Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с потенциометрите


tihomirbg

Recommended Posts

Привет на всички. Неопитен сам и имам китара Factor New Line обаче напоследак имам проблем с нея.Значи 2 от 3те потенциометара (Volume и единият Tone)ми се движат наляво и надясно абре въобще в всякакви посоки и като усилвам или намалявам пращят.Същият проблем се получи и от превключвателя на адаптрите.Та вапроса ми е че сам супер неопитен и ако може някои да ми помогне и да ми каже как да ги извадя от китарата от къде да си купя хубави потенциометри и горе долу колко парички ще ми струва цялата история и как да ги сменя :)

Мерси предварително

Поздрави Тишо :);) ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Не енужно да ги сменяш по-скоро да ги затегнеш щом са хлабави(ако това имаш предвид че се движат във всякакви посоки) ,а пращенето е от натрупване на прах, има специални препарати за почистване на потенциометри ,които би трябвало да ти свършат работа.Не съм ползвал иначе щях да ти препоръчам нещо конкретно ,но не се плаши има оправия не е кой знае какво :)

Редактирано от Zlatyio
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за бързия отговор обаче изникнаха други въпроси значи пращенето е от прах добре, а потенциометрите как да ги "натегна":) идея си нямам ако знаеш как ще ми обясниш ли на кратко та да се науча и да не задавам глупави въпроси ;)

:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Сваляш копчетата ( с издърпване или ако са с винтчета отстрани ги развиваш). Виждаш гайки (за ключ 14 или по-малък в зависимост от вида на потенциометъра) които трябва да се затегнат внимателно. Има вероятност при завиването да "повлечат" потенциометрите, и да скъсат проводниците, с които са свързани. Затова трябва да се работи внимателно. Ако обаче въпреки вниманието не може да се спре повличането, трябва да се спре и да се свали плочата на която са монтирани потенциометрите. Май го наричат пикъпгард, но не съм сигурен дали е правилния термин. При свалянето пак трябва много внимание, защото едно по-припряно дръпване може да скъса проводниците. После затягането става като се държи внимателно тялото на потенциометъра като контра и пак се затягат гайките.

 

Щом имаш пукане и прекъсване, е задължителна операцията със свалянето на плочата, за да имаш достъп до задната и страна, където са телата на потенциометрите и превключвателя. Взимаш спрей за почистване ( някъде имаше тема за спрейовете, аз ползвам PHILIPS, но колеги предлагаха и други варианти - потърси и виж). Намираш процеп или отвор в тялото на потенциометъра и пръскаш леко. Не пръскай много и течността трябва да попадне само вътре. Веднага избърсваш с мек памучен парцал, за да не няма после петна и грозотии. Завърташ десетина пъти оста на потенциометъра за да се почисти и смаже съпротивителната писта и токоотнемащия плъзгач. Това е горе долу. После по обратния път сглобяваш.

Да не забравя! Ако ти останат части и винтчета сглобяваш втора китара :)

 

Успех!

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Parni_Valjak е прав. Ако потенциометъра започне да се върти целия настрани по посока на въртенето на гайката,

сваляш плочката (тук го поправям единствено) - пикгард-а, хващаш с ръка задната част на потенциометъра и държейки го в такава

позиция в каквато не опъва или опъва МИНИМАЛНО проводниците - си стягаш смело гайката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси пичове много ми бяхте полезни :thumbs_up: стегнах си ги и сега е наред,а пък се бях притеснил че ще ми трябват нови :rolleyes:

Мерси отново поздрави Тишо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.