Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Привет, заех се да съживявам полу-акустична Кремонка, но имам малко трудности. Понеже знам, че тук мога да намеря отговорите, които търся, ви пиша.

kitara1wi9.jpg -Това какво да го правя?

kitara3ol7.jpg -Този кант да го махам ли?

kitaraso8.jpg

Мерси, предварително. :)

Отговорено

Фен, похвално е, че си се хванал да дялаш, но от тези снимки аз лично не разбрах точно за какво става въпрос.

На първата се вижда нещо като панел, свален от тялото на (полу)акустична китара. Питаш какво да го правиш...

Ами ползвай го, защото ще ти трябва тяло, за което да захванеш грифа. :)

Втората картинка. Въпросът ти е дали да махаш канта.

Бих те посъветвал нещо, но пръво ми покажи къде има кант и защо смяташ, че съществува вариант той да бъде махнат.

За износените прагчета - подмяна. Купува се тел за прагчета, от нея се нарязват новите (а има и готови нарязани) и с тях се подменят стрите.

Старите се махат като ги грееш с върха на поялник и после ги изтръгваш с клещи.

Не е зле докато сменяш прагчеатат на дъската да и направиш радиус на грифа. Поне аз бих го направил за по-лесно свирене.

Направи по-добри снимки, за да дадем акъл.

Отговорено (Редактирано)

Значи - ако това е шпертплатова китара от най-евтините от едно време(каквато доколкото виждам е) - може да я постегнеш за упражнение, иначе ако очакваш да зазвучи добре - имаш 0.1% шанс. Тези китарки стават само за дрънкане пред блока, с шумна, пияна компания. Хубав тон не могат да изкарат. В общи линии го каза много точно, че това е полу-акустична китара. В смисъл, че по принцип би трябвало да е акустична, но по някакво стечение на обстоятелствата, може да се определи като полу-акустична(демек има някаква акустика, ама не съвсем:)).

Ако е със смърчов саунборд, и задна страна и царги от друго дърво(каквато май не е), може би има смисъл да я постегнеш.

Дай по-ясни снимки.

Ако целта на занятието е да придобиеш китара, с която да свириш - вземи си една акустична китара за 100-ина кинта.

Тя не е цвете също, но със сигурност ще звучи 5-пъти по-добре от шпертплатова кремонка, а и ще е около 5 пъти по-удобна, да не говоря, че, ако не успееш да сетъпнеш кремонката като хората, китарата почти със сигурност ще е дразнещо фалшива(тези китари нямат никакъв сетъп от завода, и обикновено на 12-то прагче, тона бяга с около полутон, което е ЗВЕРСКИ фалшиво).

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

lyceria,

изтрития лак не можеш да ретушираш без да се вижда. Или измий целият лак с разтворител и прелакирай с пистолет или прелакирай но с цветен непрозрачен лак само царгите и дъното.

Виждам че канта на отвора ти е от целулойд . ако не е тръгнал да се отлепва по-добре не го барай нека си стои . Прагчетата са ти за смяна и преди това трябва да ти се изправи и изглади фингърборда.

Тези ремонти имат смисъл само ако китарата ти е скъпа на сърцето защото щте ти излезе скъпа за джоба :))

успех!

Отговорено

Мерси много хора, ще пробвам така, както казвате.

По-ясни снимки също ще кача, ако се добарам до фото апарат, а иначе аз си имам китара, с тази просто се захванах, за приятел-любител само, та ако мога да му я направя да си дрънка. :)

Отговорено

значи малко(или много)ОФ ТОПИК ама сичко се прави за благото на народа :(

и така...имам една орфеика изшкурена из основи..пробах така на "голо" да вида как свира обаче няма никаква плътност в звука...и питам с какво да я лакирам/боядисам има ли значение цвета или нещо др.

и още 1 път се извинявам на автора на темата за оф топика ;)