Свилен Бас Публикувано Януари 13, 2007 Публикувано Януари 13, 2007 (Редактирано) Значи, от доста време тайно (а понякога и не съвсем) си мечтая за струнен инструмент, достигащ До от субконтра-октава... Оказа се, обаче, че такъв инструмент има! Нарича се октобас - изглежда като контрабас, но е висок 3.50 метра, имаш нужда от пиедестал за да свириш на него, ниските позиции се достигат със специални лостове, а за прецизното настройване (fine tuning) се използват ключове от контрабас... Някой, нещо да каже... Редактирано Януари 13, 2007 от ...taka li e? - a taka. Цитирай
Свилен Бас Отговорено Януари 13, 2007 Автор Отговорено Януари 13, 2007 Да уточня, че подчертаните думички от първия ми пост са картинки целят се с мишката и се натиска левия (за левичарите - десния) бутон! Цитирай
Vlad Отговорено Януари 13, 2007 Отговорено Януари 13, 2007 Трябва ти лютиер за струнни лъкови инструменти. Но според мен сумата за изработката му ще е четирицифрена, може би дори с 2-ка отпред. Ако решиш да се консултираш със специалист - пиши ми лс, за да ти дам телефон. Влад Цитирай
7thString Отговорено Януари 13, 2007 Отговорено Януари 13, 2007 Малко извън темата- при честоти 17.?Hz имаше някакво въздействие в/у мозъка от самото трептене и човек се предразполага към халюцинации и "странни" усещания. В модерните филми използват тия диапазони с такава цел, но си требе доста стабилно озвучаване за да има ефект Цитирай
Свилен Бас Отговорено Януари 13, 2007 Автор Отговорено Януари 13, 2007 Малко извън темата, но вижте това - верно, че е саксофон, ама ако трябва, ще преименуваме темата!? Цитирай
Vlad Отговорено Януари 13, 2007 Отговорено Януари 13, 2007 Между другото тези инструменти не се използват в практиката. Освен с някакви специални самоцели Цитирай
bejazz Отговорено Януари 15, 2007 Отговорено Януари 15, 2007 Евалата бате,да живее бас линията Цитирай
Danihell Отговорено Януари 18, 2007 Отговорено Януари 18, 2007 (Редактирано) http://en.wikipedia.org/wiki/Alpine_horn Нещо, което имах удоволствието да видя и чуя това лято на джаз феста във Варна. Много въздействащ инструмент, звученето му е уникално, незнам как ще звучи в алпите. Човекът, който свиреше на него беше руснак или от републиките, каза, че се превежда като алпийски рог. Редактирано Януари 18, 2007 от Danihell Цитирай
bluesman Отговорено Януари 18, 2007 Отговорено Януари 18, 2007 Влад е прав по въпроса . Тези инструменти са правени повече за еьперимента отколкото за практическа упортеба. В този бас на снимката на гурба има малка вратичка през която влиза малко момче и пее докато се свири на баса.... който не вярва да провери Цитирай
marin_zhelezov Отговорено Декември 15, 2007 Отговорено Декември 15, 2007 С ей такова нещо може да се насереш от вибрациите (или да срутиш някоя малка старинна постройка като средностатистическа езикова гимназия...) Цитирай
Свилен Бас Отговорено Декември 15, 2007 Автор Отговорено Декември 15, 2007 ... или зала, пълна със съфорумци... Цитирай
marin_zhelezov Отговорено Декември 16, 2007 Отговорено Декември 16, 2007 С това можеш да подлудиш стадо слонове в радиус от 100-200 километра... Цитирай
Ивелин Отговорено Януари 5, 2008 Отговорено Януари 5, 2008 Контрабаса ме накефи! Относно херци под 20 мисля, че говорителите са направени така, че да не произвеждат по ниски честоти - точно поради тази причина, която може да увреди човешки орган... Някъде около 7-8 Hz мисля, че сърцето изпадаше в резонанс и ако четотата е с високо налягане (т.е. много силна) - може да се пръсне. Цитирай
Recommended Posts