Jump to content
Българският форум за музиканти

Китара -> Процесор -> лаптоп?


Recommended Posts

Хора,

Вече ви е ясно, че не ги разбирам много тия работи;). Четох доста теми тука, но едно нещо не мога да включа ...

От една страна, хората, които записват на компютър, очевидно си купуват advanced звукови карти, специализирани аудио интерфейси и т.н. От друга страна се твърди, че, ако китарата е минала през процесор, то импедансът вече е адаптиран за директно включване в най-обикновена звукова карта.

Мен ме интересува следното: имам китара, китарен процесор Boss GT-8 и лаптопче с типичната смотана звукова карта (Mic In, Phones Out); искам да мога да си записвам някакви идейки, изсвирени с китарата и процесора, на компютъра и, евентуално, понеже в момента нямам кубе, да изкарам звука от компютъра (от Phones Out) през обикновена HiFi уредбичка. Въпросите са:

- рискувам ли да изпържа лаптопа при такова включване?

- трябва ли ми по-мощна външна звукова карта и какви входове трябва да има?

- и/или ми трябва някакъв друг инструментален интерфейс от типа (примерно) на http://www.zzounds.com/item--MDOFASTTRACK;

http://www.zzounds.com/item--LINTPUX1; http://www.zzounds.com/item--EMU0202?

Целта ми не е да постигна top quality на записа, а някаква нормална чуваемост на нещата като нива и характеристики на звука.

Знам, че повечето от вас ще ми отговорят "писано е, използвай търсачката", ама все пак бих се радвал някой да отговори по-простичко и ясно тука.

Благодарско!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Аз свиря директно в компа с вградената карта и ASIO4ALL драйвери. Има шум но за непретенциозен запис става. Латенция има, но е под прага на чуваемоста. Компа ми е P4 3000 gh с 1Gb. ram. Китарата влиза в микрофонния вход, използвам Амплитюб 1 - 2 и Гитар риг. На хай-гейн блендите в Гитар риг има микрофония, но се оправя с корекция на гейна и нивата. Мисля, че с процесора няма да имаш никакви проблеми. Успех!

Сега разглеждах gt-8 и виждам че отзад има някакъв диджитал аут, това не е ли изход за точно такава работа?

Редактирано от DJ SKRATCH
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-точно Digital Output EIAJ CP1201, S/P DIF. Мисля, че трябва да има саундкарта с аналогичен коаксиален вход, за да се използва, ама ... добър въпрос:wallbash:!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

здрасти

еми чесно казано братле и аз съм си задавал вапроса дали ще испържа лаптопа си ако искам да записвам от миксера на него и отговора е да. значи лаптопите парво нямат вход за запис имат само вход за микрофон и изходен сигнал както знаеш. през входа за микрофон неможеш да записваш защото той е за много по-ниско ниво на сигнала от този за запис и ще испечеш лаптопа ..... не сам сигорен какво точно ще стане но те саветвам да не пробваш. точно за какви нива на сигналите за запис и микрофон немога да ти кажа .... за да записваш с лаптопа просто трябва да си вземеш външна звукова карта,която със сигорност ще има вход за запис и ще можеш да си маниполираш записа както искаш.

входовете и изходите на звуковите карти са съответно:

line in: вход за запис (който лаптопите нямат)

line out: изход

mic in: микрофон

за избора на звукова карта трябва да кажеш с какви пари разполагаш за да те посаветваме но с около адни 40 50 лева можеш да се здобииш с една карта сгодна за работа.не ти трябва някаква спецялна карта просто една съвсем обикновенна.надявам се да сам бил изчершателен.

доскоро!

:slap:

Редактирано от dj_valiente
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

еми ако ше трябва само за запис на китара без абсолютно никакви екстри, има едни по малки аудио интерфейси дето са само с един вход, и като цена не би трябвало да са проблем...ама не се сещам точно какъв беше модела, има със сигурност на берингер едно такова.

иначе въобще не си е работа през тоя майк вход..едва ли ще се изпържи или сготви по някакъв друг начин компютъра ама сносен саунд не мисля, че може да се изкара по тоя начин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз сега проверих, входа за микрофона работи при около 0,25 волта а този за запис при 0,75 волта. така че ако вклучиш сигнала за запис във входа за микрофон най-малкото нещо което ще стане е да изгори звуковата карта поради по-голямото напрежение.

:slap:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Абе, всъщност на моя комп, като се включи нещо в микрофонния вход, има възможност да му се посочи дали това е микрофон или line-in. Има и отделни настройки, опции и нива за двата варианта, което ме навежда на мисълта, че хората са предвидили тази възможнот и при правилно боравене не би трябвало да изгори ... освен ако не се вдигне твърде много иходното ниво на процесора, може-би. Въпреки това май не би било зле да се ползва нещо външно, че рискът нещо да изгърми на лаптоп не е съвсем безобидна работа.

 

За малките интерфейси, мисля, че имате предвид тези (или подобни): http://www.zzounds.com/item--BEHUCG102; http://www.zzounds.com/item--MDOJAMLAB. Те обаче май са предназначени за директно включване на китара, а при мен случаят е през процесор (което все пак е различно, нали?), та не знам дали биха свършили работа.

 

И какво излиза? Ако оставим настрана M-Audio, Edirol, E-Mu и т.н. неща, схемата може да бъде китара -> процесор-> Line-in на външна саунд карта -> лаптоп?

 

Нямам някакъв точен бюджет за момента, но да кажем, че ако гореспоменатите специализирани устройства са в диазпазона 100-150 долара, а външната саунд карта се визира като някаква по-евтина алтернатива, то едва ли следва да давам за нея повече от 50-75 долара. Тука вече какво да е разчитам на препоръки:slap:.

Редактирано от sevenstring
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

еми човек неможеш да сравняваш вазможностите на звуковите карти на латопа и на един десктоп ......

вазможностите са различни,придекстоп е вярно че може да се избира коя букса каква да е но при лаптопа възможностите са много по ограничени ... тя направена просто да се вклучат някжи слушалки или портативни колонки,неможе да се разчита за нищо на нея.качеството е много по лошо от това дори на една вградена звукова карта на десктоп,да не говорим за PCI карта. това е заради близоста на звуковия чип със останалите компоненти на компютара в часност на процесора на компютара,а това разточние при лаптопа много малко и самите схеми са много малки и от там вазможностите на звуковата карта на лаптопа са минимални. те няма вход за запис.

и както си разбрал това е схемата да

китара -> процесор-> Line-in на външна саунд карта -> лаптоп

а за звукова карта: шом казваш че негониш качество можеш да минеш с много по малко от 100-150 лева.

например като тази USB карти:

http://www.jarcomputers.com/cgi-bin/jar/sh...rod_id=SCSOFT51 - 13 лева

http://www.jarcomputers.com/cgi-bin/jar/sh..._id=SCZALZMRSSC - 70 лева

надявам се да съм ти помогнал.

:greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ако за това си имал предвит лаптопа :

"Абе, всъщност на моя комп, като се включи нещо в микрофонния вход, има възможност да му се посочи дали това е микрофон или line-in."

щом ти показва че има такава вазможност значи можеш да опиташ.

:greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^точно тях имах предвид. Иначе не знам дали процесора би променил сигнала, така че да не е подходящ. По скоро мисля че не би трябвало, но все пак да каже някой от по технически грамотните.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

какво предвит имаш с това?

Иначе не знам дали процесора би променил сигнала, така че да не е подходящ.

немога да разбера?за кой процесор имаш предвит?

:greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^точно тях имах предвид. Иначе не знам дали процесора би променил сигнала, така че да не е подходящ. По скоро мисля че не би трябвало, но все пак да каже някой от по технически грамотните.

 

Е, със сигурност по-неподходящ в сравнение с инструмента директно няма да го направи:greenangel:.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

сигорно лаптоп за 5 хилки има вход за запис но за стандартен лаптоп от среден клас немисля,както неговия няма ! но няма десктоп без вход за запис нали ! таий че викаи на баба си неграмотен ..

:greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.