liquid_death Публикувано Февруари 13, 2007 Публикувано Февруари 13, 2007 Реших да правя от един стар бас кремона сностна китара (любезно предоставен ми от Metalhamer), та реших тялото да е с цвят на дърво - само лакирано.Взех набор от шкурки и смъкнах боята.....запълних дупките от болтовете на пикгарда със смес от лепило за дърво и стърготини и стигнах до лакирането.Та имах два лака, единия - доста стар, но по-тъмен и един нов - яхтен лак.Та идеята ми беше да не бутам грифа и просто да изравня цветовете на тялото и грифа и за това реших да ползвам стария, който е синтетичен за обща употреба(и за дърво).Пръснах китарта и сега цвета е същия като на грифа.До тук идеално, но ми се ще да пръсна още 1-2 слоя но като че ли ми се иска да са от другия - нов и прозрачен яхтен лак на оргахим че стария(с които пръсках първия път) не се пръска хубаво(на 5 години е) и е загубил от качетсвата си....стича се.Та искам да питам дали е възможно да постъпя така, какъв е риска и дали са съвместими двата лака? Цитирай
Aureliano Отговорено Февруари 13, 2007 Отговорено Февруари 13, 2007 Пробвай на отделно място какво ще стане! 90 на 100 ще се прецака от новия лак според мен. Цитирай
liquid_death Отговорено Февруари 13, 2007 Автор Отговорено Февруари 13, 2007 А какво по-точно означава "ще се прецака"(примерно, нацепи или улющи....).Не ми се иска да пробвам, защото е свързано с изгубен месец в проби.(връщам се в шумен през 2 седмици и там пръскам, иначе живея в софия). Цитирай
Aureliano Отговорено Февруари 14, 2007 Отговорено Февруари 14, 2007 Прецакването е лакът отдолу да се набръчка при контакт с разредителя от новия лак. Всички лакове се стичат. Ако имаш добър слой от този -т.е., запълнил е порите на дървото, заглади го и го полирай. Иначе - с пробване. Цитирай
7thString Отговорено Февруари 14, 2007 Отговорено Февруари 14, 2007 Сетих се за една история, която е полу-офф Преди няколко години като бях зарибен байкър() намерихме една супер яка рамка, но беше малко очукана и решихме да я стегнем. Колегата купи кит, спрей и два вида лак, уж всичко щяло да бъде супер. Ошкурихме цялата рамка, минахме грапавините с кит и дойде време за мацаницата- мацахме няколко пласта спрей с шаблони, получи се адски готина оцветка с 4 пласта боя както си му е реда според инструкциите. Изчакахме да изсъхне боята и преди да направя първата пръска с лака се замислих дали има вероятност да има несъвместимост някаква, щото бях чувал, че има 100 вида лак и още толкова видове бои Но нейсе, съвсем стабилно омацах цялата рамка с дебел слой лак, на външен вид всичко беше перфектно, рамката лъсна, нямаше утечки, направо бях супер горд със себе си. Изчезнахме да хапнем за половин-един час и като се върнахме- изненадааааа- боята буквално се беше стекла от рамката върху пода под формата на своеобразна локва. Предполагам няма нужда да цитирам моментния си гласов коментар от тогава Цитирай
liquid_death Отговорено Февруари 14, 2007 Автор Отговорено Февруари 14, 2007 Ми чудя се как да постъпя.....другиден ще съм си в шумен и ще трябва да действам.Мисля да се пробвам все пак пък ако се преебе, пак шкурката.....все пак по-ценно нещо от опита няма, Благодаря ви много че ме посъветвахте все пак! Цитирай
7thString Отговорено Февруари 14, 2007 Отговорено Февруари 14, 2007 Това, което мога да ти дам като съвет е да питаш в магазина дали лака и боята ще си подхождат. Разбира се, съвет можеш да искаш само ако си в магазин в който продавачите не са изрусени отчаяни студентки Цитирай
liquid_death Отговорено Февруари 14, 2007 Автор Отговорено Февруари 14, 2007 (Редактирано) Това, което мога да ти дам като съвет е да питаш в магазина дали лака и боята ще си подхождат. Разбира се, съвет можеш да искаш само ако си в магазин в който продавачите не са изрусени отчаяни студентки Да но в случая става дума не за боя и лак а за два лака!.......Боя въобще нямя...... Редактирано Февруари 14, 2007 от liquid_death Цитирай
7thString Отговорено Февруари 14, 2007 Отговорено Февруари 14, 2007 Да де, сори, обърках се. Но ако наистина се консултираш с професионалист, би трябвало да може да ти каже. Ако не бързаш, както каза колегата, можеш да вземеш едно парче чам и да го мацнеш(с финес както китарата де, не да льоснеш отгоре с четката) и да гледаш какво става Цитирай
liquid_death Отговорено Февруари 14, 2007 Автор Отговорено Февруари 14, 2007 Да де, сори, обърках се. Но ако наистина се консултираш с професионалист, би трябвало да може да ти каже. Ако не бързаш, както каза колегата, можеш да вземеш едно парче чам и да го мацнеш(с финес както китарата де, не да льоснеш отгоре с четката) и да гледаш какво става Имам чувството че въобще не си прочел темата......Писал съм отгоре по тоя въпрос! Цитирай
Jorkata Отговорено Февруари 14, 2007 Отговорено Февруари 14, 2007 (Редактирано) Здрасти Значи лакът се стича, защото: 1-нанесено е по-голямо количество, отколкото е нужно на дадено място; 2-не е разбъркан достатъчно добре (абсолютно всички лакове или бои се разбъркват много хубаво преди употреба): 3-преразреден е и по този начин е станал много по-тънък слой, в който няма достатъчно сухо вещество. Това че е на 5 години не би трябвало да се отрази по някакъв неприятен начин. Ако и двата лака са синтетични, няма нищо да му стане на долния слой. Само че не е правилно преди да се пръска следващ слой да се изчаква повече от написаното в инструкцията на етикета, понеже съхненето се състои в това разредителя да се изпари, да излезе през повърхноста на слоя. След това лакът вече си е направил "коричка" и следващо пръскане не е желателно, защото няма как да се "закрепи" последния слой. Това обикновено води до олюпване. Успех и обръщай винаги внимание на това което пише на етикетите Редактирано Февруари 14, 2007 от Jorkata Цитирай
liquid_death Отговорено Февруари 14, 2007 Автор Отговорено Февруари 14, 2007 (Редактирано) За всичко си прав, но идеята ми е и беше преди всеки следващ слой, да минавам с по една водна, за да може следващия да се закрепи за предходния слой, точно както си описал.А това с многото слоеве го искам, за да се получи дебеличък защитен лаково покритие!Идеята е правя веднъж и повече не пипкам пък и ми е кеф да пръскам пък и разредителя яко мирише...хихихихиххи Та повече новини ще пиша в понеделник или неделя Редактирано Февруари 14, 2007 от liquid_death Цитирай
Recommended Posts