Bobolin Публикувано Юли 29, 2007 Публикувано Юли 29, 2007 (Редактирано) Имам питане, относно височината на струните: 1. Височината на струните се мери от грифа до струната или от върха на прагчето до струната. Има значение къде се мери - при 1-ва или 6-та струна. Грифа (фретборда) не е хоризонтално равен и предполагам се взема за измерването разтоянието точно под самата струната. 2. Доколкото съм разбрал височината се мери при 12 позиция на грифа - колко трябва да е стандартно приемливото ако може да се нарече така разстояние. Даже би било хубаво ако всеки, който има жеалание разбира се даде пример за собствената си китара - нещо от рода на: модел китара/разстояние Предварително благодаря на всички, които ще отделят от времето си за отговор на въпросите ми! Редактирано Юли 29, 2007 от Bobolin Цитирай
fluti Отговорено Юли 29, 2007 Отговорено Юли 29, 2007 (Редактирано) Стандартно приемливото е колкото да не бръждят струните и да ти е удобно да свириш. Всеки си има индивидуални предпочитания - примерно на мен не ми е удобно струните да са прекалено ниско, защото при бендове ми се плъзват горните струни под пръста. Но примерно при легато и тапинг (особено с двете ръце) е по-удобно струните да са по-ниско. Редактирано Юли 29, 2007 от fluti Цитирай
the_gorer Отговорено Юли 29, 2007 Отговорено Юли 29, 2007 Разстоянието се мери от долната страна на струната (тази, която гледа към фретборда) до ВЪРХА НА ПРАГЧЕТО, а не до самия фингърборд. Това разстояние се нарича "екшън" на китарата (action) и обикновено се измерва на 12-то прагче. Вярно е, че височината на струните е индивидуално нещо. Всеки има мнение по въпроса. При мен с високи струни съвсем естествено се получава точно обратното на това, което обясни fluti за ниските - при бендове струните ми се качват над пръста. С ниски струни се свири по-лесно и по-бързо, защото пръстите изминават по-малко разстояние за да натиснат струната, иска се по-малко усилие. Но от друга страна ниските струни могат да доведат до нежелани странични ефектни - бъждене по прагчетата при по-силно пикване или при стръминг, а също и кофти заглъхване при бендове. Но всичко това в огромна степен зависи от китарата и как е настроена. Аз бърниках един Скуайър и му докарах екшъна до 1,1 - 1,2 милиметра на 12-то прагче, но всичко това беше резултат на много ръчкане и "подобрения" от моя страна. Цитирай
FeramonD Отговорено Юли 29, 2007 Отговорено Юли 29, 2007 Аз на моята китара току що го премерих и е тамън 2мм. Незнам тва дали е високо, но ми се струва добре и нямам никакви проблеми. Китарата ми е тази от подписа. Цитирай
Talic_Zealot Отговорено Юли 29, 2007 Отговорено Юли 29, 2007 Ще допълня, че (поне за мен) при бързо свирене ако се позлва mute-ing със пръстите на лявата ръка, е много по-удобно струните да са нисичко. Аз успях да си ги смъкна до 2,1+- ,но бих искал и повече... Ама проблема е там че от бридж-а вече няма на къде а ще трябва по болта да се бара пък в моя случай това ше е най-рано при сменяне на струни.. Ае със здраве.. Цитирай
Icarus Отговорено Юли 30, 2007 Отговорено Юли 30, 2007 Моята китара е доста къстъм, но да кажем, че е нещо като Скуайър. Разстоянието съм го сложил на почти 4 милиметра. Веднъж реших да се позанимая с височината на струните и почнах да си ръчкам нагоре-надолу и останах очарован от бендовете при по-високи струни. Та за мен това е достатъчно ниско, за да ми е удобно да свиря, и достатъчно високо, за да ми звучи както ми харесва. Всичко си е въпрос на вкус и не можеш да не разбереш кое ти харесва, докато не пробваш всичко - the_gorer си е съвсем прав, даже и да е да седнал в момента Цитирай
Recommended Posts