Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

За всички фенове и за тези като теб, които се опитват да вадят Том Сойер нота по нота: заебете тия табулатури, седнете си на задниците и вадете! Имате си уши, не търсете леснината.Ваденето развива слуха, при положение, че имате време да вадите някакви неща и не ви е спешно, не ги търсете на ноти.Не търсете друг да ви върши работата.Не е невъзможно-аз съм вадил целия албум по слух.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По слух лесно се вади, барабани най-лесно даже, но винаги има едно НО.

В случая дедо Нийл както винаги прекалява с разнообразието и просто е много измъчващо човек от няколко свирения да запомни всичко коректно, до последния брейк. А музиката на Ръш е такава, че е тъпо да не се придържаш към оригинала 100%, особено в барабаните. И понеже е излишен труд, а и признавам, че ме мързи да седна да пиша сам, предпочитам да се възползвам от труда на някой друг, който вече е свършил тая работа и да си имам пред себе си нещата готови на листове, докато свиря. Така де, за улеснение. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно сме с различни гледни точки относно изсвирването на чужди неща :rolleyes:

Аз не употребявам ноти и не разписвам песни, освен в екстремни ситуации-ако трябва да се изсвирят 30-40 от днес за утре например.При всички други случаи уча нещата, анализирам ги и т.н.Според мен развива мисленето.Имал съм случаи, в които свирим с колеги и аз казвам на барабаниста-дай да развием една темичка в 5/4 например, ето ти мотива, при което получавам отговор :"чакай сега да отворя школата на еди-кой-си и да видим какви бийтове в 5/4 има..." ???

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Май не можем да се разберем.

 

Аз в никой случай не съм от "етюдните" барабанисти, както ги нарича Дани Годжев, въпреки че и той самият е такъв. Не свиря по ноти и почти не ги употребявам, най-малкото защото почти не мога да чета, признавам си. Всичките години, които съм свирил, е било почти само по слух, с изключение на един път, когато трябваше да влезна в студио, за да записвам една крива творба в 7/8 + 5/8 на лицето bobalan. Така че аз съм последният човек, който може да бъде обвинен в академичност и несвирене по слух и че не си запомням песните наизуст.

 

Идеята ми беше, че музиката на Ръш има няколко особености:

1. Ръш е класика, от най-класическите класики => поне според мен когато свириш такова нещо, или го правиш нота по нота, или го преиначаваш много по твой начин;

2. Ръш са трима души + клавири тук-таме, така че музиката е адски изчистена и ясно структурирана, т.е по-кофти е да се бърника из партията на даден инструмент, защото много повече си личи в крайния резултат;

3. Нийл Пиърт е един от 10те най-велики на всички времена, а специално в този стил Е най-великият, така че щом _той_ е сметнал, че така трябва да се изсвири, аз просто не мога да противореча :blink:.

 

Така че просто тъй като ми се налага да свиря тази песен, искам поне да е както трябва и понеже партията на тази песен не е просто 4 такта куплети, брейк, припев, бридж, куплети, соло, припев, рипийт ту фейд, а всеки един такт е различен от предишния и следващия и понеже нямам време да вися цял ден и да връщам секунда по секунда и да запомням, пуснах един гугъл, намерих този сайт, видях, че таблатурата е достатъчно добра, принтнах си я и реших да пусна тема тук, защото би могло да е полезно и за други.

 

Това е ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за разясненията, расъл съм с Ръш... Знам много добре какви са схемите. Моята мисъл беше, че ако не те притиска времето, ще ти е много по-полезно да си седнеш и да си ги извадиш, да, нота по нота-така се свири Ръш, и да ги запомниш като структура-както ти споменах, с единия от любимите ми барабанисти-Жоро Варамезов, бяхме извадили целия албум "Moving Pictures" и си го свирехме 1:1 без хартийки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Осмислих го още първия път като прочетох книгата му. Доосмислих го на следващите 20 препрочитания, мерси. :unsure:

 

Колкото до Жоро, спомням си когато и той измерваше барабанизма в школи, не беше толкова отдавна. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре, ти си знаеш... явно познаваш Жоро много добре и си свирил доста време с него... Колкото за вадене и за свирене-всеки си намира най-удобния, а понякога и най-полезния начин. То затова има различни музиканти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.