Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

не бих казал че са надути, едно е пропуснал IBobz да спомене, помещение , което в най добрия случай е около 10 000 евро, един обикновен гараж в не толкова централен район.А , ако си под наем , може да се окаже че, цялата тази инвестиция си я направил на кино и ако си изтеглил кредит за да го вложиш

да не говорим и за патентен данък, разрешителни и тем подобни бюрократични истории ,как ли се покриват , с 5те лева на час явно трябва да си магьосник :(

Редактирано от enuffZnuff
Отговорено

Еми така си е.

Пък не че съм забравил да спомена за помещението, ама просто описвам по-розовия вариант, в който ползваш бомбеното укритие в кооперацията на дядо ти без да плащаш, щото то си е негово примерно. ;)

Отговорено

Всички изказали се дотук пропускат са включат в сметките софтуер-а-операционна система за РС-то,Cubase примерно-охрана някаква...и т.н.

^Същата тема е за съжаление :greenball:

За концертите да не говорим.

Иначе и аз съм мислил на тема репетиционни и/или студио, но... е същата тема :greenball: Това разбира се не бива да обезсърчава, предприемачите, решили да се заемат с дейността, иначе развитие няма да има никакво :ph34r:

Това не може да не обеззсърчи предприемачите.

Примерно има репетиционна,която си има всичко-климатик,цялата необходима техника-всичко е ново и не е "неква си там марка дет не я знам",добра акустика,изолация.Въобще този,който я държи се е постарал мястото да е добре оборудвано за репетиции и записи,разбира си от работата и т.н.

Ако обяви цена 3-4 лв. на час ще фалира доста бързо-патентния данък за една година няма да е по-малко от 900-1000лв,сметката за тока също ще е голяма(както каза Боби около 500лв. може би),вода,СОТ,консумативи(кожи,струни),някакви текущи ремонти(на много хора не им пука за чуждата собственост)....ще трябва да се осигурява сам....

Да говорим за избиване на вложеното е смешно.

Ако пък работи на цена дори 1 лев по-висока от останалите губи поне 60% от общия брой клиенти ползващи подобни услуги,да не говорим за сумата от 10 лева,което е почти двойно.

При това положение кой би спетнал "идеалната репетиционна" според вас?

Отговорено

Оп,саа видях ко съм написал.

Исках да кажа,че само тока може да се върже около 500-имаше май некви врътки в зависимост от това,дали се ползва от фирма или частно лице...как беше не съм много сигурен...

А за СОТ сум питал-някъде към 600-700лв на година е.

Отговорено

До тука разбрах само, че труда на собственика е безплатен, както и че армотизацията на неговата техника също не е амортизация...

Също така и че твоя наем не е наем.

Отговорено

Много пари ще ти трябват ако искаш да стартираш една репетиционна, която да е поносима за подръжка и за използване. Една репетиционна не е само помещението и техниката, а и местонахождението й! Ако си ми на 1 час и нещо път с камили, няма как да дойда до това място, защото нося на гърба си бас и клавир, тъй като с моя клавир сме свикнали да работим. Другото, което Бобз каза е бих казал почти точната сметка за изолацията. Помня, че Дарка се занимаваше с изолиране на негово си студийце и му илезе много солено за едно средно малко помещение, което за него и групата му е достатъчно, а момчето има хъс. Помещението ти трябва да е такова, че когато засвирят всички, да не останат глухи за ден след репетицията. За мен трябва да е най-малко 30 квадрата, барабаните и вокалите да са отделени в изолирани помещения, за да не се смесва звука по гаден начин. Другото вече е техниката.

Бас кубе- 180 вата Берингер е около 500 лева. Китарното е малко по-малко като сума. Ако искаш да минаваш с по-евтина техника, пак няма да ти излезе евтино. Пултовете и те не са без пари.

Тук идва и момента, в който ти трябва да представиш това място на хората като завършен продукт за търговия. Аз няма да отида в репетиционна, където барабаните се разпадат в ръцете на барабаниста ни, като изключение прави само една репетиционна, която на мен лично ми е много мила, защото ми е първата репетиционна, в която съм влизал.

Като цяло повече ми се доближава сумата за едно такова място към тази, която каза Бобз. Даже моята леко надвишава.