Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано
Инцидентно закупих един 18 инчов дърт китарен говорител Goodmans Audiom 91, 50W, 15ohm, 55Hz.
Според някакви откъслечни информации в мрежата го дават с чувствителност 96 децибела/ват.метър при 0,6 вата подадена мощност - предполагам реалната чувствителност ще е 98-99 децибела/ват.метър при 1 ват?
Искам да го комбинирам с хартиен високочестотен, пак 15-16 ома и с чувствителност 98-99 децибела/ват.метър при 1 ват, съответно да използвам само кондензатор за разделителен филтър за високочестотния.
Така или иначе трябва да измеря 18-ката, но на слух си отива спокойно до 2-3 килохерца.
Ще правя озвучително тяло за бас китара, с ретро звучене, за комбиниране с лампов усилвател примерно.
В момента 18-ката е в някаква кутия около 90 литра с басрефлекс настроен около 40 херца и беше тествана от музиканти и го харесаха как звучи.
Ако някой знае за подобен високочестотен, който лесно може да бъде намерен и не особено скъп - да сподели.
Може и широколентов да е.
Ако излезе по-евтино, може и 2 широколентови/високочестотни да са, но да се комбинират за 15-16 ома импеданс.
Замислих се например за два последователно свързани Visaton BG 13 P, но май ще дойдат с по-ниска чувствителност... Но пък мога да ги пусна спокойно от 1 килохерц нагоре.
18-ката няма да минава през филтри.

Намерих един ВВ108 от старото производство, 8 ома обаче, 2 вата.
Без последователен резистор изпъква доста над 18-ката.
С последователно свързан 10 ома резистор пък ми се губи.
В момента е с последователно 5 ома съпротивление(2х10 ома в паралел) и кондензатор 2,2 микрофарада, тип МПТ-96.

Ето два записа с микрофон Superlux ECM-999, с и без високочестотния: 
Усилвателя е Pioneer SX-221R, с изравнени на 0 тонкорекции.
Високочестотния и 18 инчовия говорител са свързани на двата различни канала.
В записа без високочестотния съм преместил баланса изцяло към 18 инчовия, друго не е пипано като нива.

Звука е от този клип: 
Басист е Георги Георгиев и свири на един мой стар бас.

Все още чакам брат ми да се накани да потърси едни Visaton BG13P и ако ги намери да ми ги прати...
За да направя сравнение.

Отговорено

Дойдоха два ВВ108 8ома, ама единия се оказа прецакан, другия що-годе за пробите върши работа.
Малко по-нови са от моя, но пак от старото производство.
Сега са два такива последователно, само с кондензатора 2,2 микрофарада.
Доста по-добре е от само с един и последователно съпротивление от 5 ома.
Утре ще направя пак запис, но на някое бясно слап соло на бас китара и в един запис ще направя разликите:
- 18-ката с двата високочестотни;
- само 18-ката;
- само двата високочестотни;
- 18-ката с двата високочестотни плюс двете колонки Панасоник на които слушам за сега.
Ще пробвам и с по-голям кондензатор, че на музика се усеща малко дупка в горните среди.
Брат ми не успя да намери Визатон-ите...
Може да пробвам едни широколентови от компютърна система Криейтив, с по-ниска честота на срез - поне на 1 килохерц.

Отговорено
Изрових едни хартиени конусни широколентови говорители за автомобил, 16,5см диаметър, 4 ома, по 20-25 вата всеки.

В кутии от МДФ са и само ми стоят, та взех и ги вързах последователно и с един кондензатор 33 микрофарада.

Вече има много по-добри среди и малко високи! 

Определено това е комбинацията за моя 18" говорител - с широколентов/и говорител/и!

Но с по-пъргави говорители...

Ако някой има излишни 13-20см широколентови - да ми пише на лични да се разберем.

Търся нещо подобно на:

Visaton BG13P

Visaton BG17

Visaton BG20

Да са с леки мембрани и 20-30 вата номинална мощност поне.

Ще се ползват от 500-600 херца нагоре.

Да имат и горе-долу добри високи честоти.