Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за едни струни ?


thw

Recommended Posts

Значи аз съм начинаещ. Имам squier и ми се скъсаха струните от бруталното дрънчене по цял ден :thumbs_up:

Предложете ми струни, с които спокойно да си свиря hard rock and hevy metyl без да ме е истрах, че ако ги сложа рискувам да си изкривя гриф-а ... Препоръчайте ми възможно най-брутално звучащите струни които да не овредят китарата ми. Знам че и каквито и струни да и сложа няма да е кой знае каква промяната заради китарата ми, но като напредна и най-важното като навляза добре в материала ше си взема китара, след като сам имам знанията да си преценя какво искам, но зажалост още съм много зелен :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Купи си, по дебели струни, 9-10мм.(като 10мм., са за предпочитане за по тежкия метъл)!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Братле, вярвай ми прочетох я и точно тя ме накара да се замисля какви струни да си избера, но просто нямам опит и немога да зная кои струни какви са :virtuoz: Всеки във темата е дал мнение за различни струни, но много малко хора са писали какъв стил музика свирят и още по малко пък са хората които са казали на каква китара. А аз доколкото зная ако си сложа много големи или дебели струни мога да си повредя китарата почти безвъзвратно(ако не напълно) и затова ви питам.

Много ми се иска да ги науча нещата, но просто няма кой да ми ги обясни ... Уча се самичък колкото мога, но още не съм научил достатъчно. Ае моля ви дайте ми някакъв пример за моята китара, който според вас ще е оптимален за стиловете които свиря и няма да навреди на грифа на китарата ми.

Мерси за евентуалните отговори :drummer:

 

:punk_guitar:

 

p.s. Ако може да ми кажете по скоро, че в момента съм без струни, а смятам знаете какво е дане можете да пипнете любимия си инструмент ...

Редактирано от thw
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж сега, зависи в каква настройка свириш предимно. Ако си в стандартното Ми зимай осмици или деветки, за Ре - деветки или десетки, за по-ниски строеве по-дебели струни и така. Грифа не можеш да го повредиш толкова лесно колкото си мислиш.

Относно марката можеш да пробваш Ърни Бол, аз се кефя и на SIT ама повечето хора май не ги тачат много мноо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо, приятелю thw, няма най-брутално звучащи струни, още сега да ти кажа :greenball: Бруталният звук идва много много неща след струните - материалите на китарата, ефектите, които ползваш, кубето, в което включваш китарата и така нататък... Искам да кажа, че в случая струните са най-малкия проблем. Хубавите струни са новите струни :ph34r: Е, разбира се, не говоря за онези дето ги продават в найлоново пликче по 2 лв... Аз ти предлагам да започнеш със струни .09-.042, или както им се казва - стандартни девятки. Осмиците според мен са прекалено тънки и по тях трябва да се пипа леко, а при начинаещите в свиренето има един проблем с прекалено натискане (не при всички, разбира се), което криви тона и при настроена китара пак фалшивее. Десетките пък малко дебели и твърди идват отново за начинаещи, които все още си развиват лявата ръка (за десничари) и силата на пръстите. А и щом казваш че си си скъсал струните от много дрънчене, тоест повече от една :icon_shithappens: , не ти препоръчвам осмици :ph34r:

 

Това всичкото ако си говорим за стандартен строй (Ми). Ако ще настройваш по-ниско от Ми китарата ти предлагам нещо такова - ако да кажем избереш за стандартен строй 0.09 струни, за Ре-настройка - .010 струни, за До - 0.11 и за Си - 0.12. (по-ниско нормални 6-струнни китари не се настройват). Аз лично се съмнявам че на този етап ще настройваш толкова ниско, но да си кажа :)

 

Ами нека остане това за момента, пък после ще ти обяснявам за смесените комплекти струни, но посвири малко така, прецени си какво искаш, как усещаш струните под пръстите и си изгради предпочитание. А за грифа не се притеснявай - няма електрическа китара, на която да навредят 0.09 струни :)

 

P.S. Тони96, не говори глупости! 10мм са около 40 ПЪТИ повече от 0.010 струна. Струните се дават в ИНЧОВЕ, затова са с толкова нули - 0.09, 0.010 и т.н. А и за мен "по-тежкия метал" са примерно Hypocrisy, дето често свирят в Си, пък нали се сещаш какво ще стане ако настроиш десетки в Си... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Big respect 2 you

:recourse:

Купих си SIT. Виждам че не ги хвалите много много, но това са първите струни които слагам лично на китарата си и да ви призная досега не я бях чувал да издава такива звуци :)

Представям си какво щеше да е ако си бях взел ърни :)

Ама там където ходих имаше само SIT и някакви обикновенни...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 months later...
...А и за мен "по-тежкия метал" са примерно Hypocrisy, дето често свирят в Си, пък нали се сещаш какво ще стане ако настроиш десетки в Си... :hysterical:

 

...какво ще стане, били обяснил? Благодаря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами прекалено са тънки за тази ниска настройка. Ще бъдат много отпуснати и само ще бият по грифа, всяко натискане по прагчетата ще ги "деформира" и няма да може да се изсвири един правилен тон, освен ако не натискаш толкова леко, че едвам да ги докосваш, което по своему противоречи на начина на свирене на разните резачници :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

по-дебели струни = по плътен и "тежък" звук, но и по-трудно свирене - аз съм свирил с 12ки в стандартен строй и звука наистина е по-готин ама не мога и 5мин да свиря и ми се скапват пръстите

off: наскоро чух че SRV свирел с 13ки в стандарен :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хора, чета я тази тема, и направо се чудя как от толкова даден акъл всичкият се отнася до размери, марки струни, настройки и какво ли още не, а никой не се сети да каже на човека, че може би свири твърде силно и проблемът не е в струните, а в това, че като начинаещ и фен на твърдата музика той твърде много ги блъска (нещо впрочем характерно за доста хора в началото).

 

Май в случая е изиграл роля и фактът, че тези струни са били фабричните на китарата (или някакви очукани от предния й собственик) и са били бая плачевни. Като изключим това обаче, какъвто и размер да са били, той не може сам по себе си да е причина да се скъсат при нормално свирене и стандартна настройка.

 

Едно време като питах учителя си какви да ползвам, той каза Ърни Бол 9-42. Марката мани, но като размер мисля, че от това по-добро за начинаещ няма. Пък за сваляне до Си ... човекът въобще не е стигнал до там.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

+1 за горното мнение

Значи аз съм начинаещ. Имам squier и ми се скъсаха струните от бруталното дрънчене по цял ден
Пич, тъй като ми стана симпатичен с виждането си за свирене(в началото и аз бях така :crying: ) и с тва, че цениш инструмента си ще ти дам няколко съвета. Старай се да свириш отпуснато и с лявата и с дясната ръка. Натискай по позициите с минимална сила и максимално близо до самото прагче. Ръката, с която пикваш струните трябва да е отпусната, а за да стане тва трябва да отпуснеш първо рамото си, след това лакътя и едва тогава китката(която спокойно можеш да си положиш на бриджа). Каквото и да правиш се старай да е с минимални усилия-не е нужно да си усложняваш живота, както правят страшно много хора. Ако искаш брутален звук-трябва да включиш към нещо китарата и да й сложиш брутални ефекти. Като те позове дивото може да си блъскаш колкото сила имаш, обаче като си седнеш да свириш се стреми усилията да са минимални и всичко, което правиш да е по най-простичкия начин. Посвири известно време, виж как стоят нещата и ако решиш, че призванието ти е да бъдеш китарист задължително си потърси учител. Няма как да очакваш да достигнеш високо без учител. И още нещо-сериозен ли си с инструмента, отделяш ли внимание на свиренето си, отговорен ли си, значи можеш да очакваш всичко да ти се върне и то тъпкано.

Успех с китарата и с музиката

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ви много за съветите.

Този форум ми помогна хипер много! Доста ценни неща научих тук. В началото незнаех ама грам, но вече благодарение на вас имам понятие от всичко макар и бегло по някои въпроси. Засега вие сте моите учители + самоучителите от интернет, които истеглих ( вече станаха към 15 DVDs ) Доста съм упорит и вече всичко взе да се получава доста леко както каза lizardman без почти никакви усилия. Много ме радва китарката и не мисля, че ще я изоставя някога :)

Даже съм посъбрал кинти и мисля да си направя подарък за коледа с някоя стойностна китара, тъй като моята я взех 2-ра ръка и предишния и собственик не се е грижил добре за нея и тя дойде при мен напълно разстроена.

Но морето от информация в наши дни е безкрайно и с малко труд човек лесно открива каквото му е нужно, стига да седне да чете. Засега вие, моите учители се справяте доста добре и не мисля да ви заменя с някои друг... пък ще видим докъде ще стигна сам и ако усетя, че сам няма на къде да напредна ще потърся чужда помощ.

Благодаря ви от името на всички начинаещи, че си правите труда да обяснявате на нас непросветените :thumbup:

 

RESPECT

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами между другото струните са въпрос на вкус, колкото до марката... SIT например и мен много ми харесват, повече от другите по магазините, дори и от Ърни Бол. Колкото до дебелината. Като за начало 9 или 10 ще ти свършат чудесна работа. Аз вече отдавна си свиря на 11ки в стандартен строй и съм свикнал, но...

 

А най - общо казано, със всяка дебелина струни можеш да свириш почти всеки строй, но ще трябва да се пипне тръс род-а на китарата и другите фини настройки. Това, след като явно си начинаещ НЕ ГО ПРАВИ САМ !

 

Накратко, вземи си 10ки или 9ки, марката е въпрос на вкус, така че засега пробвай различни всеки път и свири и се образовай.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.