therealbadmadafaka Публикувано Декември 12, 2015 Публикувано Декември 12, 2015 (Редактирано) Размерите на нътовете на Гибсън и Епифон се различават по ширина (разстоянието между страната, която опира във фретборда и страната която опира в главата).При монтажа на "Гибсънски" нът на "Епифон" китара се получава една "празна" част между главата и нъта - ето как е описана в един форум на Epi:"The most important thing to know about Epiphones nuts is that they are 1/4" thick, not 3/16" like Gibsons.If you try to fit a pre-slotted Gibson nut to an Epi, you will have a very noticeable 1/16" gap". Въпроса ми е: Споменатия gap проблем ли е / може ли да създаде някакъв проблем с тона, чупене на нът/глава, изобщо проблем от какъвто и да е характер (освен естетически)? Естетически нямам драми, ще го запълня с кит, но се зачудвам дали само естетиката е проблема... Мерси предварително за отговорите Редактирано Декември 12, 2015 от therealbadmadafaka Цитирай
Лими Отговорено Декември 12, 2015 Отговорено Декември 12, 2015 При мен има същият случай. Преди няколко месеца замених дебел нът с по-тънък около 1мм, като дори фугичката не съм запълвал с нищо, но нъта го залепих за фретборда. Досега не съм имал никакви проблеми. Всичко си е наред! Цитирай
therealbadmadafaka Отговорено Декември 13, 2015 Автор Отговорено Декември 13, 2015 Понеже не съм сигурен, че правилно го обясних, нали говорим за ей това нещо на картинката... 1 Цитирай
univox Отговорено Декември 13, 2015 Отговорено Декември 13, 2015 Нямаш функционален проблем с това. Само че за запълване на междината с кит не е добра идея защото или е пластичен или трошлив. Ползвай ивичка фурнир или тънка пластмаса с подходящ цвят която в същото време да притисне достатъчно плътно нъта към фретборда. Добре е тази ивица да се залепи откъм страната на главата. Залепване на нъта също е вариант, две капки цианакрилатно лепило от сорта на каноконлит в двата края обикновено вършат работа. 2 Цитирай
therealbadmadafaka Отговорено Декември 14, 2015 Автор Отговорено Декември 14, 2015 (Редактирано) Мерси за хубавата идея, но преди да я прочета свърших работата с кит... Щом няма функционален проблем, ще стискам палци да не се напука/изрони/отчупи, а пък ако това стане, ще изпълня препоръката. Сложих полиестерен кит от най-финия вид (такъв, който се ползва за колите например), а не такъв за дърво, именно защото се опасявах от напукване или оронване при акрилния за дърво. Според мен изсъхна много "културно", без микропукнатини на повърхността, дано държи. Цианакрилатното лепило goes without saying (чел съм за неговата употреба в случая на много места). Опасенията ми бяха да не би струните да дърпат нъта към главата и да го отлепят като няма ръб да го спира. Редактирано Декември 14, 2015 от therealbadmadafaka 1 Цитирай
G.Varbanov Отговорено Декември 14, 2015 Отговорено Декември 14, 2015 Рисунката ми хареса :>>>> Цитирай
Recommended Posts