Jump to content
Българският форум за музиканти

Избиране на подходящ микрофон


Valnyr

Recommended Posts

аз записвам с PG58 - използвам го и за вокалите и за акустичната китара

и според мен микрофонът работи доста прилично...

 

за да получиш добър сигнал обаче трябва да го включиш през някакъв миксер

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен микрофона, който ще ти свърши най-добра работа е Shure Beta 58A. Аз пея с подобен от 7-8 години. Звучи добре във всякакви обстоятелста, освен това има едно голямо предимство - микрофонира много трудно. Докато работех в Суинга като озвучител, няколко пъти съм го давал на групи, за да може вокала да се усили достатъчно, без да има микрофонии и без да се налага да се орязва честотно. А като се има предвид музиката, която пееш, мисля, че единствения ти шанс да надвикаш китаристите и барабаниста е точно този микрофон. В момента има във Фактор, цената е около 350лв. Това е единствения микрофон, който аз съм видял, да си вдига цената с годините - напр. преди около 4 години с приятел купихме такъв, пак от Фактор, беше около 320лв. Същия случай, само че по-скоро - преди около 3 години - вече беше 330, в момента е 350. Мисля, че и това е ясен знак за качеството. Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отн. новата тема:

ПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА ПРЕДИ ДА ПУСКАТЕ НОВА ТЕМА! И ОЧИТЕ СИ ОТВАРЯЙТЕ, ИМА СЪЩАТА ТЕМА НА СЪЩАТА СТРАНИЦА! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@MDFk - наистина има такава тема от доста време,поне аз често се връщам в отминалите и знам за какво вече е писано,то хората които пишат във форума би трябвало да са наясно,да се самоинформират един вид,но понякога заспиваме всички и се получава едно такова дублиране,моето предложение е да се слеят,съберат двете теми,в тази новата има добри мнения и така ще се получи една по добра тема.

 

@Elly - beta модела на Shure е създаден точно за женски,високи гласове,а 58 за мъжки или по ниски женски такива,алти да речем.

Така че ти си попаднала на възможно най добрия за теб вариант,за това бетата пасва по добре на гласа ти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси на модовете че сляха и моята тема,бях забравил че има вече такава...

 

Иначе като гледам всички почти единодушно одобряват SM58 както и от самото начало си бях наумил...Само да зема някви пари тоя месец и отивам във Фактора да пробвам и да зимам наи-вероятно...Иначе би ли имало наистина смисъл да се изсилвам да зема Betq 58A?Щото казвате че бил за женски глас...Докато Steff че би бил идеален...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами честно казано, не знам откъде идва заблудата, че Бета58А е за жени. Ако някой си мисли така, но няма солидни доказателства, да не обърква човека, той търси помощ все пак. Никъде няма да намериш информация, че този микрофон е за жени, деца, или дакели, напротив, ако погледаш някоя музикална телевизия, ще видиш доста мъже, които пеят с Бета58А. Принципно Шур СМ58 е един от най-верните микрофони, съответно и един от най-използваните, но това не означава, че е най-удобен за пеене. Бета 58А е доста преценено изявен в средите, което позволява усилване и го поставя в честотна точка, която обикновено е свободна от други инструменти и оттам идва и допълнително субективното усещане за сила на микрофона, който всъщност позволява малко по-големи усилвания от СМ58, но просто се чува в почти всякаква среда. Освен това Бета58А е по-динамичен от СМ58. Това всичкото го казвам от гледна точка на човек, който е пробвал и двата микрофона в една и съща среда, не е имало случай, в който СМа да е бил предпочетен. Аз не говоря от лични пристрастия. Шур СМ58 е наистина много хубав микрофон, но аз продължавам да твърдя, че за нашите условия е абсолютно по-добре да вземеш Бета. А най-добре е всъщност, ако можеш на някаква ваша репетиция да намериш 2та микрофона и да ги пробваш, не в магазина, там всички микрофони ще ти звучат различно добре, щото няма с какво да се надвикват, и накрая ще си купиш някакъв боклук за 100лв, щото "нищо му няма" :).

Редактирано от Steff
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като се земе предвид стила ми, ок много яко че не дава микрофонии и може да се правя с големи усилвания на звука и да надвика останалите...но като саунд дали добре ще може да приеме тия хардкор дранета, които е много яко да се чуват богато...тоест с много честоти или и аз вече незнам как да се изразя...защото просто има микрофони които звучат сухо и постно...което не стига че прецаква целия саунд на вокала, но и ме кара примерно да се опитвам да правя нещо по-различно за да компенсирам и в края на деня вече не издавам никъв звук по определени причини

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

betа Frequency response: 50 to 16,000 Hz

sm 50 to 15,000 Hz

 

и двата са добри,ползвал съм ги,просто бетата възпроизвежда,отразява по добре високите гласове,има предвид доста високи от тенор нагоре,а и сякаш по лиричните гласове,това е моето впечатление и сякаш повече жени го ползват,поне аз съм останал с такова впечатление,мисля че преди време четох че точно и с такава идея се появява бетата,но не споря,и двата са добри,това е,който какъвто предпочете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предполагам, има и други разлики в характеристиките.

15kHz e честота, която човек посмъртно не може да възпроизведе пеейки, съскайки, пищейки на фалцет, и др. Всъщност, на голяма част от записите 15кHz е граничната честота на самия запис, над която вече няма почти нищо.

 

предполагам, има разлики в насочеността и/или фазово-честотната характеристика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

(Така че в този смисъл и Caruso не е съвсем прав - МОЖЕШ да си съсипеш гласа, ако пееш с микрофон, който те принуждава да се насилваш, за да пробиеш над групата, или който изкарва някакви нежелани звуци от теб и ти се мъчиш да ги изопачиш насилствено и т.н. и т.н.....)

 

В принуждаването, за съжаление, най-голям натиск упражнява групата:).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Човешкия глас като ГЛАС надали може да стигне повече от 4Хкз, съсканията и цъканията около 8 най мнгоо 10 Кхз, като цяло надали човек може да издаде звук над 12 Кхз, камо ли да пее при такива честоти :)

 

Напълно възможно е обаче разликата между стандартния и бета 58 да е най вече в честотната характеристика.

 

 

Между другото никой не попита човек за какво му е тоя микрофон, дали за живи изпълнения или за студийни записи, всички предлагат смело смело динамични микрофони, и никой не си прави сметката колко по добре звучат кондензаторните

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи доколкото аз разбрах, на него му трябва микрофон за пеене на живо.

@Wraith - по последния ти въпрос, Бетата неоспоримо ще възпроизведе гласа ти по-богато, защото е честотно по-отворен от СМ58. Гарантирам ти, че ако сравниш 2та в едни и същи условия, СМ-а ще ти се стори по-глух.

@Ivan - Аз съм баритон и въобще не мога да кажа, че СМ възпроизвежда гласа ми по-добре от Бета, напротив. Освен това аз пея доста напънато, направо нищо общо с лириката :) Много мъже ползват Бета, както и много жени. Това според мен няма нищо общо с типа глас.

По другия въпрос, за Frequency response-a - мисля, че всеки знае, че това е най-малкото, което определя качеството на един микрофон и въобще не трябва да се коментира. Подозирам, че на 90% от микрофоните на пазара им дават същата характеристика по отношение на честотния диапазон, но това не значи почти нищо. Доста по-важен е динамичния респонс на микрофона и разни други характеристики, но да не задълбаваме. Това пък за чуваемостта на честотите от човек е една съвсем различна тема, ако някой прояви интерес, може да порови из audio-tech форумите, където хората коментират разликите между колони с рейндж 20хц-20кхц и колони 20хц-100кхц, където започва да се появява не чуваема, а осезаема разлика... Но да не оспамваме темата :) Аз продължавам да твърдя, че от Бета ще останеш много по-доволен. Обади ми се, ще дойда с теб на една ваша репетиция и ще ти дам Бета да пробваш. Ако си намериш някой да ти донесе СМ, тъкмо ще можеш да направиш разликата.

Редактирано от Steff
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен микрофона, който ще ти свърши най-добра работа е Shure Beta 58A. Аз пея с подобен от 7-8 години. Звучи добре във всякакви обстоятелста, освен това има едно голямо предимство - микрофонира много трудно. Докато работех в Суинга като озвучител, няколко пъти съм го давал на групи, за да може вокала да се усили достатъчно, без да има микрофонии и без да се налага да се орязва честотно. А като се има предвид музиката, която пееш, мисля, че единствения ти шанс да надвикаш китаристите и барабаниста е точно този микрофон.

...

Steff, много интересно е това за "устойчивостта" на микрофония. Можеш ли да обясниш като на профан на какво се дължи? Нямах представа, че има разлика и по тоя показател. Аз съм с 565SD и при него има други проблеми, но като че ли лесното микрофонясване не е сред тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.