Da_Fuse Отговорено Май 9, 2007 Автор Отговорено Май 9, 2007 Напълно съм съгласен с f1_sound , yamaha и presly , но все пак мисля, че Craig разбра точно какво искам да кажа. Някакси е по-топъл звука. Някакси по-естествено звучи. А за чистотата на записите и изчистването на вокалните партии, например, вземете дует Power. Вокалистката Romina има такъв глас... просто имам чувството че идва от космоса, а записите са правиени в първата половина на 80-те години... Просто са нехоа и гласовете им звучат невероятно чисти, и мизоката им е жива и топла... Цитирай
Demiurg Отговорено Май 15, 2007 Отговорено Май 15, 2007 Пак по темата, но от потребителска гледна точка (щото по- горе я разглеждате от професионална). Плъзнали са по рок-магазините едни преиздания на стари албуми на известни групи (Helloween, WASP,Running.... 80-тарски хевита ), на приятна цена от 20 кинта (19.90), нов ремастер, уж цифрово, уж по- добро качество, говорим за издания 2005- 2006 г. Та попълних си аз дискографиите на любимите групи, но със смесени чувства - имам чувството че звука е по- зле, отколкото съм го слушал на касетки през 80-те !!! И то касетка n-ти презапис !!! И вчера съвсем случайно от ОЧЗ намирам "Master of the Rings" на Helloween, оригинално луксозно издание, 1994 година !!! Взимам го и сравнявам вкъщи двата варианта - оригиналния и съвременния хай- тек ремастер. Разлика ОГРОМНА в полза на стария запис !!!! Динамика, чистота на инструментите, честотен баланс като цяло - ПЕРФЕКТНО !!! А новото издание е ШИТ отвсякъде - звучи като мрз !!! Бърза проверка с WASP - "Crimson Idol" (в тоя случай имам оригинала, а ремастера взех от приятел) - същата работа !!!! Бе мамаимдееб@, това "съвременното" все едно е мастерирано от глух и то на компютърни колонки !!!! Та обяснете ми, господа тон- инженери, коя хипер важна причина налага явното осиране на един качествен продукт ???? Не става въпрос за "осъвременямане" на звука - старите издания имат много по- тежки китари, много по- ясни, ярки и същевременно "заоблени" чинели и фус, мнгоо по- плътна каса и бас, изобщо много по- метъл звук !!! В новите има едно абсолютно мазало !!! И "що така бе, Миме" ???? Цитирай
f1_sound Отговорено Май 15, 2007 Отговорено Май 15, 2007 (Редактирано) Първо ... дай пример кое старо има по тежки китари и аж те ти дам пример кое ново има още по тежки китари и звучи 2 пъти по здраво Второ... За мен е пълна глупост да се пипат от издателските компании старите издания на по горе изброените от теб групи, просто няма смисъл, едно е да премастерираш, друго е да го запишеш същото през в пъти по качествена звукотехника Трето... не съм обеден, че същите банди които ти изброи, вземат да запишат на ново някое старо парче със сегашните технически възможности и звукът ще е по лош от преди 20 години то нека прекарат звукът през "лошите" съвременни техники, пък мога да се обзаложа, че ще звучи в пъти по качествено, по чисто, по балансирано и какво ли още не .... Просто е нелепо да се подлага на сравнение постиженията на съвременната техника в частност звукотехника, със стари записи, моля да спрем с тези "хайфиски" расъждения /колкото по старо толкова по добре/ Все едно сравняваме "компютарът с джбна елка" Звукът си е бил добър за 80те сега сме 21 век и както всичко останало така и самият звук търпи прогрес, просто техниката го позволява и най после господа хайфисти разберете, че като цялостен продукт звукът на една професионално, многобюджетно съвременна записана група си звучи от всички места погледнато, по добре Редактирано Май 15, 2007 от f1_sound Цитирай
Demiurg Отговорено Май 16, 2007 Отговорено Май 16, 2007 (Редактирано) Целенасочено не си ме разбрал ! 1 - не става въпрос за сравнение м/у две различни неща (група "А" (от 80-те) и група "Б" (от 2007г)), става въпрос за ЕДИН И СЪЩ продукт, за един и същ запис, на който новия му мастеринг е покъртително зле !!! Отчитайки развитието на техниката, отчитайки, че в големите студия не работят некадърници (примерно), тогава явно има сериозна причина (маркетингова ли, за радиа ли), новия мастер да звучи ТОЧНО така ! 2 - глупост или не - хората ги "пипат", за да ги преиздадат. За издателя това са си печалби, и не го обвинявам. Даже е похвална идеята да се "осъвремени" звука с един ремастер. Само дето не се е получило, ама хич !!!! 3 - съгласен съм. Техниката се развива, но и концепцията за звук се променя. Като пример за прекрасен метъл-звук към днешна дата бих дал Kamelot (Black Halo) и последния Primal Fear !!! Но идеята ми е за ремастерите. А че може да стане и както трябва - имам готов пример. Metallica 84 "Ride the Lighting" - дръпнах преди време копие (рипнато както трябва от аудиофилски форум) на съвременен ремастер. Звукът реже глави !!!! Наскоро ми попадна копие от оригиналното издание (от 84-та година) - е на фона на тоя ремастер, който смушам почти година, оригинала звучи детски смешно !!! Вярно, като за 84-та година си е бил здрава резачка, но тогава не е имало Rammstein и Pantera, а и на Металика "Черния" албум. А на фона на тия предните заглавия, новия ремастер звучи абсолютно адекватно ! Та така - дадох ви две положения - първото - с абсолютно некадърен ремасте%Fи Редактирано Май 16, 2007 от Demiurg Цитирай
Demiurg Отговорено Май 16, 2007 Отговорено Май 16, 2007 Та така - дадох ви две положения - първото - с абсолютно некадърен ремастер, и второто - с добре направен такъв. И пак въпроса - наистина ли е въпрос на човешка некадърност, или има някакви обективни причини за разликата в тия ремастери ??? -------------- До админите - "Едит" - функцията бачка адски странно - една буква да променя (грешка на пръстите), и ми реже поста до редактирания знак ????! Ето - горе няколко пъти ми реже поста !!! Затова си го дописвам като "Нов Отговор" Цитирай
antonium Отговорено Май 16, 2007 Отговорено Май 16, 2007 качи някъде две еднакви песни - едната със "стар" звук и другата ремастерирана, че така само гадаем... Цитирай
Demiurg Отговорено Май 23, 2007 Отговорено Май 23, 2007 Направих ви един микс - в една песен редя части от стария и новия запис, но стана ~ 25МБ и няма къде да я кача (засега). Цитирай
Recommended Posts