Jump to content
Българският форум за музиканти

Още една темичка за начинаещи


Recommended Posts

Прегледах темичките в началото, но като че ли не можах да открия точна програма... Някои неща са добре разкрити тук и в други теми, но ме интересуват някои допълнителни неща и музикални програми.

 

Преди 5-6 години ходех на уроци по пеене, но гласът ми мутира, малко преди това ги прекъснах и сега ми се ще отново да възобновя контрола над гласа си до някакво ниво. Свирим рок с приятели, идеята е да покривам и вокалната партия поради моментна липса на вокал, но ми трябва схема за развитие и поддръжка на гласа. Имам пиано вкъщи, така че ще се радвам, ако ме насочите към програми за пееене. Преди пеех Васко Найденов, Елтън Джон, някои неща на Елвис Пресли, сега гласът ми е по- скоро бас-баритон.

Другото нещо е мога ли с прилична подготовка да вдигна гласа си с 2-3 тона и ако да, как? Някакви бонбони, напитки, ограничаване от сладко/мазно/кисело/люто/газирано...?

 

Предварително благодаря на отзовалите се и съжалявам отново за повтарящи се въпроси :thumbs_up:

Редактирано от step-by-step
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Четох, че мога да си проваля гласа, ако опитвам да пея на границата, като несъзнателно го преуморявам... Не знам до колко е достоверно. Има ли някакви програми за постепенна обработка на гласа?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Четох, че мога да си проваля гласа, ако опитвам да пея на границата, като несъзнателно го преуморявам... Не знам до колко е достоверно. Има ли някакви програми за постепенна обработка на гласа?

По принцип една от целите като ходиш на уроци е да ти се разшири диапазона, но това става главно с техника (ти си го казал правилно - контрол върху гласа), а не с някакви физични изменения по тебе :greenball:

За мутацията немога да споделя нищо, бях чувал , че може да влияе негативно, но аз започнах да пея след като "мутирах", тъй че незнам :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Поддръжка на гласа"?! Честно казано не вярвам да съществува такова понятие поради простата причина, че за да го поддържаш, това означава, че ти непрекъснато го износваш или влошаваш. Ако пееш без напрежение като Брайън МакНайт или Джордж Майкъл например, няма да имаш никаква нужда от упражнения, спрейове и тем подобни.

 

Що се отнася до разширяването на диапазона... тук някой беше писал, че трябва да пееш на границата, друг казва че така се съсипвал гласа и май май не става много ясно. :D

 

Ти няма как да почнеш да пееш по-високо, ако никога не опиташ да пееш по-високо, така че определено трябва да покачваш. Проблемът идва като стегнеш неправилните мускули и започне тормозът. Така освен да се дереш или изтощиш нищо друго няма да се получи.

 

Аз например почвам да си вдигам ларинкса при най-високите тонове и си личи напрежението. Тук пуснах едни записи и хората веднага ми направиха забележка. Това не само дразни, ами и води до трудно изпяване на правилния тон. С една дума - всичко лошо идва от напън. :)

 

За мен разширяването на диапазона е въпрос на откриване. Просто трябва да усетиш как става отварянето и затварянето на гласните струни. Но това въобще, ама въобще не е всичко. След това трябва да се научиш да изолираш всички ненужни за звученето на тона части от тялото - т.е. да пееш спокойно. Това е истинският контрол на гласа и големите в бизнеса го могат. Другите се опитваме да се научим. :)

 

Смятам, че е много по-добре да пееш 2 октави, ама да имаш пълна свобода и контрол над гласа, отколкото да стигаш до писък, но жилите да ти изскачат. В крайна сметка точно заради това рокаджиите имат толкова проблеми...

 

На мен много ми помага да пея трудните неща тихо, така че да няма никакъв зор. И като постепенно подавам повече въздух, мога да забележа къде се коренят трудностите. ;)

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.