Desiko Публикувано Август 8, 2017 Публикувано Август 8, 2017 Здравейте! От около 4 месеца притежавам една китара Lanjian модел 380 (размера е 3/4, но не мисля че това е от значение ), всички струни са метални. Проблемът е, че третата струна се скъса от към ключа (може би затегнах прекалено много при настройване), а е заседнала в струнника и не мога да я махна. Досега не съм сменяла струните, китарата е втора употреба. Прилагам снимка на струнник, подобен на моя; от тези без пинове е, където само трябва да се промуши топчето през него. Вече се опитвах да я извадя по какви ли не начини, но малко ме е страх да не счупя нещо На вас случвало ли ви се е? Какво мога да използвам, за да я махна, може би трябва да смажа с нещо? Също така, мога ли да заменя само нея или е най-добре да сменя всички струни? Ще мога да занеса китарата да ми я оправят октомври месец, а не ми се иска да губя чак толкова много време. Благодаря предварително и се извинявам, ако въпросите ми ви се сторят глупави Цитирай
ciriljhonson Отговорено Август 9, 2017 Отговорено Август 9, 2017 Тънки клещи тип човка, хирургически или зъболекарски пинсети, тънко парче стомана(можеш да използваш бургийка). Кукичка-самоделка, топчето/стопера на струната има дупка. Що се отнася до струните, по добре смени всичките. 3 Цитирай
Desiko Отговорено Септември 11, 2017 Автор Отговорено Септември 11, 2017 Успях да извадя 3тата струна и реших да сменя всички. Дотук добре, но се оказа, че струните по принцип излизат трудно и се измъчих много... Този път четвъртата не успях да извадя, даже се счупи и остана само едно малко парченце да стърчи от струнника. Понеже съм чувала, че не е хубаво китарата да стои без струни, исках да си посвирвам, а и се надявах да успея да я извадя в някой момент - взех че смених всички останали с нови. Да ама явно все пак ще ми се наложи да я занеса на лютиер (там дано се справят) и се чудех дали в крайна сметка съм постъпила правилно... Може би не е трябвало да слагам новите струни защото сега може да се наложи да ги махнат, за да извадят тази? Не че е кой знае какво, но пак са си пари на вятъра... Вече започвам да се чудя дали си струва да полагам такива усилия всеки път когато се налага да сменям струни и дали просто да не продам тази китара, за да си взема друга с пинове... Цитирай
Recommended Posts