Jump to content
Българският форум за музиканти

въпрос за оптимизация на адаптери


Recommended Posts

Тези дни се сдобих с един 7-струнен Уошбърн, който е много готин по принцип, но като всеки евтин модел си има и свойте кусури, в случая адаптерите. Та значи адаптерите имат сравнително силен аутпут, обаче като свиря с някакви с дист звука е доста омазан, предимно при рифовете. Каквото и да правя както и да заглушавам, все си е мазня, даже и другия китарист в групата ми като я пробва остана със същото впечатление, а той е светлинни години по-напред от мен, та си мисля че проблема не е в моя телевизор.

Значи искам да попитам дали има някакви варианти да ъпгрейдна един вид адаптерите, без да ги сменям. Четох за парафинирането, смятам да го направя, но искам да попитам дали това ще помогне за решаването на проблема и има ли някакви други неизвестни за мен тактики да го реша.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом с дисторшън китарата маже и на бридж адаптер, значи, предполагам, адаптерите са със силно изразени ниски и средни честоти, и по-слабо изразени високи среди и високи. Възможно е, и да имат много голяма индуктивност, щом са със силен аутпут, и от там да имаш бавна атака -> омазан звук. Едва ли може да се направи нещо с адаптерите, което да им избистри звука. Парафинирането малко избистря тона(при стари, отпуснато намотани адаптери), но няма чак толкова голям ефект върху звука. Може да пробваш с еквилайзер да моделираш тона преди дисторшъна, но това не е особено практично решение, и изисква хубав, безшумен еквилайзер.

Най-добре ще е да се смени или пренавие(ако е възможно) бридж адаптера.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Смятям, че цялята електроника трябва да бъде прегледана и замерена от специалист! Резултатите ще доведат до съотвтни изводи въз основа на които да се предприемат подходящи действия за решаване на проблема!

 

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честно казано, не ми се вярва, проблема да е в електрониката(потенциометрите, ключето, и свързването), понеже китарата е нова, а схемите на свързване обикновено са стандартни.

AlexiLaiho - ako умееш да запояваш, може да пробваш да вържеш адаптера направо за изхода, и така ще проличи, дали е от адаптера. Възможни са други начини на свързване на адаптера, но не мисля, че в това има смисъл, все пак, адаптера си е хъмбъкер.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От какво дърво е тялото?

Това бузесто и кишаво звучене се наблюдава често при талпите от липа.

Ако си с евтин Флойд или нещо от сорта, пак има вероятност да ти се разкашка атаката на звука.

Виж как звучи китарата на сухо - ако пак е с глух и замазан тон и няма звънливост, значи мазнята е от дървенията или от магарето.

Понякога и гадни месингови струни може да предизвикат такова звучене. Сложи некфи нови никелови.

Но най-вероятно всичко е от адаптерите и електрониката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един high-pass филтър с байпас с резистор може да ти оправи работата ако ниските са проблема. А сигурен ли си, че не е проблема в дървото? Примерно бях набарал една дъска, която резонираше непоносимо в една част от позициите и се мажеше всичко наоколо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пасивният high-pass filter има прекалено малка стръмност(6dB/oct), предполагам, за да се получи желаният ефект, и да успее да не се изяде твърде много от звука. Въпреки, че с по-сложни вериги може и да се умери правилната характеристика. Но не знам дали си струва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

мтака благодаря за отговорите, но не мисля че проблема е в кабелите и копчалъците, китарата е сравнително нова, пък и тон пот-а е откачен...

тялото е от елша(alder) и на чисто има прекрасен звук, окачавнето е с фиксиран мост

мисля че проблема е в адаптерите

ще обмисля алтернативите и понякое време ще напиша какво е станало

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Щом звучи добре на сухо, значи белята е в адаптерите и/или електрониката. Не вярвам да си с месингови струни... :metalist:

Имаш ли друг адаптер седмак, с който да подмениш оригиналния за проба? Може би някой френд има?

Успех и да пишеш какво е станало.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес ходих до Евтим да ми пренавие бридж адаптера. За няколко часа се справи със задачата и аз съм крайно доволен. Звука на адаптера стана доста по-стегнат и отчетлив, точно това което исках, за което му благодаря. Ако някои друг има проблеми от този род с адаптерите си - Евтим е човека.

Тука драснах няколко семъла набързо ако на някои му е любопитно какво е станало.

Извинявам се за качеството на записа и кьопавото свирене. Записвано с следния чейн китара - процесор - комп, без никакви обработки.

На чисто

някво солце

рифче

друго рифче

 

П.С. нещо сайта за качване на неща прави проблеми нещо, тъй че се извинявам ако линковете не работят както трябва...

П.П.С. Адаптера си беше парафиниран, тъй че не сгреших като направо му го занесох да го пренавие, след това и го прафинира де...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.