the_gorer Публикувано Март 4, 2007 Публикувано Март 4, 2007 Току-що изкопах най-първият адаптер, който някога съм ползвал - адаптерът, който бях закачил на една кухарка, за да я превърна в електрическа китара и с нея свирех Метъл. Много скъпи спомени нахлуват в главата ми - тогава бях 12 годишно чеве. Говорим за далечната 1993-1994 година. Проблемът е, че никога не съм знаел от каква китара е - помня, че го купих от един оказион. Предполагам, че е или от Кремона или от Орфей/Пълдин - в онези години нямаше много други китари. Пък и кабелът му ми изглежда соц. Някой може ли да го идентифицира и да даде мнение дали може да се пренавие и да зазвучи добре? То аз не че помня как е звучи този адаптер - може и да си е ОК по принцип, ама все оак да попитам DIY специалистите по адаптери. не знам също и дали е истински хъмбъкер или просто нещо, направено да изглежда като такъв. Евтиме, ти си на ход, братле. Ето снимки на нещото (не обръщайте внимание на сцепения пръстен и на пиления преден панел - следи от тийнейджърска DIY интервенция): Цитирай
7thString Отговорено Март 4, 2007 Отговорено Март 4, 2007 (Редактирано) Ами на кремоните е точно такъв По мой спомен ако се опиташ да отлепиш кабела от метала, ще се откъсне изолацията и ще остане в/у ламаринката Редактирано Март 4, 2007 от 7thString Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 4, 2007 Отговорено Март 4, 2007 (Редактирано) ^ Да, остава изолацията, и трябва да се чегърта после. Значи - това си е баш хъмбъкер от кремона. Хъмбъкер е, наистина. Освен това на моята китара съм сложил два точно такива - но пренавити и парафинирани. Освен това, съм си играл да ги поизправя чрез шкурене, и да ги позагладя отгоре, така, че да разкарам кривия отблясък от формата, в която са изливани, и да станат матови. А винтчетата съм сменил с черни, шестограмни стопорни винтчета. Сега са чук. Цялата работа по адаптера е 4-5 часа. Аз ги навих с 0.07мм проводник, 2550 навивки, и сега са доста ясни, даже на единия(нека) съм направил трик с винтчетата, и звучи много близо до сингъл-койл, но е хъмбъкер. Освен това, аутпута им, за мое учудване, е доста висок. Звучат наистина добре сега. Не бих ги сменил със евтини нови хъмбъкери, като тези, с които идват евтините, и средноскъпите сток китари. Всъщност изобщо не бих ги сменил - свикнал съм с тях.. Редактирано Март 4, 2007 от Evtim Djerekarov Цитирай
the_gorer Отговорено Март 4, 2007 Автор Отговорено Март 4, 2007 ^Значи те кефи зукът след пренавиването? А как го сравняваш с истинския кремонски звук на тези хъмбъкери? Ако е рекъл оня, в близко бъдеще ще сглобна една изцяло моя custom китара и ще ти пратя този адптер за пренавиване, защото искам hand wound адаптер и чувам много добри отзиви от работата ти. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 4, 2007 Отговорено Март 4, 2007 (Редактирано) Ани да, наистина адаптерите, пренавити от мен звучат добре, но как да ти кажа - според мен който и да ги пренавие (стига да не е криво, прекалено стегнато, или отпуснато), все ще звучат добре. Няма нищо магическо в тая работа. Принципно, оригиналния звук на кремонските адаптери е по-глух и мътен, а и правят много повече микрофония. Но както ги пренавивам, хъмбъкера става с импеданс 3.3К, което за някои хора може да звучи много странно. Но противно на очакванията, звука е силен, а и няма заглъхване на високи честоти. Също липсва досадния резонанс, съществуващ при някои адаптери. Иначе навивам и с 0.063, дори с 0.05. Но за сега, най-добри отзиви има от 0.07, макар и да е нестандартно. Искаш ли да запиша семпли? Съвет -> ако ще го слагаш в китара, нека е завинтен направо в дървото. На този адаптер рамки не му отиват - става един огромен черен квадрат с рамката. Редактирано Март 4, 2007 от Evtim Djerekarov Цитирай
the_gorer Отговорено Март 4, 2007 Автор Отговорено Март 4, 2007 Семплите са добре дошли. А дали при пренавиването може да се направи нещо по въпроса с оцветяването на звука или това зависи от сплавта на болтчетата? Например, всеки знае бруталното звучене на Seymor Duncan SH-6. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 4, 2007 Отговорено Март 4, 2007 (Редактирано) Значи - няма някакви железни правила. Зависи от конструкцията, магнитите, бобините, проводника. Аз лично бая си играх с пренавиването, докато го умеря да ми пасва на вкуса. Семли ще запиша след малко.. За SH-6 - доколкото чувам това е адаптер със среден към висок аутпут, което ще рече, немалка бобина, но същевсеменно не е глух. Звучи среднисто, със слабо изразени, но не напълно липсващи високи, и няма много ниски, така, че да не задавя дисторшъна. Може да се доближи човек до тоя звук, играейки си с пренавиване, и смяна на различни дебелини винтчета(по-тънките звучат по-остро). Редактирано Март 4, 2007 от Evtim Djerekarov Цитирай
the_gorer Отговорено Март 4, 2007 Автор Отговорено Март 4, 2007 SH-6 е адаптер, който има доста добре изразени високи и ясен, чист тон при много висок аутпут. Ползва се в най-екстремните стилове и обикновено го слагат в китари с тяло от махагон - добавя свежест и яснота в дълбокия и тежък звук на това дърво. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 4, 2007 Отговорено Март 4, 2007 На семплите на сайта поне не ми звучи да е пълен с високи. А и при пасивните адаптери, много високи, и твърде много аутпут рядко съжителстват. Цитирай
the_gorer Отговорено Март 4, 2007 Автор Отговорено Март 4, 2007 Прати линк към семплите да ги чуем. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 4, 2007 Отговорено Март 4, 2007 Ето го семпъла. Реда е dirty bridge, clean bridge, clean neck, dirty neck. http://media.putfile.com/kremona-rewound-pickups Цитирай
the_gorer Отговорено Март 4, 2007 Автор Отговорено Март 4, 2007 Звучат много добре. Имат ясен, отчетлив тон и са доста директни като звук. Може би за груб метъл тембърът и интонацията в ниския регистър трябва да са малко по-"тъмни", но това зависи до голяма степен и от ампа, който си ползвал за записа. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 4, 2007 Отговорено Март 4, 2007 Записах ги със стара симулация. Сега ето един семпъл с ревалвер 2 на нек позиция. В як амп звучи една идейка по-добре де. http://media.putfile.com/pickup-test-34 Цитирай
Recommended Posts