warwick Публикувано Декември 7, 2006 Share Публикувано Декември 7, 2006 Здравейте, решил съм да си направя една колона за бас (кабинет). Поръчах си говорител "EMINENCE GAMMA - USA" 15 инча. 300W 40Hz - 40kHz. Размерите на кутията ще са 660/620/420. От тук обаче ми става малко мътно. Не знам как да сметна хорната (пищялката), както и къде да пробия отвор за бас рефлектора колко голям и т.н. За размерите на кутията също не съм сигурен взех ги от готова бас колона с приблизително същите параметри. Ако някой има идея или литература по темата ще се радвам да пише. Материала съм го подготвил 2см ПДЧ. Остава да си купя Зеге и когато пристигне говорителя започвам. Между другото мисля да го захраня с лампов усилвател. Ама не съм намерил още, в краен случай ще е с транзисторен (поне 200W) Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikifena Отговорено Декември 7, 2006 Share Отговорено Декември 7, 2006 Използвай програмта bass box pro там има база с данни за твоят говорител и по тях ще си направиш кутия. Аз с нея си направих за моят капа про на еминенс и съм доволен (имайки предвид, че не съм имал друга колона с 15") За смятане на филтъра на високотоновият (а за какво ти е високотонов?) най напред трябва да знаеш какъв такъв ще си вземеш и на каква честота и с каква стръмност ще реже филтъра така, че да не изгори говорителчето. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
warwick Отговорено Декември 7, 2006 Автор Share Отговорено Декември 7, 2006 Ами просто гледах готовите колони имат високотонови и явно има защо. На тебе как ти се струва звука без? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikifena Отговорено Декември 7, 2006 Share Отговорено Декември 7, 2006 Капа про има пик на 3-4 килохерца и за бас това е достатъчно. всичко зависи от говорителят. На мен този капа-та ми го предложи разбойника кат за бас китара и не съжалявам Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts