DummTekKa Публикувано Януари 30, 2007 Публикувано Януари 30, 2007 свирите ли на тъпан ? аз имам много голямо желание каде се се продават тъпани ? (аз съм виждал на роженския фолкорен вестивал да се продават тъпани по 200 кинта ,ма във СФ не съм виждал ) разбрах че на 1ви янури във Банско се правело надсвирване със тъпани , което звучи доста внушително ет ена снимчица и ено филмче да стане малко по цветно Тъпан Видео Цитирай
Vlad Отговорено Януари 30, 2007 Отговорено Януари 30, 2007 Не познавам човека лично, но имам този телефон: 0898 329305 - Наско. Прави тъпани. Успех! Влад Цитирай
bluesman Отговорено Януари 30, 2007 Отговорено Януари 30, 2007 Май наистина са около 200 лева. В магазина на Весо Койчев тук в Пловдив видях преди около месец същият кано на снимката ти. Цитирай
Katsko Отговорено Януари 30, 2007 Отговорено Януари 30, 2007 хубавите са малко повече от 200, особено от магазин в голям град- да речем 300, 350. тия за 200 не са супер про, малко са компромисни, поне тези които съм виждал по магазини музикални. Цитирай
DummTekKa Отговорено Януари 30, 2007 Автор Отговорено Януари 30, 2007 (Редактирано) офертата е от някое село на съборите , там мисля че са истинските тъпани аз дет казах за роженския фестивал там успях на един дедка да му измуфтя тъпана за малко да го разцъкам и супер много се изкефих а пък той разправя момче тоя тъпан е 3 пъти по голем от теве на 65 години е тъпана на некое си читалище та си мисля тая година ако успея да отида пак на тоя фест да си потготва пари за тъпан , Катско вика 200 лв за голем град малко а то там 200 лв ма ти го продават на сергия във гората хаха а Катско ти твоя от каде го взе пс.: дет каза Влад , директно от майстора , това също е много яко може да ти напрай некой корекцийки. На Стунджи тъпана знам че е конусовиден Редактирано Януари 30, 2007 от DummTekKa Цитирай
Katsko Отговорено Януари 30, 2007 Отговорено Януари 30, 2007 моя го взех от човек , който го е взимал от майстор и го е избирал и ми е доста добър тъпана. иначе тоя пиниз на Стунджи питах на 2 места ма никой не се наема да го направи, май хич не е лесно примерно 22 и 20 да ти е, иначе е супер идейното на Стунджи тъпана има и корди между другото и допълнителна зона на бойната кожа за по-разнообразен саунд.ама те такъв като неговия дръг не мисля че има, още повече , че ще излезе доста, тъй като е яко къстъм, ако разбира се намериш точния човек да ти го направи. Цитирай
DummTekKa Отговорено Януари 30, 2007 Автор Отговорено Януари 30, 2007 ооо ми не съмнявам се че можеш да намериш някой да ти напрай кат на Стунджи ъпгрейдите хаха щоот тва си е на Стунджи тъпана и той си го знае от малък дет се вика , тея работи мисля секи сам за инструмента си хаха Цитирай
stumble Отговорено Януари 31, 2007 Отговорено Януари 31, 2007 В "ИНТИ" на горния етаж продават тъпани...мисля, че имаше и доста по-евтини от 200лв., но не зная колко са добри. Цитирай
Rocko Отговорено Януари 31, 2007 Отговорено Януари 31, 2007 (Редактирано) При Пепи Славов имаше конусен за 450 мисля........ Но класическия тъпан си е цилиндричен На въпроса на DummTekKa......по селските събори можеш да намериш автентични тъпани, но те са с овчи кожи и колкото по-студена е околната среда, толкова по-нисък става тона.....демек на студено се охлабват кожите....такъв тъпан се нагрява преди свирене и до края на парчето тона му постепенно пада С пластикови кожи става по-добре, но ефекта на пръчката да е по висок звука, а на кияка по-нисък се постига преди стягане да се поставят 4 "пети" които да подпират кожата на която удряш с кияка и като опънеш въжетата да се опъва повече кожата за пръчката.......в противен случай или пръчката е с нисък звук, или кияка с висок....и го няма типичното "ДУМММ" Редактирано Януари 31, 2007 от Rocko Цитирай
Katsko Отговорено Януари 31, 2007 Отговорено Януари 31, 2007 на Стунджи тъпана не му е от детинство , а при Пепи НЯМА конусовиден тъпанили поне преди 2 дни нямаше, за под 200 тъпани няма има имитации, и я бате Роко моля разясни по-подробно тва с 'петите", че ми стана интерсно, а не го знаех тва? Цитирай
DummTekKa Отговорено Януари 31, 2007 Автор Отговорено Януари 31, 2007 на Стунджи тъпана не му е от детинство имах в предвит че примерно е свирил на него 5 години и после се е сетил за този ъпгрейд и за тва време той си е опознал инстумента и му е ясно кви промени може да понесе .И едвали секи тъпан може да издържи тези промени , но пък ако сивириш много на него ти след време си измисляш твой си . А тези неща дет расказа Rocko не мога да си ги представа каде кви кви пети слагаш не мога визуално си ги представа нещата пък и нзм кое е пета хаха а бтв колко инча е тъана може ли да се сложи кожата на касата Цитирай
barni Отговорено Януари 31, 2007 Отговорено Януари 31, 2007 Аз свиря на тъпан из нас на дятката на тъпата той бил тъпанар:П навремето. Rocko малко не сам съгласен с туй за кожите вярно е че при студено време кожата се отпуска и трябва да се нагрява ама баш до края на парчето пак да се е отпуснала не сам съгласен.Поне на тоя тъпан дет дигам гирлотията из блока е така и тои е със естествени кожи и за да се отпусни кожата е нужно малко повечко време. Аз лично съм за естествените кожи по готян е звука. П.С. изразявам мнение, не се заяждам Цитирай
Rocko Отговорено Януари 31, 2007 Отговорено Януари 31, 2007 (Редактирано) на Стунджи тъпана не му е от детинство , а при Пепи НЯМА конусовиден тъпанили поне преди 2 дни нямаше, за под 200 тъпани няма има имитации, и я бате Роко моля разясни по-подробно тва с 'петите", че ми стана интерсно, а не го знаех тва? Начи......обтягат се въжетата на тъпана, докато ти хареса звука на кияка /ниския тон/....след тва вземаш 4 плочки от шпертплат дебел около 5 мм с размери 20х15мм допираш дългата страна до обръча на кожата и го прикрапваш за дървения цилиндър на тъпана с рапидка или дърводелски винт......и така на още 3 места по цилиндъра през 90 градуса /демек на кръст/.....после си стягаш въжетата докато докараш звука на пръчката....тези дървени петички не позволяват на едната кожа да се обтяга повече от предварителната настройка, щото я подпират, а другата се обтяга колкото пожелаеш БАРНИ, ако свириш навън на студа кожата става на шкембе 5 минути след като си я нагрял Имал съм го тоя проблем нееднократно, щот на тъпан се свири обикновено навън Редактирано Януари 31, 2007 от Rocko Цитирай
Katsko Отговорено Януари 31, 2007 Отговорено Януари 31, 2007 еее, мерси за образованието пич, това беше наистина полезно! а иначе всеки с вкуса си, за мен лично идеалният вариант е естетвена за киек и изкуствена за шибучицата както и точно както си го е направил Стунджи- конусовиден. а иначе зависи от майстора, но по принцип е прието тъпаните да си се правят така че да могат да се слагат изкуствени кожи, демек с точни размери в сантиметри,отговарящи на инчове, демек ДА, принципно можеш да сложиш кожа на каса, макар че има и по-добри избори като специално перкусивни кожи от разни производители, които съответно не стават за каса. Цитирай
Recommended Posts