Jump to content
Българският форум за музиканти

Търси се лютиер


Recommended Posts

Здравейте хора,

 

тъй като мислех, че bluesman е казанлъчанин реших да го замоля лятоска да го посетя за няколко дни да го погледам в действие (имам път към казанлък), та да се пообразовам и да понауча малко пинизи от мастерите на лютиерското изкуство, НО нещо съм се объркал и се оказва, че bluesman е майна, пък аз към Пловдив няма да се вясвам, затова пускам тема:

 

Издирвам лютиер с добра душа, който да ме приеме за няколко часа един или няколко дни (зависи колко му досаждам :P и съответно колко ме изтърпи) лятото (юли месец най-вероятно) да посмуча знания от извора :) Градовете които ме интересуват са: София, Казанлък, Стара Загора (там не е сигурно) и Варна. Интересува ме обработката на дървесината, пинизи за определени ефекти, финишинги etc. и евентуално да видя някой друг инструмент, който не съм се сетил, че би ми послужил при изработката, реставрацията или просто сетъпването на инструменти (говорим главно за китари, тъй като ме е шубе да се занимавам с други инструменти :hysterical: ). Сега е времето да кажа две неща:

 

1. Занимавам се с това любителски и спокойно, далеч съм от идеята да ходя да ви взимам хляба ;) Искам просто да се образовам малко от патилата, а каква е идеята на форума, ако не да си помагаме :)

 

2. Не е като да влизам за първи път в работилница... Имам 7 години дърворезба зад гърба си (в лицея в Горна баня какво ли не учих :D ), и да кажем, че имам опит с повечето инструменти в една "дърворезбарско" ателие (разбирай: стругове, фрези, абрехти, банцизи, циркуляри, длета, пили, млатове, триони и разни за които не се сещам в момента :) ). Това което искам да науча от хората е: различни техники на финишинг на дървесината, различни техники на снемане на материал (гледах едно много поучително филмче в 4 части за един хамерикански лютиер как изготвя тялото за солид боди страт и то не бяха фрези, не бяха длета, пък после лентошлайфове па после на стационарна бормашина сложи борче да оформя вдлъбнатините за потовете и ключето за бленди), виждал съм снимки за обработката на лес пол тип тяло, как го бяха налегнали с едни длета 2 1/2... Почнах да се отплесвам... Освен това искам да чуя малко съвети от хора, които са минали през определени трудности, през които аз не желая да минавам и най-вероятно и няма да успея да мина -_-

 

Та, ако ТИ си лютиер и желаеш да споделиш малко от знанията си с ближните, моля пиши тук, на лично, на icq 220387711, на skype: vlexat, на имейл: vlexster(at)gmail(dot)цом или както сметнеш за удобно :)

 

Благодаря предварително на отзовалите се <_< и Господ да ви благослови B)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам какво те притеснява да ползваш ОГРОМНОТО море информация в интернет.

Там ще намериш толкова много информация по всички въпроси, които те интересуват, толкова алтернативни начини да се направи дадено нещо, че едва ли има български или какъвто и да е лютиер, който да владее и да може да ти покаже всички тези трикове.

Има и видеота, картинки, обяснения, нови идеи, интересни дискусии... Може да питаш, да споделяш идеи да обсъждаш с хора...

 

Аз лично научих не малко трикове за какво ли не и всичките приложих успешно в няколкото си скромни китарни проекта, по които съм работил досега. Много хора са ме питали и са научавали неща от мен, които в последствие са прилагали по техните дъски и всичко е било ОК без дори да сме се виждали.

Това е новият, по-добръ начин за научаване на неща и з апридобиване на умения.

Не претендирам, че съм станал лютиер или нещо от сорта, много далеч съм от това, но живея със самочувствието, че нещата, които съм пипал по китарите са се получили добре и не съм имал нужда някой да ми показва чалъми от първа ръка - просто те така или иначе вече са показани в интернет, понякога доста по-подробно и с внимание към всеки детайл, отколкото, ако гледаш как на една ръка разстояние от теб някой дялка талпи.

Идеята ти някой да те приеме за ден-два е обречена на неуспех - за толкова време може да научиш твърде ограничен брой неща, освен, ако не става дума за някакъв супер претрупан и интензивен курс по лютиерство, какъвто никой в БГ няма времето, а и педагогическата квалификация да проведе специално за теб.

Да, с гледане на майстори навремето чираците са учели занаят. Но в продължение на години.

 

В наши дни за тези ден-два при майстор няма да научиш много, а в същото време пак за ден-два можеш да погълнеш тонове информация от интернет, да си натъпчеш харда с упътвания, които в последствие да рзглеждаш по всяко удобно за теб време, да експериментираш по тях и да ти е спокойно, че не пречиш и не досаждаш никому.

 

Стана като некфо есе на тема "Предимаствата на съвременните комуникационни технологии". Дано ме приемат в "Свободния" във Варна - там се влиза с такива глупости. :punk_guitar:

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Реших да си пробвам късмета все пак :) Иначе знам за нета, че там от пиле мляко има, но си е друго да го гледаш на живо ;) Ох не мога сега да пиша, че за къснявам за изпита по руски :lol:

 

Айде стискайте палци и после ще пусна малко по-културен отговор :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

абе повечето лютиери не биха ти казали много, особено ако не те познават от по-рано :thumbs_up:

из нета има ценни неща но е пълно и с всевъзможни простотии (на които може да се хванеш лесно)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Брях, така ми се искаше да мине и устния днеска, пък като разбрах, че изпитващата "очень любит какие-то вопросы о странознании" и като се сетих, че не знам кой е изобразен на монетата от 3 копейки реших да мина утре и да се пробвам с махмурлука на изпитващите :thumbdown:

 

Иначе точно това е причината да искам някой препатил да ми казва нещата. Често се случва да намериш нещо интересно в нета и после да се окаже пълна простотия, а накрая да се окаже, че тая простотия ти е коствала доста средства хвърлени на халос.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е па питай и ще ти се отговори. Вярно, че има и доста калпава информация в нета, ама то и много калпави лютиери има, така че... :thumbdown:

 

Какво точно те интересува при боядисването на китарите?

 

Вярваш или не, за стандартно "плътно" боядисване в 90% от случаите хората ползват спрей. Изключвам заводите и малките компании, където пръскат с компресори, за да си спестят Лефф.

 

При прозрачно лакиране на китара с готин топ от фигуративен клен може да се правят различни чалъми с байц и шкурене - прочети за тях, не съм срещал информация-менте точно по този въпрос. Пък и по снимките във всяко упътване ще се ориентираш дали се получава добре или е нещо аматьорско.

 

За аерографията по китарите трябва по-скоро да се обърнеш към тези, които рисуват колите на разните мутри и селски състезатели. Лютиерите рядко правят и аерография, понеже това е съвсем друг и доста сложен занаят.

 

За "material finish" се ползва какво ли не - там може да ползваш доста въображение. Нема канони.

 

За "sunburst" се ползват няколко чалъма. Най-лесният е на ръка с тампонче и преливане няколко цвята байц. Може да ползваш и спрей с шаблон, поставен на 10-15 сантима над китарата и позволяващ на мъглата от спрея да проникне само по края и да направи "преливане".

 

В общи линии зависи какво искаш да научиш за финиша на китарите.

Като отидеш при лютиера, вероятно и той ще те пита какво точно искаш да видиш на живо.

Просто не е възможно за 2-3 дена да усвоиш много неща.

Понякога само боядисването на една китара отнема седмици според използваните бои и/или лакове и ползваните методи.

 

Ето това тук е страницата с упътвания на Проджект Гитар - най-големият и уважаван сайт за ентусиасти. Гарантирам ти, че упътванията са филтрирани от вещи люде и няма д апопаднеш на глупости там. Пък и дават доста акъли за DIY от подръчни средства, алтернативни методи...

http://projectguitar.com/menu/tutorial.htm

 

Утре им занеси водка и ще мирясат.

Помня на моя изпит по руска литература доцентът припадна от препиване. И това дори не е опит за смешка, а горчивата истина.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.