Jump to content
Българският форум за музиканти

jich

Клипове в Youtube i iTunes

Recommended Posts

Здравейте

От известно време се ровя в клипчета в Youtube. Направи ми впечатление, че има много кавъри на известни песни. Въпроса ми е, няма ли ограничение да качваш кавър, като ползваш чужда музика и изпълняваш текста, както в оригиналния клип? Какво става ако си запишеш сам музиката? А, Ако промениш част от песента? После, виждам, че не ми излизат никакви реклами като гледам такива клипове- от какво печелят тогава? Има много изпълнители които продават кавърите си в iTunes, ама кой им позволява да го правят, от кой искат лиценз или като си го преработил и не те занимават? Знам, че iTunes вземали 30% от продажбите ама друго не можах да намеря. Прегледах и темите в форума, за авторски права, ама нищо. Ако някой знае как седят нещата по въпроса ще съм благодарен.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ако изпълняваш кавър на някаква група,  без комерсиална цел, само да се покажеш колко си добър, трябва да споменеш в описанието на клипчето оригиналния изпълнител. Доста хора вкарват и текст, че всички права върху парчето принадлежат на групата и издателя и, и те нямат никакви права и претенции върху песента, а тя представлява собствения им поглед по темата.

От такива клипчета Тубата едва ли печели, освен от трафик (не знам как стоят нещата).  Би спечелил ти, ако привлечеш вниманието я на съмишленици за група, я на някой издател (макар че точно с кавъри - абсурд). Задочно би спечелила и групата, изпълняваща оригинала (особено ако е по-неизвестна), защото като предположения за линкове вдясно от твоя клип ще излязат и техни неща - тоест, някой може да иска да чуе и оригинала.

 

    Ако и музиката и текста са си твои, просто го упоменаваш - това не е кавър.

 

    За "продаването" на кавъри не знам как стоят нещата - струва ми се абсурдна идея.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Монетизацията в YouTube е валидна само за авторска музика или легитимни, издадени кавъри с платени права.

Самата опция за монетизиране се появява, след като имаш над 500 абоната - YouTube те уведомяват, когато акаунтът е в готовност за активиране. Минимумът за изплащане на спечеленото е $100, но те се натрупват изключително бавно, така че за да спечели наистина човек от това, трябва да има поне 10,000 абоната и висока гледаемост на видеата - поне 1,000 гледания на денонощие.

iTunes действително взимат 30% от приходите, но трябва и много да се внимава с дистрибуторите, които посредничат за целта (CDBaby, ReverbNation, BandCamp и т.н.), тъй като някои от тях имат скрити клаузи за управление на правата, което може да има много неприятни последствия, като например блокиране на твое playthrough видео на собственото ти парче или други подобни казуси. Аз лично ползвам ReverbNation и съм доволна, доколкото човек изобщо може да бъде доволен от продажби в iTunes в днешно време.

Edited by Aquarelle
  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.