basis4eto Публикувано Май 24, 2007 Публикувано Май 24, 2007 колеги,нов съм тука ама до колкото разбрах няма тема каквато търся.имам доста въпроси ,но ето няколко най-интересни за мен: имам баскитара-пълдин.нищо не мога да намеря за нея във нета!!!няма такава фирма сякаш!каква по народност е,хубава марка ли е,дайте някакъв линк към сайт...аз съм си я зел на втора ръка преди 3 години и няма грешка-нито шумове,добра ел.не криви-не е усукана,малко е дебел грифа,но аз съм контрабасист и това не ме притеснява,удобни са струните инак...иска ми се да я направя фретлес,но за сега не се наемам. ииначе си реставрирах и една кремона-с формата на контрабас-ако се сещата,много добре стана-и акустична и електрическа-от битака за 15 лева я зех,вложих още 30-стана много сладка. давайте идеи за саммоделки-но добре работещи,и аз да прилагам тука и питайте-и аз съм се ебавал доста..... Цитирай
basis4eto Отговорено Май 24, 2007 Автор Отговорено Май 24, 2007 ааааааа и да добавя за пълдина-яд ме е само че не е по-лек и грифа му не е по-тънък,иначе е в отлично състояние. Цитирай
astagator Отговорено Май 24, 2007 Отговорено Май 24, 2007 Ами..Пълдинчетата са си български китарки...А, ако е читава твойта, както казваш хвани едно ренде, шкурка или там каквото подходящо си намериш и си изтъни грифчето, тъкмо ще светне. Цитирай
basis4eto Отговорено Май 24, 2007 Автор Отговорено Май 24, 2007 Ами..Пълдинчетата са си български китарки...А, ако е читава твойта, както казваш хвани едно ренде, шкурка или там каквото подходящо си намериш и си изтъни грифчето, тъкмо ще светне. мерси за светкавичния отговор!жалко.аз си мислех че са западни. но за рендето-аз ако почна ще се справя,но няма ли да изфълшивее?! то малко и трябва- наи-много 0,3 сантима.айде чакам отговор с притъен дъх.... Цитирай
basis4eto Отговорено Май 24, 2007 Автор Отговорено Май 24, 2007 то малко и трябва- наи-много 0,3 сантима.айде чакам отговор с притъен дъх.... даже и по-малко Цитирай
astagator Отговорено Май 25, 2007 Отговорено Май 25, 2007 Не разбирувам много, но е нелогично да изфалшивее от дебелината на грифа...Просто няма връзка..Дали ще е 1 см. или полукръгче ( ) на електрониката и на струните им е се тая... Цитирай
preIbanez Отговорено Май 25, 2007 Отговорено Май 25, 2007 ...все пак следва да отбележа че ако човек се увлече много в изтънявнето на грифа може в един момент да остане много неприятно изненадан...като се спраска по дължина...лично съм наблюдавал подобни примери... Цитирай
basis4eto Отговорено Май 25, 2007 Автор Отговорено Май 25, 2007 да бе но аз друго имам предвид-ако се изтъни грифът,може да няма добро противодсействие после със струните,и мисля че може да се усуче.страх ме е с две думи да не се променях флажолетите и от позицийте после да не си съответстват на тоновете.пък аз няма много да я пиля-0,2 сантима наи-много.по принцип обаче колко трябва да тежи един бас от големите? Цитирай
разбойник Отговорено Май 31, 2007 Отговорено Май 31, 2007 Здрасти и добре дошъл Няма как да стане фалшив от изтъняване, за това не се притеснявай. Трябва да внимаваш, защото можеш да съсипеш грифа - вътре има метална шина и ако прекалиш ще достигнеш до улея в който е поставена. Освен това всяко изтъняване отслабва грифа и той се огъва повече по напрежението на струните. Не забравяй, че след това ще има нужда да се нанесе някакво защитно покритие - лак, масла или друго. В противен случай влага и температурни разлики рано или късно ще доведат да измятане. Не е лоша идеята да се консултираш с лютиер - ако не да направи изтъняването, поне да огледа инструмента и да даде съвет. Също така според мен в повечето случаи формата на грифа е по-голям проблем отколкото дебелината. Има басове с доста дебел, но удобен гриф, както и обратно - още една причина да се обърнеш към лютиер Цитирай
basis4eto Отговорено Юли 24, 2007 Автор Отговорено Юли 24, 2007 добре казано.дебеличък е грифът, но е удобен,но прави китарата по-тежка,но какво дса се прави...така ще я оставя,да не и съсипвам покритието на грифа, че после досадни скапани лакове,че е и черничък якичък...дваж мери веднъж режи...така я оставям,но за ено старо кремонче,намислкил съм нещо щуро-да махна праговете,но не чак така,а само да ги изпиля наравно с дървото да дойдат.някои си махат праговете,слагат разни дървени пълнежчете,не!аз мисля да изпиля релефа на прага,без да къртя,какво мислите?малко ми трябва,пък съм много навит на фретлес! само ми кажете дали няма да се прецака нещо строя , да не я унищожа китрарката че си е готинка.аиде тричковци!гласуваите!!! Цитирай
basis4eto Отговорено Юли 25, 2007 Автор Отговорено Юли 25, 2007 новини!отказах се да пил1-нямам нерви просто-много жилави тея прагчета.в ено свое видео джако ко каза-зех нож и си изкарах прагчетата,че и аз така.добре стана,няма проблем със строя/кремона все пак,яки дървета/не се нарани грифа,обаче много як тон,контрабасов ся вади,много яко,от кога си мечтая!сега ще взема китче за автомобил,да запълня релефа,ще изшкуря до дърво щото е черен грифа,ако трябва дса се получи.ще се опитам да кача снимки като лакирам и всичко е готово.ако някой има някъкви яки идеи за самонаправа на разни работи по баса,нека да споделя. Цитирай
Recommended Posts