YtseJam Публикувано Март 23, 2005 Публикувано Март 23, 2005 за всички фенове и за тези, които като мен, се мъчат да извадят Том Сойер нота по нота. Rush Tablature Project Цитирай
Nikifena Отговорено Март 23, 2005 Отговорено Март 23, 2005 Мерси ти металист сега ще ги насваля сичките... ПС: Кво става,... ще свирим ли ръш с групата ? Цитирай
Steff Отговорено Март 23, 2005 Отговорено Март 23, 2005 За всички фенове и за тези като теб, които се опитват да вадят Том Сойер нота по нота: заебете тия табулатури, седнете си на задниците и вадете! Имате си уши, не търсете леснината.Ваденето развива слуха, при положение, че имате време да вадите някакви неща и не ви е спешно, не ги търсете на ноти.Не търсете друг да ви върши работата.Не е невъзможно-аз съм вадил целия албум по слух. Цитирай
YtseJam Отговорено Март 24, 2005 Автор Отговорено Март 24, 2005 По слух лесно се вади, барабани най-лесно даже, но винаги има едно НО. В случая дедо Нийл както винаги прекалява с разнообразието и просто е много измъчващо човек от няколко свирения да запомни всичко коректно, до последния брейк. А музиката на Ръш е такава, че е тъпо да не се придържаш към оригинала 100%, особено в барабаните. И понеже е излишен труд, а и признавам, че ме мързи да седна да пиша сам, предпочитам да се възползвам от труда на някой друг, който вече е свършил тая работа и да си имам пред себе си нещата готови на листове, докато свиря. Така де, за улеснение. Цитирай
Steff Отговорено Март 26, 2005 Отговорено Март 26, 2005 Явно сме с различни гледни точки относно изсвирването на чужди неща Аз не употребявам ноти и не разписвам песни, освен в екстремни ситуации-ако трябва да се изсвирят 30-40 от днес за утре например.При всички други случаи уча нещата, анализирам ги и т.н.Според мен развива мисленето.Имал съм случаи, в които свирим с колеги и аз казвам на барабаниста-дай да развием една темичка в 5/4 например, ето ти мотива, при което получавам отговор :"чакай сега да отворя школата на еди-кой-си и да видим какви бийтове в 5/4 има..." ??? Цитирай
YtseJam Отговорено Март 26, 2005 Автор Отговорено Март 26, 2005 Май не можем да се разберем. Аз в никой случай не съм от "етюдните" барабанисти, както ги нарича Дани Годжев, въпреки че и той самият е такъв. Не свиря по ноти и почти не ги употребявам, най-малкото защото почти не мога да чета, признавам си. Всичките години, които съм свирил, е било почти само по слух, с изключение на един път, когато трябваше да влезна в студио, за да записвам една крива творба в 7/8 + 5/8 на лицето bobalan. Така че аз съм последният човек, който може да бъде обвинен в академичност и несвирене по слух и че не си запомням песните наизуст. Идеята ми беше, че музиката на Ръш има няколко особености: 1. Ръш е класика, от най-класическите класики => поне според мен когато свириш такова нещо, или го правиш нота по нота, или го преиначаваш много по твой начин; 2. Ръш са трима души + клавири тук-таме, така че музиката е адски изчистена и ясно структурирана, т.е по-кофти е да се бърника из партията на даден инструмент, защото много повече си личи в крайния резултат; 3. Нийл Пиърт е един от 10те най-велики на всички времена, а специално в този стил Е най-великият, така че щом _той_ е сметнал, че така трябва да се изсвири, аз просто не мога да противореча . Така че просто тъй като ми се налага да свиря тази песен, искам поне да е както трябва и понеже партията на тази песен не е просто 4 такта куплети, брейк, припев, бридж, куплети, соло, припев, рипийт ту фейд, а всеки един такт е различен от предишния и следващия и понеже нямам време да вися цял ден и да връщам секунда по секунда и да запомням, пуснах един гугъл, намерих този сайт, видях, че таблатурата е достатъчно добра, принтнах си я и реших да пусна тема тук, защото би могло да е полезно и за други. Това е Цитирай
Steff Отговорено Март 27, 2005 Отговорено Март 27, 2005 Благодаря за разясненията, расъл съм с Ръш... Знам много добре какви са схемите. Моята мисъл беше, че ако не те притиска времето, ще ти е много по-полезно да си седнеш и да си ги извадиш, да, нота по нота-така се свири Ръш, и да ги запомниш като структура-както ти споменах, с единия от любимите ми барабанисти-Жоро Варамезов, бяхме извадили целия албум "Moving Pictures" и си го свирехме 1:1 без хартийки. Цитирай
Steff Отговорено Март 27, 2005 Отговорено Март 27, 2005 Май ще трябва да препрочетеш и преосмислиш цитата от Франк Запа, който ползваш за подпис Цитирай
YtseJam Отговорено Март 27, 2005 Автор Отговорено Март 27, 2005 Осмислих го още първия път като прочетох книгата му. Доосмислих го на следващите 20 препрочитания, мерси. Колкото до Жоро, спомням си когато и той измерваше барабанизма в школи, не беше толкова отдавна. Цитирай
Steff Отговорено Март 27, 2005 Отговорено Март 27, 2005 Добре, ти си знаеш... явно познаваш Жоро много добре и си свирил доста време с него... Колкото за вадене и за свирене-всеки си намира най-удобния, а понякога и най-полезния начин. То затова има различни музиканти. Цитирай
Recommended Posts