jordanp Публикувано Август 27, 2017 Публикувано Август 27, 2017 Преди 4 години купих една джура гайда за подарък на един приятел. Той така и не просвири на нея и ми я даде аз да я „разсвиря“. Аз също нямам никакъв опит в свиренето на именно този народен инструмент, но ми е безкрайно интерсно наична на звукоизвличане. За момента всички тонове ми звучат някак фалшиво и доколкото знам гайдата също изисква настройка, но не знам от къде да започна за да я настроя. Как мога да разбера какъв строй е гайдата, ако запуша всички дупки на гайдата това ли е основния тон? Странното е че като запуша всички дупки (плюс мърморката) издава един тон, след отваряне на последната дупка издава същия тон (мисля че и в други случаи два съседни отвора ми изсвирваха еднакъв тон) това дали зависи от настройкта, изсвирването или е дефект на гайдата? Мога ли да разбера спрямо основния тон, какви други тонове трябва да изкарва, според това кой отвор съм запушил. И гайдуницата ли се настройва спрямо ручилито или обратното? Доколкото разбрах в началото мога да махна ручилото и да запуша отвора, като така свиря - дали така е по-лесно за начало? Интересното е, че въздуха много бързо излиза от мехът и почти постоянно трябва да духам за да издава непрекъснат тон. Ще се опитам да разбера до колко е качествена тази гайда за това ще ми трябва с ваша помощ поне да я настроя и от там да търся ако има дефекти. Благодаря! Цитирай
elfish Отговорено Септември 4, 2017 Отговорено Септември 4, 2017 Здравей колега. Виждам, че никой не ти е отговорил, а и аз самият нямах физическата възможност да влизам в сайта, но ето ме - ще отговоря на въпросите ти. Основният строй на гайдата се разпознава най-лесно по начина по който предполагаш и ти. Масово джура гайдите са от сол строй, и трябва да провериш дали е така на пиано или синтезатор. Когато запушиш всички дупки трябва да се чува нисък тон, а не както като отвориш последната. Това, което се получава е така наречения кикс - не се подава достатъчно въздух или самият пискун трябва да се понастрои. Тоновата подредба е лесна, но е трудно да се опише чрез писане, но все пак ще опитам. При запушени всички дупки, ако гайдата ти е "сол" трябва да получиш сол. След това подредбата е следната от долу на горе: - при отворена дупка на кутрето - ла - безименен пръст - си - среден пръст - до - показалец - ре за горната ръка - безименен - ми - безименен + показалец (мърморка) - фа - среден - фа диез - среден + показалец - сол - палец - ла С отварянето на мърморката се получава покачване с полутон при всички комбинации освен в тези, в които участва + задната дупка (палеца на горната ръка). Дано си ме разбрал, понякога трудно изказвам това, което ми е в главата. По принцип ручилото се настройва по гайдуницата, но така или иначе гайдуницата трябва да се настрои първо. Ако гайдуницата ти е от строй "сол" ручилото се настройва на тон "ре". Първоначално е по-добре да махнеш ручилото, понеже с ручило гайдата изисква доста повече въздух. За бързото свършване на въздуха в мяха провери първо духалото - има клапа която трябва да се затваря плътно когато не надуваш. Ако не се затваря и издиша оттам я намажи малко със свинска мас или крем и ако това не подейства ще трябва да я смениш. Обаче ако не издиша оттам явно мяха е за смяна. Пробвай първо да махнеш ручилото и да го запушиш, след това виж духалото (запушваш всички дупки с пръсти, включително и най-долната с коляно и надуваш и стискаш с мишницата като навеждаш глава към духалото за да усетиш дали има поток от въздух), проверката за спукан или изпускащ мях е същата само, че надуваш, запушваш духалото с буза и тогава стискаш с ръка мяха. Успех, ако има с какво да помагам насреща съм Цитирай
Recommended Posts