Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпроси за начинаещ (бивш китарист ) :d


don_kosme

Recommended Posts

Извинявам се за темата но в онази за начинаещи не намерих достатъчно информация за да си отговоря сам ...

 

Значи дилемата е следната. Преди извесно време се запалих по китарата. 1-во си взех кухарка. После от форума си купих електрическа. Нямам време за учители и т.н и се занимавам само любителски. Карам го на слух и таблатури. Да но дойде момента в който зациклих с китарата. Бързо сменяне на акорди грифчето ми е тясно и за да я усвоя тая китара ще ми трябва много време прекарано в свирене ежедневно а аз не разполагам с него.Другото нещо е че в квартала сме 4 човека ,които се занимават с такава дейност от които 3-ма са китаристи и ходят на уроци ,ала-бала и не мога да ги настигна. Когато се събираме все гледаме на мен да ми дадат най-лесната част ама в повечето песни тази част липсва ... ;) Та загледах се един ден в Guitar Pro и разгледах Басс таблатурата. Доста лесно ми се сториха всички бас таблатури. Само сменяне на прагчета. Хем лесно ,хем приятно,хем ще е интересно като се събираме. Та днес взех едно басче от един приятел и го пробвах.Ами доста дървен инструмент ми се стори (на фона на малката ми китарка). Баса е Орфей и е на 100 години :topicsux::D Разтоянието м/у жицата и прагчетата е огромно а струните са като кабели :D. Имам следните въпроси-1-во заслужава ли си да се почна бас ? Много ли е еднообразно и скучно да се свири на този инструмент 2-ако почна с какво се свири -перце или с 3 пръста,защото таблатурите ми изглеждат доста лесни и невиждам смисъл да се свърят с много пръсти вместо с перце ? 3-Нов бас или втора ръка ? (за не повече от 200-300 лв). 4-то Трябва ли ми кубе за басс-а при полужение че си имам колонки с добър басс :D ? и каква е цената им ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 32
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

На бас има смисъл да започнеш, разбира се. Но не го прави с нежелание.

Първо си отговори на следните въпроси:

-Защо точно се захващаш - ако е заради липсата на басисти, или защото басът ти се струва по-лесен, може би по-добре да останеш на китарата.

-Каква музика харесваш и би искал да свириш - ако е някакъв лек метъл/рок, то бас линията ще си бъде точно такава, каквато ти се е сторила - доста лесна. Това, разбира се, важи и за други стилове, но предполагам, че към тези си се ориентирал.

Малко за въпроса с пръсти или перо - тук си е въпрос на личен избор. Ако нямаш намерение да се занимаваш по-сериозно с бас, свири с перо. Но, доколкото съм запознат (т.е. никак почти), техниката за перо при бас китарата не е точно такава, както тази на обикновената китара. Освен всичко, звукът доста се различава при перо и при пръсти, но като се вземе в предвит техниката, с която разполагаш, това може и да не се усети.

Едно ще те помоля да запомниш: Баса в никакъв случай не е, цитирам, "еднообразен и скучен" инструмент. Ако започнеш да свириш, ще разбереш най-добре.

За това нов, или втора ръка, бих те посъветвал второто, но най-добре се допитай до някой от форума за помощ, преди да си купиш бас 2-ра ръка.

Кубе не е задължително, стига да имаш компютър. Разрови се из форума и ще намериш приличен софтуер, с който можеш, макар и компромисно, да заместиш нуждата от кубе.

 

Това е моето мнение, надявам се да ти е било от полза. Ако някой иска да ме корегира за нещо, нека се чувства свободен да го направи.

Редактирано от kolega
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много подкрепям колегата! Имай предвид, че това е и доста труден инструмент като цяло... Не е никак шега работа, защото си изисква и малко физическа работа именно поради дебелината на струните, а и поради няколкото техники, които са много важни за владеенето на този инструмент :topicsux: И аз съм екс китарист от година и малко. Отказах се от китарата, защото хванах бас в ръцете си и бях пленен от звука му! Ако си решил да се хванеш с този инструмент

направи го от желание... другото ще е дело от чиста поза. Ако искаш съвет, винаги сме насреща!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз свиря от скоро и ще ти споделя някой впе4атления.Не се хвърляй да свириш дълго,защото после болят пръсти.Също така като запо4ваш да свириш,запо4вай с нещо бавно.Винаги си редувай пръстите,аз не ги редувах и докато се нау4а да ги редувам се от4аях(и сега ги бъркам понякога).

За това дали е ску4ен инструмент...аз не съм останал с такова впе4атление.Ли4но на мен доста ми допада.Успех!

Редактирано от Black*Sabbath
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също се двоумях в началото, но сега много се кефя да дрънкам на басче. Диво е някак си....А това, че се блъска яко, както спомена IgnateAll го прави още по-диво...Бас партийте изглеждат по-лесни, просто защото се свирят на една струна в повечето случай. Иначе си е същото. Даже понякогаш е по-трудоемко заради големите прагове, но като им свикнеш е суперрр....С перото звука е по-як, но с пръсти усещането е по-яко. Като свиря с перо на бас се чувствам като на нивата, когато вадиме картофи... :topicsux: Ако музиката която свириш е скучна, естествено че и баса ще ти е скучен и какъвто и друг интрумент да хванеш пак ще ти е скучно...Свири музика, която те кефи и никога няма да ти е скучно...

След като си имаш вече китарка грабвай баса. Кеф ти басче кеф ти китарка...

Редактирано от astagator
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм с отговорите на колегите...

Басът е инструмент с характер и манталитет на водещ инструмент при ритъм...

В някой случаи си зависим от барабаните в други ги водиш...има разнообразие.

Струва ти се лесно защото някой песни са малко по-монотонни от други и се свирят на 2-3 прагчета, но да не забравяме, че дори и тези ми ти "лесни" песни изискват добра ритмичност иначе всичко става боза...

 

успех за в бъдеще, независимо с кой вид китара ще се занимаваш :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

BTW: Какво мислите за HARLEY BENTON .Гледам в thomann.de има доста евтини китарки от тази фирма. Някой може ли да каже дали са качествени ? Защото имам Visa Electron карта и мисля за варинта да си поръчам от там ама нямам идея как ще стане ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз чесно да си кажа не съм пробвал толкова много на китара че да твърдя че не съм успял с нея... :)

Просто дебеличките струни си ме влечаха повече...;)

Но по-принцип твърдението си е до някъде вярно :thumbs_up:

 

Поздрави :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пичове днеска слушах яко басс от youtub-a и от таблатурите на Guitar Pro и много му се накефих. Това е ритъма,който изгражда песента,скелета :cheers2: Много диво. Вече съм убден че продавам китарата и се присъединявам към гилдията на басистите :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честито, но наистина не прекалявай с многото струни на бас китарата си, въпреки че съм с 5 струнен бас, това си е голяма доза екстравагантност според мен. Първото басче си го вземи 4 струнно, пък след време и според възможностите ти прави нататъшни планове за друг тип бас.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изцяло подкрепям IgniteAll за струните. Ако ще си взимаш бас вземи го 4-и струнен!

Най-малкото което ще ти е по-удобен в началото и няма да се бъркаш :)

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.