don_kosme Публикувано Април 17, 2007 Публикувано Април 17, 2007 Извинявам се за темата но в онази за начинаещи не намерих достатъчно информация за да си отговоря сам ... Значи дилемата е следната. Преди извесно време се запалих по китарата. 1-во си взех кухарка. После от форума си купих електрическа. Нямам време за учители и т.н и се занимавам само любителски. Карам го на слух и таблатури. Да но дойде момента в който зациклих с китарата. Бързо сменяне на акорди грифчето ми е тясно и за да я усвоя тая китара ще ми трябва много време прекарано в свирене ежедневно а аз не разполагам с него.Другото нещо е че в квартала сме 4 човека ,които се занимават с такава дейност от които 3-ма са китаристи и ходят на уроци ,ала-бала и не мога да ги настигна. Когато се събираме все гледаме на мен да ми дадат най-лесната част ама в повечето песни тази част липсва ... Та загледах се един ден в Guitar Pro и разгледах Басс таблатурата. Доста лесно ми се сториха всички бас таблатури. Само сменяне на прагчета. Хем лесно ,хем приятно,хем ще е интересно като се събираме. Та днес взех едно басче от един приятел и го пробвах.Ами доста дървен инструмент ми се стори (на фона на малката ми китарка). Баса е Орфей и е на 100 години Разтоянието м/у жицата и прагчетата е огромно а струните са като кабели . Имам следните въпроси-1-во заслужава ли си да се почна бас ? Много ли е еднообразно и скучно да се свири на този инструмент 2-ако почна с какво се свири -перце или с 3 пръста,защото таблатурите ми изглеждат доста лесни и невиждам смисъл да се свърят с много пръсти вместо с перце ? 3-Нов бас или втора ръка ? (за не повече от 200-300 лв). 4-то Трябва ли ми кубе за басс-а при полужение че си имам колонки с добър басс ? и каква е цената им ? Цитирай
kolega Отговорено Април 17, 2007 Отговорено Април 17, 2007 (Редактирано) На бас има смисъл да започнеш, разбира се. Но не го прави с нежелание. Първо си отговори на следните въпроси: -Защо точно се захващаш - ако е заради липсата на басисти, или защото басът ти се струва по-лесен, може би по-добре да останеш на китарата. -Каква музика харесваш и би искал да свириш - ако е някакъв лек метъл/рок, то бас линията ще си бъде точно такава, каквато ти се е сторила - доста лесна. Това, разбира се, важи и за други стилове, но предполагам, че към тези си се ориентирал. Малко за въпроса с пръсти или перо - тук си е въпрос на личен избор. Ако нямаш намерение да се занимаваш по-сериозно с бас, свири с перо. Но, доколкото съм запознат (т.е. никак почти), техниката за перо при бас китарата не е точно такава, както тази на обикновената китара. Освен всичко, звукът доста се различава при перо и при пръсти, но като се вземе в предвит техниката, с която разполагаш, това може и да не се усети. Едно ще те помоля да запомниш: Баса в никакъв случай не е, цитирам, "еднообразен и скучен" инструмент. Ако започнеш да свириш, ще разбереш най-добре. За това нов, или втора ръка, бих те посъветвал второто, но най-добре се допитай до някой от форума за помощ, преди да си купиш бас 2-ра ръка. Кубе не е задължително, стига да имаш компютър. Разрови се из форума и ще намериш приличен софтуер, с който можеш, макар и компромисно, да заместиш нуждата от кубе. Това е моето мнение, надявам се да ти е било от полза. Ако някой иска да ме корегира за нещо, нека се чувства свободен да го направи. Редактирано Април 17, 2007 от kolega Цитирай
IgniteAll Отговорено Април 17, 2007 Отговорено Април 17, 2007 Много подкрепям колегата! Имай предвид, че това е и доста труден инструмент като цяло... Не е никак шега работа, защото си изисква и малко физическа работа именно поради дебелината на струните, а и поради няколкото техники, които са много важни за владеенето на този инструмент И аз съм екс китарист от година и малко. Отказах се от китарата, защото хванах бас в ръцете си и бях пленен от звука му! Ако си решил да се хванеш с този инструмент направи го от желание... другото ще е дело от чиста поза. Ако искаш съвет, винаги сме насреща! Цитирай
Black*Sabbath Отговорено Април 17, 2007 Отговорено Април 17, 2007 (Редактирано) Аз свиря от скоро и ще ти споделя някой впе4атления.Не се хвърляй да свириш дълго,защото после болят пръсти.Също така като запо4ваш да свириш,запо4вай с нещо бавно.Винаги си редувай пръстите,аз не ги редувах и докато се нау4а да ги редувам се от4аях(и сега ги бъркам понякога). За това дали е ску4ен инструмент...аз не съм останал с такова впе4атление.Ли4но на мен доста ми допада.Успех! Редактирано Април 17, 2007 от Black*Sabbath Цитирай
astagator Отговорено Април 17, 2007 Отговорено Април 17, 2007 (Редактирано) Аз също се двоумях в началото, но сега много се кефя да дрънкам на басче. Диво е някак си....А това, че се блъска яко, както спомена IgnateAll го прави още по-диво...Бас партийте изглеждат по-лесни, просто защото се свирят на една струна в повечето случай. Иначе си е същото. Даже понякогаш е по-трудоемко заради големите прагове, но като им свикнеш е суперрр....С перото звука е по-як, но с пръсти усещането е по-яко. Като свиря с перо на бас се чувствам като на нивата, когато вадиме картофи... Ако музиката която свириш е скучна, естествено че и баса ще ти е скучен и какъвто и друг интрумент да хванеш пак ще ти е скучно...Свири музика, която те кефи и никога няма да ти е скучно... След като си имаш вече китарка грабвай баса. Кеф ти басче кеф ти китарка... Редактирано Април 17, 2007 от astagator Цитирай
don_kosme Отговорено Април 18, 2007 Автор Отговорено Април 18, 2007 добре мерси много за съветите.Май ще продам китарата и ще взема бас Цитирай
Svet Отговорено Април 18, 2007 Отговорено Април 18, 2007 Съгласен съм с отговорите на колегите... Басът е инструмент с характер и манталитет на водещ инструмент при ритъм... В някой случаи си зависим от барабаните в други ги водиш...има разнообразие. Струва ти се лесно защото някой песни са малко по-монотонни от други и се свирят на 2-3 прагчета, но да не забравяме, че дори и тези ми ти "лесни" песни изискват добра ритмичност иначе всичко става боза... успех за в бъдеще, независимо с кой вид китара ще се занимаваш Цитирай
don_kosme Отговорено Април 18, 2007 Автор Отговорено Април 18, 2007 опа забравих да питам нещо мн важно-колко струнен бас да си купя ? Цитирай
kolega Отговорено Април 18, 2007 Отговорено Април 18, 2007 С четири струни можеш да изсвириш 90% от всичките бас партии. Не ти трябват 5, според мен. Цитирай
don_kosme Отговорено Април 18, 2007 Автор Отговорено Април 18, 2007 BTW: Какво мислите за HARLEY BENTON .Гледам в thomann.de има доста евтини китарки от тази фирма. Някой може ли да каже дали са качествени ? Защото имам Visa Electron карта и мисля за варинта да си поръчам от там ама нямам идея как ще стане ... Цитирай
vhcs Отговорено Април 18, 2007 Отговорено Април 18, 2007 всеки басист е неуспял китарист - има май нещо вярно в това твърдение .... хехехе Цитирай
Svet Отговорено Април 18, 2007 Отговорено Април 18, 2007 Аз чесно да си кажа не съм пробвал толкова много на китара че да твърдя че не съм успял с нея... Просто дебеличките струни си ме влечаха повече... Но по-принцип твърдението си е до някъде вярно Поздрави Цитирай
don_kosme Отговорено Април 19, 2007 Автор Отговорено Април 19, 2007 Пичове днеска слушах яко басс от youtub-a и от таблатурите на Guitar Pro и много му се накефих. Това е ритъма,който изгражда песента,скелета Много диво. Вече съм убден че продавам китарата и се присъединявам към гилдията на басистите Цитирай
IgniteAll Отговорено Април 19, 2007 Отговорено Април 19, 2007 Честито, но наистина не прекалявай с многото струни на бас китарата си, въпреки че съм с 5 струнен бас, това си е голяма доза екстравагантност според мен. Първото басче си го вземи 4 струнно, пък след време и според възможностите ти прави нататъшни планове за друг тип бас. Цитирай
Svet Отговорено Април 19, 2007 Отговорено Април 19, 2007 Изцяло подкрепям IgniteAll за струните. Ако ще си взимаш бас вземи го 4-и струнен! Най-малкото което ще ти е по-удобен в началото и няма да се бъркаш Успех! Цитирай
Recommended Posts