indy Публикувано Февруари 15, 2007 Публикувано Февруари 15, 2007 Дали е възможно на практика някой лютиер да изработи четвърттонова китара? Не видях в нета такава конструкция, а ситар /примерно/ не мога да си купя. Цитирай
Aureliano Отговорено Февруари 21, 2007 Отговорено Февруари 21, 2007 Разбира се - дори и на стандартна китара да се сложат междинни позиции, ще стане. Единствено може да се наложи да са малко по-високи струните...така си мисля Цитирай
Overdrive Отговорено Февруари 21, 2007 Отговорено Февруари 21, 2007 може би трябва да е с много дълга мензура - иначе ще е трудно да се свири отнякъде нагоре Цитирай
indy Отговорено Февруари 21, 2007 Автор Отговорено Февруари 21, 2007 може би трябва да е с много дълга мензура - иначе ще е трудно да се свири отнякъде нагоре И аз така си мислех, но не. Всъщност, видях в нета-нещата могат да се решат относително просто - безпрагов гриф и някакво метализирано? покритие отгоре, защото струните ще изтрият фурнира, пък и за по ярко звучене. Е, може и да се купи такъв инструмент: тук Цитирай
BlueZone Отговорено Февруари 21, 2007 Отговорено Февруари 21, 2007 (Редактирано) Добре е да се има предвид, че четвърт тоновете не са навсякъде, ами си имат точно определени места, така че не е задължително да се получи явлението обикновен гриф с 48 прагчета За справка цък. Редактирано Февруари 21, 2007 от iBobz Цитирай
indy Отговорено Февруари 23, 2007 Автор Отговорено Февруари 23, 2007 Що бе, красиво изглеждат, ама да свириш на такова нещо трябва яко да си нагазил в л*ната река Цитирай
alxlz Отговорено Февруари 23, 2007 Отговорено Февруари 23, 2007 Всъщност, видях в нета-нещата могат да се решат относително просто - безпрагов гриф и някакво метализирано? покритие отгоре, защото струните ще изтрият фурнира, пък и за по ярко звучене. Това е едно от решенията fretless китара, Пат Матини има такава с наилонови струни. Покритието обиикновено се прави с нещо като епоксидна смола Помисли и за другия вариант sculoped гриф (а ла Ингви Малмстиин), което значи да е издълбано дървото м/у прагчетата с което се дава възможност за коригиране на всеки тон с 1/4 тон нагоре - мисля че ситарът е на подобен принцип. Цитирай
Recommended Posts