Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

взех си бас за коледа.про4етох внимателно важните теми,но имам още някои въпроси.като за на4ало запо4нах да свиря с бавни рок песни.пускам песента и се опитвам да свиря с нея,правилно ли е това?свиренето по ноти също е важно,как мога да се нау4а да свиря по ноти сам?нямам пари за уроци,а и когато ходя на уроци ми се убива цялото удоволствие(поне при мен).основния ми въпрос е : сега запо4вам , какво да правя като за на4ало?

Отговорено

По ноти сам можеш да се научиш да свириш ако си изтеглиш примерно Гитар про и разгледаш съотношението на табовете(запис при който се изписват позициите които натискаш) и нотния запис.Програмата ти изкарва и двете записани едно под друго.Не мисля че ти е необходимо да свириш по ноти -ако се научиш няма по добър варянт, но не е витално :) За свиренето с песента , да хубаво е за да влезеш в тон с ритъма и да почнеш да изграждаш чуство към него.Абе тегли Гитар про или Пауър Таб Едитор и ще почнеш бързо да напредваш.Аз ти препоръчвам Гитар Про-то мисля че го имаше последната версия с ЦД кей и всичко нужно в торентите на Арена .Успех!И весели празници :)

Отговорено

Еми да наистина можеш да се научиш да разчиташ нотите чрез Гитар про-то, но кофтият момент е че както и да се научиш, щом се учиш сам ще се научиш по грешен начин....затова профеионалните уроци са му майката...ама ти си преценяш..ако искаш само да си дрункаш за кеф вади песните и почвай да жулиш....аиде Весели Празници!

Отговорено

ЛИЧНО според мен нотната грамотност и култура не са навредили на никой и да, необходими са;ходенето на уроци също - така ще се предпазиш от създаването на грешни навици,които по-късно ще ти струват много,опитвайки се да ги коригираш (пък и няма нужда сам да откриваш топлата вода - пести се време и усилия).

Намери си отнякъде толкова дискутираната книжка "Елементарна теория на музиката" от Парашкев Хаджиев - ще ти помогне много,обясненията почват от ниво какво е тон и какво е шум и т.н.

Дълбоко се съмнявам,че си изчел всичко по дадените линкове в боднатите теми,но както и да е...

Провери тези сайтове:

http://bass.start.bg/

http://www.activebass.com/

И последно - без да звуча наставнически - полагай повече усилия сам,изгражда дисциплина (нещо,което е адски нужно).Когато сам осъзнаеш,че е полезно за теб и почнеш да го правиш,а не защото някой ти е казал,че така трябва да бъде - ще започнеш да напредваш бързо.За да не звучи в разрез с мението ми за уроците по-горе - това не означава да се занимаваш само и изключително сам.

Успех!

• 2 weeks later...
Отговорено

все някой трябва да ти обясни за какво става дума и кое как се свири - само с четене няма да стане. Поне в началото трябва някой да те светне ... па като проходиш вече можеш да си блъскаш сам главата колкото искаш. Това е пътя - дали ще са уроци, дали някой приятел, познат ще те светне ....

Поздрави

Алекс

Отговорено

Mерси много за инфото...събирам пари за уроци макар 4е нямам много ама имам желанието и интереса.За сега се у4а да имам правилна стоика на ръцете и да си редувам пръстите както 4етох от важните теми.Мерси много за инфото.

Отговорено (Редактирано)

Защо трябва някой да го "светва" - прочита елементарната теория на музиката и се запознава с началаната азбука :read: . Какъв е смисъла да дава пари на някой да му я разказва :happy: - освен това, човекът питаше как става без уроци и програми, нали?

Ами така става - с четене, писане и свирене :hello:

Редактирано от ...taka li e? - a taka.
Отговорено

@Black*Sabbath,само не разбрах защо пусна втора тема,почти дослово идентична с първата ти?Както и да е,съединих ги в една.

Отговорено

Пуснах втора тема,защото въпроса ми беше конкретно към нотите,а тази тема е за на4ални насоки.Нямам роднини нито познати които се занимават с този интструмент.Имам един приятел които се занимава де,ама с него неможем да се видим,а по компютър не става и за това се обръщам към вас.Питах го за някои линкове за на4ални насоки към нотите,но тои ми каза 4е с ноти не се занимава,а свири по слух.Аз потърсих и сега пак ще търся но просто раз4итах на помоща на по-запознатите.Все пак от този форум нау4их доста работи,които не знаех.Благодаря.И се извинявам за втората тема.