Glacierise Публикувано Март 21, 2005 Публикувано Март 21, 2005 Въпроса ми е следния: Каква е точно позицията на лявата ръка три легатиране? Имам предвид следното: Когато правя pull-off, пръста ми малко закача следващата струна (по-тънката). Какво трябва да правя - да заглушавам с 1ви пръст или да го правя така, че да не закачам следващата струна? Ако правя така, няма да мога да заглушавам с 1 пръст (така ми се струва), защото пръстите ми отиват много перпендикулярно на грифа. Айде давайте акъл, че ми се еба мамата! Цитирай
kitaratapesho Отговорено Март 21, 2005 Отговорено Март 21, 2005 грешна постановка пич при низходящо легато ръката трябва да е успоредно с грифа (представи си го) като дърпаш струната надолу и спираш пръста върху долната струна, и по този начин първо имаш по-силен тон на легатираната нота, и второ - заглушаваш долната струна. това е много пипкав проблем, низходящото легато е най-подценяваната щриха а е най-трудната за правилно овалдяване. Цитирай
the_gorer Отговорено Март 21, 2005 Отговорено Март 21, 2005 kitaratapesho, не мога да си представя как ръката ми ще застане успоредно с грифа. Да не би да искаш да кажеш перпендикулярно? :think: Glacierise, и двете батко. Първо си изглаждаш техниката на пулл оффа, та да не дялваш и от долната струна. При много бързи и агресивни пулл оффи почти винаги дялвам и долната струна, но там пък показалеца на лявата ми ръка е заглушил положението. Не твърдя, че това е верния начин - просто при мен това работи без проблеми. А иначе някой велик китарист от някой велик видео туториал за китара най-вероятно ще ти каже да зебеш мютването и да работиш само върху чистия пулл офф. Цитирай
Glacierise Отговорено Март 21, 2005 Автор Отговорено Март 21, 2005 @gorger - Китаратапешо има предвид кокалчетата на ръката да са ти успоредни на грифа @китаратапешо: Така ли бе, дееба? Значи триаа да си спирам пръста там. А като го вдигам после - няма ли да има шум? Нямам китара сега, чак довечера мога да пробвам Цитирай
kitaratapesho Отговорено Март 21, 2005 Отговорено Март 21, 2005 (Редактирано) ами няма какво да добавя повече от предишния пост Glacierise се е досетил какво имах предвид това е техниката за хубаво звукоизвличане чрез легато няма друга правилна постановка за това не трябва да има шум при отделяне на пръста от струната дерзай и ще станеш бърз за много време упражнения успех Редактирано Март 21, 2005 от kitaratapesho Цитирай
Glacierise Отговорено Март 21, 2005 Автор Отговорено Март 21, 2005 Благодаря! Ше видиме кво ше стане :twisted: Цитирай
bigjav Отговорено Март 21, 2005 Отговорено Март 21, 2005 Простете, ама 6те помоля някак по-ясно да обясните тожа за ръка и гриф да са успоредни, че не6то не ми стана ясно!?!?!?!?! Благодаря за което! Цитирай
kitaratapesho Отговорено Март 21, 2005 Отговорено Март 21, 2005 уф бе че сте кво само гледате да кълвете некой като не обясни нещо перфектно чисто и ясно като за 3 годишно дете имам предвид линията на юмручните кокалчета и по-скоро обратната страна - първата сгъвка от дланта към върха на пръстите да бъде успоредно с грифа тоест пръстите да бъдат перпендикълярно на грифа, успоредно на прагчетата, часта от ръката между китката и лакета да бъде сравнително перпендикулярно на грифа, рамото да бъде максимално отпуснато, гърба да бъде абсолютно отпуснат и изправен, да няма напрежение никъде по мускулите от пръстите през китката, лакета, рамото към плексита. сега ясно ли е или да дам по-точно да поясня ? Цитирай
bigjav Отговорено Март 21, 2005 Отговорено Март 21, 2005 Да, сега ра3брах, благодаря! Оказва се, че аз така си и свиря, но имам проблем след горе долу 12-13 позиция да свиря по този начин. Китката е принудена да се изкриви заради късото ми кутре и знам, че така не е правилно, некви съвети?!?!? Пак благодаря! Цитирай
kitaratapesho Отговорено Март 21, 2005 Отговорено Март 21, 2005 сега хванах китарата, за да проверя как е при мен значи при мен всичко е ОК, а и моето кутре е късичко предполагам обаче, че ти държиш китарата по-ниско отколкото аз и от там идва и проблема аз като един порядъчен пишман джазмен съм си качил китарата до гърлото почти и всичко ми е много удобно така не съм много убеден, че е от това, но нищо не пречи да провериш Цитирай
bigjav Отговорено Март 22, 2005 Отговорено Март 22, 2005 Abe, аз до скоро си я държах наместо вратовръзка И като гледам видео и други на известни китаристи всички си ги държат относително ниско и свирят яко легато и всичко, та не знам. А иначе, не че ми беше много удобно и на по-високо положение. Сега като се замислям, май има нещо общо с мисловната и физическата нагласа и имам един въпрос, но преди това нека вземем конкретен пример: Изсвирете следното 8,10,12 позиции за пета и шеста стуни; 9.10,12 позиции на 4етвърта и трета; 10,12,13 позиции на първа и втора струни (Типична Дорийска пръстовка, в случая С мажор, изсвирен от 8-ма позиция). Аз това го свиря съответно 1,2,4 -ти пръст, 1,2,4 -ти пръст и 1,3,4-ти пръст. Прекрасно, айде сега да изсвирим същото, ама от 14-та позиция Та, питам аз, пръстовката пак ли остава същата? А, пръстите все успоредно на грифа ли си стоят? Щото,а ко да, то нещо трудно ми става и накрая една мазня. Е, вече се повтарям, ама благодаря! Цитирай
Glacierise Отговорено Март 22, 2005 Автор Отговорено Март 22, 2005 Яворе, отварам нова тема за тва. Ноо е сериозен въпроса. Цитирай
Recommended Posts