Jump to content
Българският форум за музиканти

Най-големият...


Recommended Posts

Значи, от доста време тайно (а понякога и не съвсем) си мечтая за струнен инструмент, достигащ До от субконтра-октава... Оказа се, обаче, че такъв инструмент има! Нарича се октобас - изглежда като контрабас, но е висок 3.50 метра, имаш нужда от пиедестал за да свириш на него, ниските позиции се достигат със специални лостове, а за прецизното :) настройване (fine tuning) се използват ключове от контрабас...

 

Някой, нещо да каже...

Редактирано от ...taka li e? - a taka.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да уточня, че подчертаните думички от първия ми пост са картинки ;) целят се с мишката и се натиска левия (за левичарите - десния) бутон!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябва ти лютиер за струнни лъкови инструменти. Но според мен сумата за изработката му ще е четирицифрена, може би дори с 2-ка отпред. Ако решиш да се консултираш със специалист - пиши ми лс, за да ти дам телефон.

 

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко извън темата- при честоти 17.?Hz имаше някакво въздействие в/у мозъка от самото трептене и човек се предразполага към халюцинации и "странни" усещания. В модерните филми използват тия диапазони с такава цел, но си требе доста стабилно озвучаване за да има ефект

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко извън темата, но вижте това - верно, че е саксофон, ама ако трябва, ще преименуваме темата!?

subsax.gif

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://en.wikipedia.org/wiki/Alpine_horn

 

Нещо, което имах удоволствието да видя и чуя това лято на джаз феста във Варна. Много въздействащ инструмент, звученето му е уникално, незнам как ще звучи в алпите. Човекът, който свиреше на него беше руснак или от републиките, каза, че се превежда като алпийски рог.

Редактирано от Danihell
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Влад е прав по въпроса . Тези инструменти са правени повече за еьперимента отколкото за практическа упортеба. В този бас на снимката на гурба има малка вратичка през която влиза малко момче и пее докато се свири на баса.... който не вярва да провери

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 10 months later...

С ей такова нещо може да се насереш от вибрациите (или да срутиш някоя малка старинна постройка като средностатистическа езикова гимназия...) :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Контрабаса ме накефи!

Относно херци под 20 мисля, че говорителите са направени така, че да не произвеждат по ниски честоти - точно поради тази причина, която може да увреди човешки орган...

Някъде около 7-8 Hz мисля, че сърцето изпадаше в резонанс и ако четотата е с високо налягане (т.е. много силна) - може да се пръсне.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.