за да бъде все пак плътно прилягането за максимален състейн и същевременно да не се гъбарка боята и лака на тялото.

Успех!

нещо такова очаквах като отговор

Отговорено

Ми ето изчерпателно мнение: Китарата е изчислена да свири, но при изчисленията влизат и дължината между прагчетата както и дължината на частта от струната, която трепти при нулева позиция. Ако промениш само една от величините адекватния резултат е фалшива китара. Затова, за да получиш 24 позиции на СВОЯТА китара имаш няколко варианта:

1) сменяш фретборда на китарата със специално направен за ТВОЯТА китара от някой лютиер! Защо се налага това? За да може да не се променя дължината на грифа, а да се добавят две позиции на по-дълго парче палисандър. Работата е, че мръднеш ли дори минимално прагчетата/фборда/грифа китарата ще фалшивее, защото скалата за дадена мензура е с точност до хилядна от милиметъра.

2) сменяш грифа с гриф със същата максимална трептяща част от струната като на сегашния ти гриф. Таз интервенция е по-безопасна, но не се знае дали янма да се налага дълбане по китарата.

3) сменяш грифа с къв да е 24 позиционен и после се дълбае или грифа или тялото. Идеята е че точността е от огромно значение и ако не искаш да фалшивее е хубаво да се обърнеш към професионалист. Аз лично съм за първия вариант, защото грифа си остава същия, но вече е сложно не само със снабдяването на палисандър/абанос/друг материал за фретборд, ами и с финалната точност при фретването на китарата.

Така че в заключение:

ако нямаш нерви да намериш лютиер и да поемеш разумния риск да ти ръчкат по китарата, по-добре си купи нова китара. Ако все пак си на мение като мен, че риска си струва, пък и не обичаш да пилееш чак толкова много пари за глупости можеш да се обърнеш към лютиери, за изработката на фборд/къстъм гриф.

П.П. Не е случайно, че не всеки срещнат дяла китари :)

Успех!

Поздрави,

Влад

Отговорено

имах такива съмнения от всеобщата ми култура за китарите.благодаря,наисина беше изчерпателен.но наистина си мисля вече че е по добре да не се занимавам или да карам някой да се занимава с това...по добре нова като му дойде времето тия дни по коледа... :)

живи и здрави