Jump to content
Българският форум за музиканти

Как се подържа бас


Иво-баса

Recommended Posts

... Все едно да излезе някакъв убитак с дълга и мазна коса, облечен в черно, вече посивяло, е каквито и неща да ми свири, само ще му се изсмея ...

 

 

:):):)

 

:):):bravo:

 

А иначе, лаково покритие се поддържа перфектно с най-естественото средство - човешката слюнка .... и памучен парцал. Аз старата китара така си я лъсках. Сега станах фин и ползвам Дънлоп.

 

Разлика няма освен това, че преди треаше да храча, а сега само отвъртам шишенцето... :)

Редактирано от bigjav
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 37
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Здравейте,питах се дали си мажете тялото на басовете с някаква паста.Ако да ,с какво е удачно да се предпазва лакът на самата китара.Пример:като се одраска лакът от колан или копче по време на свирене.Изобщо има ли някакъв защитен метод?Ще съм ви благодарен ако споделите с мен вашия опит.

 

 

Поздрави

 

 

Бях гледал в един сайт за озвучение и музика да продават едни интересни пластмасички, които се лепкат по китарата, само като ги доближиш до тялото. Не им трябва лепило, не им трябва да ги нагряваш, мокриш или там каквито още методи за лепкане познавате. И най-интересното е, че можеш и да ги махнеш, без да ти направят нищо на китарата. Сигурно са на принципа на вакуум или на наелектризирване. Не знам, Струваха около $20, като може да се режат под каквато форма си искаме. Не знам дали у нас ги има. Даже имаше промоционално видео и там ги демонстрираха, и казаха, че са идеални за музикални магазини, където има китари, които са за пробване. Струваше ми се интелигентен начин за справяне с коланите на дънките, да речем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

оооо, аз моите отвреме на време ги забърсвам и туй то ... мноо мноо не ми дреме дали са мръсни или чисти. Гледам само да са настрони като свиря :)

 

кухият ми бас е малко кофти щото е гланциран и е целият в ръчички и пръсти ... ма ко да праиш ... от време на време с фанелката малко замазвам

 

 

 

моето мото е просто и ясно: МОИТЕ ИНСТРУМЕНТИ СА НЕ АЗ ДА ИМ СЛУГУВАМ НА ТЯХ А ТЕ НА МЕН

 

Поздрави

Алекс

 

п.п.

... Все едно да излезе някакъв убитак с дълга и мазна коса, облечен в черно, вече посивяло, е каквито и неща да ми свири, само ще му се изсмея ...

... е и кво като излезе някой бездарник и китарата му е супер лъсната ?!?! повече ли му се кефиш ? Музиката е за слушане а не за гледане ! Ако искаш да гледаш музика мини на чалга !!!

Редактирано от vhcs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно съм несъгласен с вхцс. Разбира се, че ще се кефя на визията. Това е много важно нещо, за съжаление доста подценявано, както става ясно и от мненията в тази тема. Музиката е и за гледане, ако не беше така нямаше да има видеоклипове за един милион долара (ready or not на fugees); има и други примери. Нямаше да има такава индустрия свързана с гледането на музика, нямаше да има Mtv. Не съм съгласен с теб, че в чалагата има яка визия, споерд мен доста безвкусно са направени повечето неща, особено по-старите. Мога да дам и примери с много тукашни групи, които свирят много готино, но като изглеждат по цитирания от няколко човека, изказан от мен пример за неугледен вид на музикант; не искам да обиждам никого, но просто нека да помолят някой да ги щракне някой път и да се погледнат отстрани. Относно темата, при мен като пробвам с плюнка и не мога да полирам добре китарата. Много зависи и от материята, която ползваме за полиране. Моля, някой ако е направил откритие с какво става най-добре, да сподели. Знам, че има специални кърпи, но са скъпи, а и предполагам, че може да се намери същата материя по-евтино, стига да знаем каква е. Колкото до лепенките, няма смисъл от 20 долара мисля. Има и фолио за стъкло и мебели, което също може да изрежеш и после остатъцуте се махат без проблем. Има и стикери със всякаква форма и размери. Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбира се, че ще се кефя на визията. Това е много важно нещо, за съжаление доста подценявано

 

така е, това никой не го отри4а. Само 4е само с визия ни6то не става - трябва си и здрава музика. това исках да кажа аз. А някой интересува ли се от визията на Бетовен или Моцарт, или им е гледал клипове ?!? Има толкова музикатни и групи дето правят готина музика и тя се слу6а по цял свят без никога да не си виждал музикантите и без много да те интересува как изглеждат или какво сцени4но поведение имат.

Клиповете са маркетинг/реклама която трябва да те накара да влезе6 в магазина и да си купи6 албума. Колкото пове4е пари се вкара в реклама толкова пове4е се купува един продукт - ей затова дават по 1 милион $ за клип, за да изкарат много пове4е ... и със сигурност има пар4ета които са пъти по добри които няма и да 4уем никога за6тото нямат кинти за реклама. И това е основната при4ина поради която за мене на 1ва линия седи музиката а после гледам кое как е лъснато, полирано и тн... това са повърхносни не6та и аз ли4но не искам да бъда повърхностен 4овек. Ти си гледай опаковките и се кефи - мене ме интересува съдържанието.

 

Поздрави

Алекс

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбира се, че ще се кефя на визията. Това е много важно нещо, за съжаление доста подценявано

 

за мене на 1ва линия седи музиката а после гледам кое как е лъснато, полирано и тн... това са повърхносни не6та и аз ли4но не искам да бъда повърхностен 4овек. Ти си гледай опаковките и се кефи - мене ме интересува съдържанието.

 

Поздрави

Алекс

 

 

Бих бил донякъде съгласен с теб ако използваш цялото си време за свирене и композиране, ако си гений, който от писане на композиции не се сеща да отдели време на по-обикновените и ежедневни неща от живота. Понеже намеси Моцарт и Бетовен. Можем само да гадаем дали са отделяли време, за да се погрижат за външния си вид и за инструментите, с които свирят или са били мърлячи. Да, но те са били велики, гении. Ти такъв ли си? Ако не си тогава нямаш право да пренебрегваш инструмента си- той ти е дал много, трябва да го уважаваш и най-малкото, което можеш да направиш, е да се грижиш за него. А и да си човек който свири непрестанно, е толкова ли не можеш да си лъснеш инструмента, да си избършеш струните в някоя почивка, когато спреш да свириш?! А относно опаковките- ами ние живеем в света на пазарната икономика, опаковките продават- когато едно нещо се продава то върви добре. Ако опаковката е лоша то съдържанието няма да се продава, значи то ще изостане в развитието си избутано от дори по-некачествени продукти но в по-хубава опаковка. Простият извод, който може да бъде направен, ако за теб на първа линия "седи" музиката, както каза, е, че ти трябва да направиш всичко по силите си, за да може тя да продължи да се развива, да не изостава, а това означава да я сложиш в "хубава опаковка" :blink:

Поздрави

Емо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Хаха, ама това вече не е неподдържан инструмент. Аз съм сигурен, че по китарата на Стиви Рей няма нито едно петънце преди да почне да свири. Примерите, които си дал не са на мърляви инструменти, а на съвсем друг стайлинг. Бяхме писали една тема за винтиджа на времето, може да погледнеш нея. Не трябва да бъркаме двете неща. Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

човек, на Стиварата не му е пукало особено, не си ли гледал как в Нешвил я залива с бира и то не без да иска... абе не помня на кой концерт беше ама веднъж свърши и си я хвърли просто, пука му... На въпрос към господин Пасториус как поддържате баса си и с каква техника вадите този характерен саунд отговора беше "It's all in my hands"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Все едно да излезе някакъв убитак с дълга и мазна коса, облечен в черно, вече посивяло, е каквито и неща да ми свири, само ще му се изсмея..."

Аз пък два пъти повече бих се смял на някой с лъскав инструмент за $2000,дето да го съжалиш,че е дал толкоз пари за нещо,дето не му се отдава...според мен е много по-смешно и жалко.

Мнението си е твое,но според мен няма никакво основание погледнато от музикантска гледна точка,винаги са ми били ултра жалки хора,дето може би разбират че за нищо не стават,но явно им е прекалено голяма мечта обратното(нищо лично,разбира се,не се познаваме)Разбира се,имиджа има много голямо значение,но от всичко може да се направи имидж,нали?Имидж означава как изглеждаш,не значи да изглеждаш добре.Не е зле да се грижиш за инструмента си,но на подобни мнения не мога да не отговоря по подобен начин :hysterical:

Айде,и наблягайте на свирене преди всичко :) познавам много хора,дето са свирили по 10 години на скапани инструменти и са много по-музиканти от много други :thumbs_up:но всеки си има място под слънцето,cheers!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

карайте я по-спокойно просто.гледайте да не и ударуте,одраскате,изтървете китарата,махайте и праха от време на време,сменяйте струни....това е!!!той инструмента си знае......... :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да споделя и аз моя опит в поддръжката:

Когато сменям струни, а това се случва веднъж месечно, свалям всичките наведнъж. Нанасям тънка струйка бадемово масло по дължината на целия гриф(маслото го има във всяка аптека и струва около 1.60). След това го разнасям с памучно парцалче - от стар потник или тениска, по целия фингърборд, като докато го втривам в дървото, почиствам и мръсотията, която се събира по грифа и прагчетата. След това, със същото парцалче почиствам адаптера, тялото и пластмасата, при което се разграждат всякакви отпечатъци, мръсотии и тем подобни. След това със сух парцал минавам тялото, адаптера, пластмасата и хромираните части. Всичко бляска за около 15 минути. Струните почиствам набързо със сух парцал след репетиция, или в паузите между сетовете по време на свирене. Толкоз.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пронто на Джонсан,препарат за мебели....там е истината...с това си чистех стариа Бас които беше червен а сега го ползвам и за новиа които е черен,като е нов всичко си личи,с този препарат СВЕТВА......

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-добре се поддържа бас по следния начин:

1.Купува се чисто нов бас;

2.Изтрива се целия с мека кърпа;

3.Увива се целия с бял чаршаф,като вътре се поставя силикагел,който да обира влагата;

4.Така увития бас се слага в твърд кейс;

Кейсът се поставя в гардероб от естествено дърво(за предпочитане е да е стар-около 100 годишен);

5.Гардеробът се заключва и се поставя в самостоятелна бетонирана и бронирана стая;

6.Повече не се пипа.

По този начин гарантирам,че басът ще е супер и след 100 години.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, това е рецептата. Дори сега ще си купя един нов бас, ама не за да свиря на него, а ДА СИ ГО ЛЪСКАМ!

 

Евала.

 

 

Code: The Cleaner

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.