Jump to content
Българският форум за музиканти

[Урок] Как да създадем първия си бийт със Ableton Live ! Част 3 - Първи Стъпки !


Recommended Posts

(Предтекст - За всички изображения към статията, посетете andeeismusic.space или на този линк - https://www.andeeismusic.space/post/урок-как-да-създадем-първия-си-бийт-със-ableton-live-част-3-първи-стъпки)
 
След като проучихте как работят някои основни действия и ефекти и как да създадете миниатюрен семпъл и loop който да си пускате и въртите, е време да се заемем със Ableton от самото начало, до край !
 
Искам да поясня от самото начало, че аз не съм професионалист (поне не още) със действията си във програмата, но все пак реших да напиша тези кратки уроци, които се надявам помагат на всички тамън захващащи се със програмата (и дигитална музика като цяло, независимо от програмата). Първите два урока бяха по скоро демонстрация на някои функции, докато формулирам и подредя програма по това как ще написвам уроците.
 
За всички читатели, модератори, хора които ми помагат като написват коментари с които да подобрявам статиите и т.н от 
 
Без повече отклонения, нека започнем.
1. Започвайки работа и боравене с програмата !
 
Първо, за тези които тепърва започват да се занимават със записи във вкъщи, ще отброя няколко неща които най вероятно ще са ви полезни за оптималното качество на дигиталните записи и реализирането на проекти.
 
1.1 Избирайки правилното оборудване !
Нека първо започна със това, че избирайки правилното оборудване за всеки начинаещ може да е трудно начинание, особенно ако не знае какво означава всяко едно понятие и спецификация за определения продукт. Затова нека започнем със някоя основна информация, която ще ви помогне да направите правилният за вас избор.
 
- Звукозаписните програми и тези които ползваме за обработка, каквато е и Ableton се наричат DAW - или Digital Audio Workstation. Тези програми функционират най често чрез компютър който възпроизвежда програмата и използват Аудио Интерфейс, (не е задължителен, но е доста препоръчителен, ако искаме да запишем качествени звуци и изпълнения) който превръща електрическият сигнал във дигитален сигнал за да можем да чуем това аудио през компютъра (примерно записваме електрическа китара в Аудио Интерфейса и после прослушваме записа на компютъра си).
- MIDI клавиатура (която не е задължителна, но улеснява креативният процес) - През нея, може да изпълнявате миди ноти и акорди с доста точна репрезентация към истинската клавиатура или пиано.
- Микрофон (който пак не е задължителен, но пак улесняват креативният процес) - Улавя звука от певец или инструменталист и го превръща в сигнал който може да бъде обработен от програмата.
- Слушалки или говорители (студийни монитори), които ще пресъздадът дигиталния сигнал отново във аудио вълни които човек може да чуе и така прослушваме музиката си.
- Външен Хард Диск (не е задължителен, но забързва работният процес)
 
Ако обмисляте да закупите някоя от изброената техника описана до сега, има няколко неща които трябва да обмислите. ---> След като основно всички DAW се зареждат от компютъра ще е добре ако разполагате с 16ГБ рам, ако може и повече.
Когато запазвате проектите си и песните си, ще улесните работния процес на компютъра, ако ги запазвате на отделен външен диск, защото така не натоварвате основният диск на който се съдържа вашата ОС система и други програми. Диска е препоръчително да е SSD или поне да може да развъртва до 7200 оборота.
 

Реших да не показвам снимки на микрофони и на хард дискове, защото всеки е виждал. Разбира се, за микрофоните, има 2 вида които са доста различни едни от други. Те са Динамичните и Кондензаторен. Повечето хора най вероятно са виждали от типа Динамичен, които се използват за пеене, говорене и други...Кондензаторните, са повече за улавяне на звуци от естествена среда, звуци от инструменти или от стая, защото са много чувствителни.

1.2 Запознаване с основни функции на програмата

 

Вече имаме всичката техника която ще ни е нужна за да записваме и обработваме, време е да я настроим. Ableton, както и всеки друг DAW може да се ползва със и без Аудио Интерфейс, но разбира се, ако искаме качествени записи, той ще ни трябва. Нека погледнем как можем да го настроим във Ableton.

Първо трябва да отидем в Preferences и има няколко начини по които можем да го направим.

- За тези които са на Mac, можем да открием менюто под Live --> Preferences.

За тези които са на Windows, може да открием менюто под Options --> Preferences. Аз нямам Windows, така че няма как да ви го покажа, но винаги може да използвате и следващият начин за достигане на прозореца.

 

Друг начин за достигане на прозореца е чрез кратка комбинация;

- За Windows - Ctrl + ,

- За Mac - Cmd + ,

 

Веднага щом отворите прозореца Preferences, той би трябвало да изглежда по следният начин;

(снимки в моя личен блог на линк - andeeismusic.space)

 

От лявата страна на прозореца може да видите че имаме няколко под-менюта. Това което ни трябва на нас е менюто Audio, затова нека кликнем на него. От снимката по горе може да видите че аз вече съм в него.

Най отгоре ще видите 3 много важни параметъра.

Първият тип е Аудио Драйвърът на компютъра - За Mac, той е Core Audio, за Windows най често е ASIO. Обикновенно всички Аудио Интерфейси работят с основният драйвър на компютъра, но има случаи в който те изискват third party plugin за да могат да работят безпроблемно. Ако на вас ви трябва такъв плугин или драйвър, по добре го инсталирайте и отворете Ableton отново и той би трябвало да се покаже в първата графа.

Втората графа е Audio Input Device - устройството през което ще идва сигнала към програмата. Сега, ако имате Аудио Интерфейс, тук е мястото да кликнете на прозорчето и да го намерите, за да може да го настройте като основен input на сигнала към програмата.

Третата графа е подобна на втората с разликата че този път програмата търси устройство през което да изведе сигнала навън и към говорителите. Тук пак трябва да изберете вашият Audio Interface ако имате такъв.

Както можете да видите (съжалявам за качеството на снимката), аз съм настроил моят компютър с Аудио Интерфейс, Prism Lyra 2.

Вече настроихме Аудио Интерфейса си, сега нека подготвим и MIDI контролерите си!
Отново сме на прозореца Preferences, но този път, на друго подменю наречено MIDI
 

Доста е лесно всъщност да настроим контролерите си, особенно ако те са създадени специално да работят с Ableton. Дори, понякога, може да забележите че дори не ви трябва да влизате във това меню защото контролера директно си кореспондира с програмата и вече е настроен, без дори да правите нищо!

Така че, когато отворите това подменю и видите на първият ред (или вторият, зависи колко контролера имате, аз имам 2), че името на вашият контролер е изписано, най вероятно той е вече свързан с програмата. Но в случай че не виждате контролера си изписан никъде, кликнете на първото прозорче в първата колона отляво и потърсете устройството си там. След като го намерите, след това трябва да го намерите и в устройствата си за Input и Output.

Намерихме устройствата си ? Страхотно, нека сега погледнем надолу под колоните и към най долната част, където пише Midi Ports, Track, Sync и Remote

За всяко устройство от което ще пращате сигнали или ще свирите, задължително бутона под Track трябва да е On - така казваме на програмата че даваме право на контролера да праща сигнали към нея, без те да биват блокирани или игнорирани от нея.

За да проверим дали програмата наистина отчита сигнал от контролера, в горния десен ъгъл на главният прозорец, там където пише MIDI, 0%, D, има и 2 малки квадратчета. Тези малки квадратчета отчитат сигнал от контролера когато той бива натиснат. Натиснете няколко клавиши на вашата MIDI клавиатура и вижте как горното квадратче ще присветне. Ако присветне, значи клавиатурата ви е настроена!

Друг полезен параметър който бихте искали да ползвате също, е Remote. Той може да бъде включен, за да може да програмирате контролера си да контролира параметри във самата програма, като например ефекти.

 

Вече настройхме контролерите си и имаме Аудио Интерфейс включен. Това е огромен прогрес, имайки впредвид че още не сме почнали да правим дори музика, хаха. Но подготовката винаги е важна преди каквото и да е!

 

Сега нека започнем със разглеждането на различни контроли във самата програма!

Нека започнем от Аранжиращата страна на Ableton защото е доста сходна по изглед със други DAW. (Бърз съвет - за да сменяте между двата изгледа е нужно само да натиснете Tab).

Нека да започнем с различните контроли които можем да ползваме от горе надолу!

И по специфично - от ляво надясно!

Нека погледнем това изображение. На него виждаме в горният ляв ъгъл подчертани няколко контроли, но какво правят те ?

(Изображения във личния ми блог - andeeismusic.space)

- Link ни позволява да свързваме устройства които имаме, като миди клавиатури да може да се синхронизират едни с други и така да могат да свирят в еднакакво темпо.

- Tap е копче което чрез повторно натискане, променя темпото, в зависимост колко бързо или бавно бива натискано то.

- Мястото което показва цифрите е Глобалното темпо на целият проект и то променя темпото на всички семпли и MIDI файлове

- Чертичките които виждаме вдясно от темпото ни позволяват временно да намалим или да ускорим темпото на проекта, за да може по лесно да се нагласи със семпъл който току що сме сложили в проекта.

- Time Signature е понятие от музиката и теорията й като цяло, но като цяло означава, колко бийта да бъдат изсвирени/колко бара.

- Двете кръгчета, едното празно, другото пълно е метронома на програмата. Забележете, той има малка стрелкичка в дясната си страна, която ни позволява да отворим прозорец за опции за него. От там можем да променяме звука на самият метроном, дали да отброява няколко бара преди да започнем запис и още!

- И на последно място, глобалната квантизация. Решава дали проекта да бъде квантизиран на колкото го настроите.

 

В средата имаме още контроли които можем да разгледаме!

И започваме пак отляво надясно!

- Първият бутон който виждаме най в ляво, който е оцветен в жълто е бутона Follow - той позволява на програмата да следва времевият маркер, когато прослушваме аранжимента си. Например когато искаме да видим много ситна част, като примерно милесекунда и искаме да следим движението й, екранът ще се движи точно след времевият маркер, докато песента се изпълнява.

- Следващият правоъгълник е този за позицията на аранжимента. Можем да въведем различни цифри във него и така да променяме позицията на времевият маркер.

Цифрите са както следват - Барове-Бийтове-Шестнадесетини.

- Следващите три бутона са най вероятно познати на всички, това са "Пусни, Спри, Запиши" бутоните, така че мисля че няма смисъл да описвам какво правят те.

- Първият бутон след това е като плюсче. То е MIDI Overdub бутон, който когато е включен прави следното - Представете си че имате записана кратка MIDI партия, и искате да запишете примерно акордово прогресия, но на същата партия, а не на отделна. Кликате този бутон и програмата автоматично ще запише новата партия от ноти, като запазва старите на същия MIDI клип, освен ако нотите от старата не се припокриват от новите.

- Бутона който изглежда като щанга е бутон за Автоматизация. Един вид, той позволява, когато е включен, да може да променяте параметри за автоматизация. (Автоматизацията в повечето DAW е под формата на програмиране на даден параметър да прави определено нещо в определено време - Пример - за първите 10 секунди от началото на песента, искаме звукът на даден инструмент да се усилва постепенно.)

- Стрелкичката вдясно от щангата е Re-Enable Automation - тя може да се ползва само когато параметър който е автоматизиран от самата програма бива променен ръчно.

- Доста полезна функция е квадратчето, защото то може да запише ноти които сте изсвирили. Представете си че импровизирате някоя супер готина партия, но не я записвахте. Няма проблем, само трябва да кликнете на копчето и ще възстанови последните ноти които сте изсвирили от началото до края им.

- Последният бутон от тези четири е празното кръгче, което е наименувано Session Record Button - то е там специално за записване от Сесийният изглед. Променя характеристиките на Сесията от Плейбек на Запис мигновенно и директно зарежда всички заредени писти за запис ( обозначени с малко червено кръгче долу до fader-а)и ги пуска да записват. Забележете, че каквото и да запишете на Сесийният изглед, няма да се появи в Аранжиментният, затова ако ви е по удобно там или ви трябва поради някаква причина, просто може да копирате файловете след като ги запишете в Сесийният изглед и да ги поставите в другият.

 

Последните контроли които са посредата са за Loop/Punch-In Points. Може да видите на снимката как съм избрал и накарал да има Loop, тоест, да се повтаря, от 1.1.1 до 4.0.0 и между тези двете правоъгълничета има няколко бутона.

 

Двата правоъгълника с цифрите са просто откъде да почне/къде да свърши Loop - а.

Бутоните по средата, обаче, са доста добри помощници също!

- Първият бутон, който е като пързалка е Punch-In бутона, тоест, когато имаме Loop и бутона е активиран, ще можем да записваме само във Loop зоната която сме маркирали и разбира се, ако не сме го активирали, ще записва постоянно, независимо къде сме оградили с Loop

- Вторият бутон е активатора на Loop - а, който можем да активираме и със Ctrl + L или Cmd + L.

- Третият бутон прилича като първият, само че наобратно, хаха - Той пък е Punch-Out бутона, което означава че записът ще продължава да се записва, докато не достигне Punch-Out линията. Уловката с него е, че ако Loop е активиран, той няма да спре записа, а ще продължи да презаписва отгоре върху това което е записано и е вътре в Loop - а. Затова той се използва когато знаем кога искаме да спрем записа и го настройваме по следният начин;

(Липсва изображението, то е в публикацията на блога ми - andeeismusic.space)

Така остава само една линия, задната, на Loop - а, когато той не е активиран, но така можем да определим точна зона кога искаме да спре записа!

 
Иии... така стигнахме до последните контроли най вдясно
 

- Моливчето се ползва за рисуване на автомации (тъй като те изглеждат като малки басейнчета, ще включа снимка отдолу) в Аранжиментният изглед и за създаване на ноти във MIDI клипове.

- Малката иконка на пиано, обозначава Computer MIDI клавиатура - дефакто, можете да ползвате клавиатурата на компютъра си като MIDI пиано.

- Бутона с думата "Key" ви дава възможността да презаписвате почти всякакви контроли и параметри в самата програма и как да ги управлявате!

- Малките квадратчета между бутоните "Key"и "MIDI" са за обозначение когато програмата изкарва MIDI сигнал към външен инструмент. Това е обозначено, когато квадратчетата присветнат.

- Бутона "MIDI" е доста сходен като този на "Key", с единствената разлика, че може да препрограмирате само MIDI контроли и инструменти, вместо почти всичко!

- Правоъгълника със процентите е индикатора ви натоварване на процесора. Той се напълва повече и повече според това колко го натоварвате. Когато удари 100%, програмата ще почне да забива и ще го разберете, защото ще накъса звука мигновенно.

- Буквата "D" индикира за бавното зареждане на хард диска. Това обикновенно ще се отрази като звуци незареждайки нацяло или изобщо не зареждайки и иконата ще светне в оранжево.

- Последният индикатор, както от по рано знаем, е за MIDI input, който показва когато натиснем MIDI клавиш, че светва и така индикира че имаме сигнал който е отчетен от програмата!

 
Така! За тази седмица, мисля че това ще стигне като за добро начало на всеки начинаещ! Обещавам да има още много неща занапред! Моля, ако има нещо нередно или смятате че трябва да добавя/оправя нещо по статията, напишете го!

Надявам се че съм бил полезен на всеки който чете тези статии! Благодаря ви за отделеното внимание, до следващата сряда!

 

О, и не забравяйте да четете и другите ми статии в сайта и блога. Също така раздавам безплатен Sample Pack и други неща!

andeeismusic.space

 
 

Screen Shot 2019-10-30 at 14.48.39.png

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.