Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Виждам че темата е предизвикала някакъв интерес т.е. имам съмишленици. Е нека тогава заедно да се поровим още малко. Аз съм много навит да си взема такава машина защото работя сам и ще ми помага много. Значи зависи на какво ще свирите е първото нещо. Ако е китара вземате се digitech или TC Helicon според парите които бихте дали. И двата стават за live. Така пише в инструкциите им. Ако ползвате синтезатор вземете TC Helicon. Ще го управлявате по миди път. Има видео демонстрации как се работи така на живо. Ако ви интересува и като ефект за пеене тогава трябва да прецените сами кое ви допада. TC Helicon мисля че са с по-добър ефект реверб дилей и т.н. Korg ги ползват в новите си синтезатори Korg pa800 1xpro и т.н. Говоря за Корговете с вграден вокалист. Ако обаче работите с миди файлове незнам коя машинка ще помогне. Мисля че TC Helicon но незнам може ли да се управлява от миди файл. Ако някой от вас ползва такова нещо нека пише тук или на посочените от мен начини за връзка.

• 2 years later...
Отговорено
^Благодаря ти! Важно беше за мен, дали мога да го използвам на лайф с банда или вариантите са само - акустика или запис... Явно е възможно, мерси :rocker::)

значи и двата можеш - то това им е идеята и затова имат в името си Live. Диджитека взима от китарен сигнал информацията как да генерира многогласията, предполагам и хеликона така прави. Другия вариант е присети и за всеки присет програмираш миди как да ти движи хармониите което си е играчка

поздрави

на мен само не ми стана ясно само към китара и клавир ли може да се ползва tc helicon-a или може и така да си се ползва за вокален ефект,ина4е има интересни неща в него ама никъде неможах да открия конкретна цена?

• 9 months later...
Отговорено

Отдавна не съм писал по темата си. Сега като я зачетох отново разбирам че съм се справил с повечето си искания. Имам си ефект Лексикон и бек вокалист с помощТа Диджитек. Това което не мога да постигна при изпълнения на живо е по-голяма сила на микрофона. Вокала потъва в музиката. Виждам че някоИ пултове има такава функция за подсилване на вокала като го изкарват на преден план но ако пулта няма такава функция какво се прави в този случай. Може би някакъв предусилвател е нужен или... Ако можете предложете нещо конкретно което се използва при работа на живо.

Отговорено

Аз използвам Boss VE20, иначе имам и TC Helicon VL Touch (и за двете съм правил ревюта в раздела за вокали). Според мен проблема, че ти потъва вокала зависи и от човека зад пулта. Винаги може да се намали малко нивото на останалите инструменти, да се изкара вокала напред и после да се играе с цялостното ниво. Иначе може да се сложат компресори и лимитери с които допълнително да се вдигне нивото на вокалния канал и т.н. но ако не разбираш много (като мен) карай по лесния начин- само с баланса на микса. Смятам, че всички вокални процесори(или поне тези които спомена) имат балансирани XLR микрофонни входове с преамп а и на пулта би следвало да има такива. С TC Helicon-a дори имам обратния проблем че звука е твърде "напържен".

Относно TC Helicon-а мога да кажа че машинката е много добра като опции но дава много артефакти в крайния звук и не я ползвам освен за запис вкъщи.

Успех!

Отговорено

Напълно съм съгласен с казаното че вокала трябва да се подреди още в микса. Това се опитвам да правя и го постигам до момента в които градуса се вдигне и се иска още сила. Особено на певицата вечно и била слаба музиката. Ако и намаля микрофона оплаква се че не звучал и не го чувала. Тя е с дистанционен микрофон. Ако усиля другите инструменти потъват вокалните микрофони с кабел. Разбирам че майката на дистанционния микрофон играе и ролята на предусилвател но незнам как да компенсирам тази разлика в силата между нея и нас. В този ред от мисли ще получа ли нужния ефект ако добавя още едно крайно стъпало с чифт колони?