Jump to content
Българският форум за музиканти

Няколко мои лампови усилвателя


Recommended Posts

Ето и аз какви ги върша. Когато имам време сглобявам няколко лампови усилвателя и преампа. в момента довършвам тези двата. На двойния му остана само задния панел, а комбото тепърва трябва да влиза в кожата си.

fCODF1M.jpg

1GyjwqH.jpg

dm1t6i4.jpg

И няколко шасита, които чакат ред :

nSN1nxp.jpg

 Идеята за двуканалния беше, когато дойде някой приятел на гости, да си свирим на две китари. Първоначално единия канал беше с триод за предусилвателна лампа, а другия с пентод. Понеже имаше място на шасито, сега и на двата канала има и триод и пентод, които се сменят от безименното ключе над жака за вход /панела вече беше готов/. В единия канал триодът е 6Ф5М, пентодът е ECF80, на другия триода е ЕСС83, пентода - 6Ж1П. Диста на единия канал е с 6Ф12П, а на другия с EF80. За дилей съм използвал РТ2399. Фазоинверторът е с ЕСС83, крайното стъпало с 6П3С-Е, РР в режим АВ, като работната точка на крайните лампи е избрана по близо до режим В.

Токът на покой на крайните лампи е около 15% от максималния аноден ток и затова стъпалото е с фиксирано преднапрежение. Чистия канал и диста са с отделни корекции за тон и сила, затова може би панела изглежда малко претрупан  - както каза един приятел "Обилно си го поръсил с копчета"... Комбото е с ЕСС83 и EF86 за предусилвателни, 6Ф12П за дист, ЕСС85 за фазоинвертор и 6П6С за крайни лампи. Говорителя е Selestion G12T-75.
 По шаситата, които чакат ред за кутии, за предусилвателни лампи съм ползвал 6Н2П, 6Ж3П, 6Ж8, EF94, EF183, EF804. Изпробвал съм поне десетина други триоди и пентоди, които отпаднаха след първото прослушване... За дистове съм ползвал 6Ж4, 6Ж5П, 6Ж9П, 6Ж10П, 6Ж11П, ECF80.
 За крайни лампи съм ползвал 6П1П, 6П3С, 6П6С, 6П13С, 6П14П, 6П36С, 6П41С, 6Ф5П, ГУ50, ECL82, ECL86, ЕL34, EL84, EL95. Повечето крайни стъпала са готови, някои чакат за фазоинвертори, други за изходни трансформатори... Когато някое шаси влезе в кутия и наближи финалната права, ще качвам снимки, със семплите не се оправям... Ако Jabs реши да удари едно рамо в това отношение - работилницата ми е в Под-Уяне - тогава и семпли току-виж се появили...

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.