yotzzo Отговорено Февруари 15, 2007 Автор Отговорено Февруари 15, 2007 (Редактирано) Дървото се променя и с времето и със свиренето според менВажно е и отношението-вземете ме за луд,ама инструмента "усеща"отнощението към него. Електрическите китари са от дърво и то влияе МНОГО на техния звук. Иначе щяха да ги правят от пластмаса . Има опити в Китай и Корея да ги правят от талашит или нещо подобно-това вече, май не са китари и не говоря за тях. Редактирано Февруари 15, 2007 от yotzzo Цитирай
7thString Отговорено Февруари 15, 2007 Отговорено Февруари 15, 2007 Въпроса е интересен и може много да се говори. В момента в който си купиш нова китара, на която не е свирено, то започва един не кратък процес на улягане- китарата не е идеално твърдо тяло, дори си е много пластично и тва променя звука- при всяко пренастройване, при всеки бенд връзките, болтовете, ключовете, тремолото и т.н. се напрягат различно и където има луфтове нещата се балансират. Ето ти пресен пример- слагаш чисто нови струни на китара- натягаш ги и след 2 мин са паднали с половин тон- тва е защото освен еластичен, метала е и до известна степен пластичен, т.е. струните се разтеглят. Почваш да свириш на новите струнки, правиш бенд, разпъваш струната и тя се натяга още малко на оста на ключа. Пускаш я и отново е фалшива. И така я натягаш и донастройваш докато улегне цялата работа. Тва е разсвирването им. Или пък монтираш чисто нов флойд- има сума ти механични връзки, които дълго време са променливи- докато улегнат окончателно болтовете, докато се разтегнат пружините и т.н. и т.н. Дървото пък реагира и на опъна на струните и на температурните влияния и на влажността и на времето. По мое мнение разсвирването е периода от момента в който инструмента е излязъл от завода, сложени са му струните и е настроен, до достигане на устойчивост- инструмента да не променя държанието си при нормална употреба, а това се достига със свирене П.П. другото за което вие говорите, че характеристиките се променят с времето като изтъркване на прагчета, измятане на дървото и т.н. е амортизация П.П.2 идеалния вариант е влажността на дървото да е константа, дори при акустичните си има специални мазила за целта, както и за грифовете на електрическите, така че прекомерното "съхнене" с времето обикновено не е желан ефект. Освен туй води до механични повреди(разбирай сцепвания). Цитирай
James Hetfield Отговорено Април 25, 2007 Отговорено Април 25, 2007 (Редактирано) То за това един Fender Stratocaster втора ръка и производство края на 60-те струва $ 20 000 талпата. Редактирано Април 25, 2007 от James Hetfield Цитирай
Fanatik_Priest Отговорено Април 25, 2007 Отговорено Април 25, 2007 Не знам доколко е вярно това, но и аз съм на тезата, че свиренето си казва своето върху инструмента. ... сега се сетих, че преди няколко дена едно старо куче китарист от време оно споделяше с нас - младите келеши недни, незнаещи нищо за туй чудо наречено талпа - ... таа спомням си откъслечно, че каза, че на времето били изкупували на много високи и изгодни цени вече ползвани китари, май с цел да им ползват телата наново (от тук нататък вече сигурно си измислям, но важна е същината), като май ставаше въпрос за цена = 2 китари. За това посленото не съм сигурен, но за да са ги изкупували сигурно наистина е имало значение дали е свирено дълго. Пък де да знаеш? Може страт-а от '60-та да е с тяло на кремона Цитирай
lizardman Отговорено Април 26, 2007 Отговорено Април 26, 2007 След като акустичните улягат с времето, защо да не улягат и електрическите? Има много компоненти в китарата, които може да улегнат, да се приспособят един към друг(чисто физически), самото дърво става по-добро...Нещата, които прават китарите уникални. Когато се свири на китарката всички нейни компоненти се настройват един към друг и така тя звучи много по-добре. И обратното-като не свириш тя заема първоначалната си нагласа(както е излезнала от завода), защото това оптималното й физично положение. Всичко това си играе доста голяма роля. Само теоритизарам, но пък ми се струва, че има смисъл Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Април 26, 2007 Отговорено Април 26, 2007 Според мен китарата променядонякъде звученето си с годините, но е трудно да се установи как, кога, и защо. Цитирай
docc Отговорено Юли 22, 2009 Отговорено Юли 22, 2009 Какви неконстантни субстанции, които могат да влияят динамично в/у звукопроводимостта се съдържат в дървесината? Каква е динамиката периодичността и продължителността на въздействието им? Как могат да се повлияват/управляват! Цитирай
docc Отговорено Юли 22, 2009 Отговорено Юли 22, 2009 ^ Впрочем във Форума е ставало въпрос за тези работи! Цитирай
Recommended Posts