Jump to content
Българският форум за музиканти

Монтаж на по-тънък нът (Гибсънски, монтиран на Епифон)


Recommended Posts

Размерите на нътовете на Гибсън и Епифон се различават по ширина (разстоянието между страната, която опира във фретборда и страната която опира в главата).
При монтажа на "Гибсънски" нът на "Епифон" китара се получава една "празна" част между главата и нъта - ето как е описана в един форум на Epi:
"The most important thing to know about Epiphones nuts is that they are 1/4" thick, not 3/16" like Gibsons.
If you try to fit a pre-slotted Gibson nut to an Epi, you will have a very noticeable 1/16" gap
".

 

Въпроса ми е: Споменатия gap проблем ли е / може ли да създаде някакъв проблем с тона, чупене на нът/глава, изобщо проблем от какъвто и да е характер (освен естетически)?
 

Естетически нямам драми, ще го запълня с кит, но се зачудвам дали само естетиката е проблема...

 

Мерси предварително за отговорите :)

Редактирано от therealbadmadafaka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При мен има същият случай. Преди няколко месеца замених дебел нът с по-тънък около 1мм, като дори фугичката не съм запълвал с нищо, но нъта го залепих за фретборда. Досега не съм имал никакви проблеми. Всичко си е наред! :yes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямаш функционален проблем с това. Само че за запълване на междината с кит не е добра идея защото или е пластичен или трошлив. Ползвай ивичка фурнир или тънка пластмаса с подходящ цвят която в същото време да притисне достатъчно плътно нъта към фретборда.  Добре е тази ивица да се залепи откъм страната на главата. Залепване на нъта също  е вариант, две капки цианакрилатно лепило от сорта на каноконлит в двата края обикновено вършат работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за хубавата идея, но преди да я прочета свърших работата с кит... Щом няма функционален проблем, ще стискам палци да не се напука/изрони/отчупи, а пък ако това стане, ще изпълня препоръката. Сложих полиестерен кит от най-финия вид (такъв, който се ползва за колите например), а не такъв за дърво, именно защото се опасявах от напукване или оронване при акрилния за дърво. Според мен изсъхна много "културно", без микропукнатини на повърхността, дано държи.

 

Цианакрилатното лепило goes without saying (чел съм за неговата употреба в случая на много места). Опасенията ми бяха да не би струните да дърпат нъта към главата и да го отлепят като няма ръб да го спира.

Редактирано от therealbadmadafaka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.